Plan voor miljoeneninvesteringen in Almere is klaar

ALMERE
De gemeente Almere, de provincie Flevoland en het Rijk zijn er uit hoe zij de komende vijf jaar 75 miljoen willen uitgeven om Almere leefbaar te houden. Het geld komt uit het Fonds Verstedelijking Almere. 

Almere krijgt er de komende jaren 60.000 woningen bij. Daar zijn in 2013 al afspraken over gemaakt tussen gemeente, provincie en Rijk. Een van de afspraken was de inrichting van dit verstedelijkingsfonds met een looptijd van 20 jaar en een bedrag van 300 miljoen euro. Dat bedrag wordt nu in vier stukken verdeeld van vijf jaar en 75 miljoen euro elk.

Proef
In de afgelopen twee jaar heeft de gemeente Almere bij wijze van proef al een bedrag uit het fonds uitgegeven. Zo spaart Almere geld voor de komst van een universiteit. Ook investeerde de gemeente in de inrichting van een onderdoorgang onder de A6 en wordt het Rondje Weerwater bekostigd uit het fonds. 

De drie partijen hebben nu een vijfjarenplan opgesteld waar een bedrag van 75 miljoen euro mee is gemoeid. Er gaat de komende jaren geld naar:

- de versterking van het hart van de stad
- het verbeteren van de leer- en werkomgeving.
- toerisme en recreatie
- vernieuwend wonen
- en het energieneutraal en afvalloos maken van de stad. 

"Plannen leiden tot een aantrekkelijke stad"
De gemeente denkt dat de plannen er voor zorgen dat de huidige als toekomstige Almeerders in een diverse, aantrekkelijke, groene en sociale stad komen te wonen.

Dit najaar definitieve besluitvorming 
Het college van burgemeester en wethouders van Almere heeft inmiddels ingestemd met de aanpak. Volgende week besluit het college van Gedeputeerde Staten over het raadsvoorstel. Dit najaar vindt definitieve besluitvorming plaats zodat volgend jaar gestart kan worden met uitvoering van de eerste projecten.

reacties (21)

 • Faerie

   

  Heel erg jammer dat goedkoop wonen (sociale huurwoningen voor de allerlaagste inkomens) niet benoemd wordt. Dit zou al zo'n goede stap vooruit zijn naar het terugdringen van schrijnende situaties, verbetering van veiligheid en leefbaarheid, minder schuldhulp etc.

  reageer
 • Pzaal

   

  50 miljoen naar de flopriade 10 miljoen voor geluks zoekers dus blijft er maar 15 miljoen over. Wedden?

  reageer
 • Frits

   

  Die schaalsprong komt er niet, al probeert de gemeente Almere dat nog wel. Noord-Hollanders en Utrechters willen al lang niet meer naar Almere/Flevoland. Die gaan nog eerder in het midden van Noord-Holland (Zaanstad, Purmerend, Alkmaar, Hoorn), oosten van de provincie Utrecht (Amersfoort, Veenendaal) of rondom Ede en Arnhem wonen. De migratie naar Almere en de rest van Flevoland is de laatste 10 jaar echt ingezakt. Almere groeit de laatste jaren alleen nog door gezinsuitbreiding, en de extra woningen worden vooral gevuld door kinderen die het huis uitgaan. Naarmate de bevolking vergrijst, nemen deze effecten ook af. Almere zal echt de 200.000 nog wel halen, maar 300.000 of 400.000 is dagdromerij. Al die investeringen daarvoor zijn weggegooid geld. Op deze wijze gaat Almere in een hoog tempo Apeldoorn achterna. Ook die gemeente is financieel tenonder gegaan aan dromen over heel veel extra woningen en bedrijven.

  reageer
 • Hannes

   

  Het is maar waar je gaat lopen in deze stad. Zelf geniet ik van de natuur rond de stad, jammer genoeg kom je daar ook nog troep tegen wat je niet verwacht. Om een negatieveling te zijn hou je het positieve weer overeind. En in de natuur kan je altijd wel even zeiken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Interessant hoe via de achterdeur de schaalsprong weer terugkomt. Wie herinnert zich nog de keiharde voorwaarden die er een paar jaar geleden nog werden gesteld om die schaalsprong toe te laten?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/. 2.0

   

  Er is al zoveel geld in het Griekenland van Flevoland gestoken. 60.000 nieuwe woningen? De Amsterdammers die de randstad niet meer kunnen of willen betalen zitten er al. Voor de rest zitten er weinig mensen op te wachten om vrijwillig in Almere te komen wonen.

  reageer
 • Dirk2

   

  Knap hoe Almere dit weer voor elkaar krijgt! Ik ben onder de indruk. Wellicht een voorbeeld voor Lelystad, HOOFDSTAD?

  reageer
 • Jim

   

  En de negatieve reacties zijn d'r weer in overvloed! Iedereen weet het weer beter dan de mensen die deze beslissing hebben genomen.... Kansloze reacties! Top geregeld Almere! Heerlijke stad om te wonen! Laat ze lekker zeiken doen ze al jaren en blijven ze doen op alles over onze prachtige stad! Go Floriade! Go Almere!

  reageer
 • Jim

   

  En de negatieve reacties zijn d'r weer in overvloed! Iedereen weet het weer beter dan de mensen die deze beslissing hebben genomen.... Kansloze reacties! Top geregeld Almere! Heerlijke stad om te wonen! Laat ze lekker zeiken doen ze al jaren en blijven ze doen op alles over onze prachtige stad! Go Floriade! Go Almere!

  reageer
 • Ted

   

  Investeren is prima, maar niet onder de noemer Floriade. Snap dat het een mooie plek is voor woningbouw. Doet dat en laat Floriade achterwege. Oja en bouw eerst Poort en Duin af.

  reageer
 • frits

   

  Lelystad krijgt ook al jarenlang extra van het rijk. Dat geld heet ICL. Iets van 15 miljoen euro per jaar. Wordt ook verbrast aan nieuw asfalt op wegen waar nog goed asfalt ligt, aanpassing van woonstraten sie er beter bijliggen dan in de rest van Nederland, aan onderhoud van groen- en bosgebieden waar nauwelijks iemand komt, en aan een waardeloze schouwburg en leegstaande parkeergarages. Minister Dijsselbloem: nog een kansrijke bezuiniging, genaamd ICL.

  reageer
 • frits

   

  Wat een onzin. Niemand gelooft meer in 60.000 woningen in Almere. Ook de planbureaus niet in de nieuwe WLO-scenario's. Maar zelfs als dat wel zo zou zijn: 25.000 euro per extra woning, dat is absurd. Dat krijgen andere gemeenten ook niet. En wat doen we ervoor? Energieneutraal en afvalloos. Dat doen andere gemeenten, zoals Lelystad, zonder dat ze er extra geld voor krijgen. Minister Dijsselbloem: we hebben hier een kansrijke bezuiniging te pakken. Geef geen extra geld aan Almere, en doek de provincie Flevoland op.

  reageer
 • KC

   

  60.000 woningen er bij. Wat een dag dromerij . Vorig jaar 99 gezinnen uit Amsterdam naar Almere. Droom maar verder.

  reageer
 • Helena

   

  Goh, zou Lelystad ook een beetje kunnen krijgen.

  reageer
 • wimjc

   

  Nog meer geld in deze bodemloze put.

  reageer
 • Jan

   

  Echt weer PvdA gelijk geld uitgeven aan flopiade.

  reageer
 • Hannes

   

  Jij denkt zeker zoals eerder aangeven, dat iedere inwoner van Almere een belastingbetaler is.. 60000 woningen gemiddeld twee personen. Hoeveel jaar gaan ze daar over doen. Alles kan in Almere, om ook met wartaal te komen, zonder een eigenmening te hebben.

  reageer
 • Kees

   

  Ook een idee om geld te stoppen tegen verpaupering van de wijken en groenvoorziening. Het wordt steeds armoediger! Tenzij je in de duurdere wijken woont!

  reageer
 • Michael

   

  En maar weer zeiken over de floriade, wie komt er nog even met de opmerking " het kan in Almere " ??? Prima dat er eens geïnvesteerd gaat worden !!

  reageer
 • frits

   

  socialer ? nou dat moet je niet denken met het huidige almeerse college die alleen maar denken aan geld over de balk smijten , en groener ook niet want als er groen is moet t gesloopt worden voor woningbouw en voor een nutteloze flopiade . maar ze krijgen weer 150 miljoen dus er is straks weer poen zat om te verbrassen hier .

  reageer
 • kassa

   

  Hoeveel gaat er ook hiervan via zijweggetjes naar de Floriade? Dat zijn dus alle projecten met de termen Green , Greener, Growing Green, Floriade en dat soort zaken. Ben benieuwd...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert