Meer overlast op treinstations, ondanks poortjes

FLEVOLAND
Treinreizen op de Flevolijn is niet veiliger geworden door de toegangspoortjes. Er was zelfs meer overlast, in het halfjaar nadat alle stations met poortjes waren afgesloten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Flevolijn
De Flevolijn loopt van Lelystad tot Weesp en telt in totaal acht stations. Zes daarvan liggen in Almere. Al deze stations zijn sinds april vorig jaar met toegangspoortjes afgesloten, zodat je het perron alleen nog met een OV-chipkaart op kan. Doel hiervan was om het zwartrijders tegen te houden. Deze groep zorgt vaak voor overlast en geweld op stations én in de trein. 

Zwartrijders
Uit het onderzoek blijkt dat het gelukt is om het zwartrijden aan te pakken op de Flevolijn. Sinds de poortjes zijn bij controles zo'n 20 procent minder zwartrijders betrapt in de trein en op het station. Toch is er meer overlast op de stations. Zo is er meer vandalisme en zijn reizigers vaker bestolen door zakkenrollers. Ook in de trein was er meer overlast. Geweld tegen conducteurs nam wel iets af. 

[ https://localfocus2.appspot.com/575ad18317d83 ]

Conclusie
De onderzoekers kunnen niet zeggen welk effect de plaatsing van de toegangspoortjes precies heeft gehad. Het aantal overlastmeldingen op de Flevolijn is te laag om harde conclusies te trekken.

https://localfocus2.appspot.com/575ad2230f264 ]

reacties (9)

 • Bromsnor

   

  U predikt en verwijt terwijl het boetekleed vooral uzelf past.

  reageer
 • Wolverine

   

  Dat is nogal wiedes het ziet er zwart van de mensen

  reageer
 • Maartje

   

  Nee zedenpreker. Ik beken dat ik als 58-jarige vrouw anno 2016 gewoon bang ben om in te grijpen. Dat kunt u zich klaarblijkelijk niet voorstellen.

  reageer
 • Bromsnor

   

  U doet duidelijk zelf ook niets. Klaarblijkelijk moet iemand anders dat doen. Voorts zal je wel gek zijn om als éénling mafketels en tuig tegemoet te treden om zoiets triviaals en daarmee je welzijn te riskeren.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  20% is wel erg weinig aan daling. Het probleem is natuurlijk dat Zwolle en Amsterdam Centraal en de rest daar nog niet op slot zit. Het drugs en dievenvolk zal op de terugrit geen strobreed in weg gelegd worden en gewoon een zitplaats of wat in gebruik houden terwijl betalende klanten moeten staan. NB ook blijven de poortjes veel te lang open na het passeren van een reiziger met pas. Die tijd moet flink teruggebracht worden. Het brede poortje moet een sluisconstructie krijgen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • A.

   

  Tja het is ook niet moeilijk om het station op de te komen. Vorige week bij oostvaarders gezien hoe 1 jongen met gemak over het hek klom, op de noodknop drukt en al zijn vriendjes rustig naar binnen lopen. Snap niet waarom ze die moeite deden want de lift heeft helemaal geen poortjes maar oke. Op Almere centrum na heb ik ook nog nooit ergens iets van beveiliging gezien.

  reageer
 • Maartje

   

  Dat is ook schijnveiligheid. Direct nadat de beveiligers in de avond weg gaan is het doodeng! De poortjes woorden ook gewoon open getrapt. Met zoveel agressie: lees karate trappen trappen aso's de poortjes open. Niemand die iets zegt, niemand die er iets aan doet. Het valt me tevens dat er nauwelijks in de trein wordt gecontroleerd. Vooral de zij ingang aan de Visarenddreef op Lelystad Centrum is dood en dood eng

  reageer
 • Faerie

   

  De poortjes werken prima, maar het kansloze tuig dat Almere rijk is verzint wel een andere manier dan om te reizen (zakkenrollen etc.) en dat zie je in de statistiek. Het wordt tijd dat de gemeente het vele tuig keihard aan gaat pakken. Nu rijden er ook geen bussen meer naar 1 van de wijken, omdat het tuig regeert. En de politie? Kan niks, doet niks.

  reageer
 • M Janssen

   

  Nee natuurlijk helpen die poortjes niet. Als je er niet iemand bijzet om te controleren of er mensen meeglippen. Hoe vaak je die poortjes op Almere CS uitgang bus, wel niet hoort piepen en dat er verder niemand op of om kijkt. Dan helpen die poortjes dus niks

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert