Straatpraat: winkels moeten einde maken aan kinderarbeid

ZEEWOLDE
De PvdA wil via de wet verbieden dat producten die door kinderen zijn gemaakt in de winkel terecht komen. De partij komt zondag - op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid - met een wetsvoorstel die winkels daartoe verplicht.

In de wet staat dat bedrijven er alles aan moeten doen om kinderarbeid te weren bij productie van de spullen. Mocht er toch kinderarbeid in het spel zijn, moet het bedrijf de leverancier achter de vodden aanzitten om er iets aan te doen. Die moet na onderzoek een plan van aanpak maken waarmee arbeid door kinderen wordt uitgebannen.

Bedrijven die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen van maximaal 740.000 euro. De PvdA verwacht dat SP, GroenLinks en mogelijk CDA en D66 de wet steunen. VVD wil het wetsvoorstel eerst bestuderen voordat ze besluit voor- of tegen te stemmen.

reacties (8)

 • frits

   

  laat de partij voor de afbraak zich eerst maar druk maken om de armoede in dit land waar ze mede debet aan zijn , als dit op gelost is kijken we wel weer eens verder hier in het land .

  reageer
 • Flevoburger

   

  Beetje kortzichtig en naïef lijkt mij: De producten in de winkel zullen duurder worden. Als dat helpt tegen kinderarbeid is dat goed. Helaas zal je dan ook de (internationale) handel via internet moeten aanpakken anders gaan alle winkels over de kop hè. En dat laatste gaat echt niet lukken hoor...

  reageer
 • Rob

   

  PvdA wil dit wil dat, alles wat ze gewild hebben en doorgedrukt hebben heeft niets gebracht dan alleen maar bedrogen PvdA kiezers. Beter is dan dat ze zich zelf opheffen daar wordt Nederland alleen maar beter van.

  reageer
 • sulty

   

  hoe kan men zo simpel denken? gezinnen werken zich kapot om een beetje rijst op tafel te krijgen die avond. iedereen moet een steentje bij dragen, zo ook de kids. het zijn juist de westerse landen die hier van profiteren door ontzettende lage inkomen aan deze gezinnen te bieden. meestal leven deze mensen in een krot van vier bij vier. hebben geen bed om in te slapen en het sanitair is het steegje achter het huis. door nu ook het lage inkomen van deze gezinnen helemaal stop te zetten creëert men een levensgevaarlijke situatie en zullen er gezinnen omkomen. gooi liever de lonen omhoog en verbeter de leefomstandigheden van deze gezinnen. zodat de volwassenen genoeg verdienen en de kinderen een gezonde toekomst en stabiliteit kan geboden worden. de oplossing is niet zo moeilijk.

  reageer
 • Serge

   

  Je moet niet alles willen reguleren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  Halfzacht PvdA voorstel, verbiedt de import. Zoals gewoonlijk heeft men niet door dat kinderarbeid overbodig wordt als er gemechaniseerd wordt en de productie dus minder mensafhankelijk. In dat licht bezien hebben Shell, Esso, BP, enz. meer bijgedragen aan de verheffing van de verworpenen der aarde dan het socialisme.

  reageer
 • Bas

   

  Opzich een goede wet. Ik reis voor zaken de hele wereld over, zie grote wantoestanden wat kinderarbeid betreft. Maar een eind maken aan kinderarbeid kunnen wij wel vergeten. Wij kunnen nog zoveel vingers opsteken van dat mag niet en wetten maken, maar doodgewoon armoede en honger maakt dat die wetten dat ze niks uithalen in die landen waar het gebeurt. In een dorpje in Bangladesh zag ik kinderen in de openlucht twaalf uur per dag poppetjes kleien voor Berlijn (beertjes), daardoor kon het gezin wat rijst kopen en een T-shirt. Wij moeten met z'n allen wel wat doen in deze wereld, maar wat, ik weet het niet.

  reageer
 • Pieter

   

  Begin eerst met de webwinkels. Aangezien over 5 jaar er alleen nog maar webwinkels zijn

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert