"Extra bescherming Noordzee is onzin"

URK
De extra beschermingsmaatregelen voor de Noordzee die minister Schultz van Haegen vrijdag bekendmaakte, zijn onzinnig en onnodig. Dat zegt de Nederlandse Vissersbond.

Als het aan de minister ligt, mag er straks niet meer gevist worden op onder meer de Doggersbank en het Friese Front. Voor Urkers zou dit grote gevolgen hebben, omdat die daar veel actief zijn.

Volgens de Vissersbond houdt de minister in de plannen geen rekening met het uitstekende herstel van de vis in de Noordzee. Zo zou uit cijfers van biologen uit verschillende landen blijken dat zelfs de kabeljauw zich aan het herstellen is.

De gezondheid van de vispopulaties zou ook blijken uit de toenemende aanwezigheid van zeehonden, bruinvissen en andere walvissen in de Noordzee. Volgens de Vissersbond waren deze zeezoogdieren er jaren niet te vinden. Nu worden ze weer geregeld gezien, omdat er weer voldoende te eten is.

De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel van de minister. Daarna moet het Europees Parlement nog akkoord gaan met de komst van beschermde gebieden.

reacties (15)

 • Frans

   

  @frits Als je dan toch met cijfers gaat gooien, pak dan ook gelijk even de feiten erbij. Dat Nederland op 3de plaats staat van vis export in Europa (2 plaatsen boven Rusland wat ruim 400x groter is) En Urk daar de grootste speler in is als je kijkt naar de omzet per visafslag in Nederland. https://insights.abnamro.nl/app/uploads/2014/04/VoS-grafieken-Food-Handel-in-en-bewerking-van-vis-2014-FR-07.png

  reageer
 • Frenky

   

  Jammer, dat de mensen achter hun bureau het altijd het beste weten. En de regels mogen bedenken.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Misschien moeten alle groenen die alles vanuit land overzien maar eens meegaan op zo,n vissersschip. zal ze goed doen in de vrije natuur op zee. Weten ze ook meteen waar een van onze gezondste voedingswaarde en grondstoffen voor vitaminen,huisdiervoeding, medicijnen en cosmetica(lippenstift bijv.) vandaan komt en hoe het uit hun strot komt als ze zeeziek worden. Als er dan ook nog een Brexit bijkomt dan blijft er helemaal meer niks over aan visrijke gebieden terwijl de visserij een van de grootste economische peiler is voor Nederland. Maar daar wordt niet aan gedacht. Nee stoppen met vissen en meer ongezonde gemanipuleerde rotzooi eten dat is tegenwoordig nu een issue geworden. Jammer genoeg wordt kweekvis gevoed met..inderdaad , Vis! en dat geld voor alle nagemaakte voedselproducten waar de grondstoffen ook gewoon via de achterdeur uit de natuur komen! Mensen over de hele wereld kunnen gewoon niet zonder eten en daar hoort eeuwenlang onze voedsel uit de zee ook gewoon tussen.

  reageer
 • Knielus,

   

  Ben jij wel eens zeeziek geweest ?

 • frits

   

  Visserij is 0,2% van het BNP in Nederland. Volstrekt onbeduidend. Een rimpeling in de olieprijs betekent veel meer voor de Nederlandse economie dan het compleet verdwijnen van de visserij.

 • frits

   

  Visserij een van de grootste economische pijlers van Nederland? Laat me niet lachen, wat een Urkse zelfoverschatting. Landbouw en visserij samen maken 2,6% van het Nederlandse bruto nationaal product uit. Van deze twee is landbouw verreweg het belangrijkste. Visserij draagt niet meer bij dan wat gerommel achter de komma. Niet eens een procent van het BNP.

 • Sarah

   

  Kunnen die groenen meteen ook met de schippers praten en ervaren dat deze mensen onder zeer strenge regels vallen. Het is schandalig dat er nog steeds gedacht wordt dat vissers vrij hun beroep mogen doen zonder wetjes en regeltjes en bewust de zee zo snel mogelijk leeg willen vissen voor de poen. Net als iedere beroepstak houdt ook de visserman de toekomst in de gaten d.m.v innovatie als b.v. milieubewust te gaan vissen en andere technieken te gaan gebruiken dat minder schade aanricht aan het zeeleven zodat ook de komende generatie deze beroepstak kunnen gaan beoefenen. De vruchten zijn inderdaad zichtbaar dat de Noordzee weer op gaat bloeien met een gezonde visstand en dat er meer exotische dieren terug komen waaronder vele haai soorten.

 • Hannes

   

  Met alle moderne meetapparaturen die exact de juiste visquotum kunnen bepalen. Daar kan niemand meer omheen, om zijn gelijkheid te kunnen bepalen.. Met alle respect van de deskundigheid van dien, om de juiste vis vaarwegen verder kunnen bepalen... En terecht de Bruinvissen en walvissen weten hun maaltje ook wel te halen, maar vergissen zich weer in de variabele diepte van het water. En zo willen, maar wel terecht alle vissers hun vismaaltje op een goeie manier weten te halen.

  reageer
 • Dirk2

   

  Zieke consumptiemaatschappij! Beperk de visserij met beleid, dan heeft iedereen genoeg.

  reageer
 • Knielus

   

  Is het niet zo dat de visserij in heel de Noordzee al tientallen jaren aan strenge regels gebonden is en ook door alle landen streng gecontroleerd wordt? Waar baseren de tegenstanders al die bange verhalen op ?

 • laat alle reacties zien
 • Vissekla

   

  Het is trouwens altijd zo dat de minister direkt handelt op verzoeken van natuurbeschermers, waarop de visserman zich weer moeizaam moet verdedigen, ofschoon deze zich nauwgezet aan alle regels en voorschriften houdt, daartoe gedwongen door elektronische controle. Je zou er moedeloos van worden als het niet zo pathetisch was.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Heeft Omroep Flevoland aandelen in de Urker visserij? Het lijkt me gepast dat de regelgeving eerst van kracht wordt (terecht) en dat OF daarna met gretigheid rapporteert over de misstappen die de Urker visserij daarna pleegt (wat ze altijd al deden). Omroep Flevoland is, dacht ik, een omroep voor heel Flevoland , niet slechts voor Urk, er is meer nieuws, in Lelystad, Almere, Dronten en Zeewolde. Als regionale omroep moet je nieuws verwerven in de provincie als geheel, met zwaarte op de grote steden: Lelystad en Almere, dat is politiek nieuws, nieuws over ontwikkelingen in de stedelijke kernen, en 'human interest', ach ik ga het jullie niet meer vertellen, maar een beetje journalist haalt z'n neus op van het nieuwsaanbod van OF.. Kijk eens naar AT5 in Amsterdam: heel veel leuke televisie voor minder subsidie: doe er jullie voordeel mee!

  reageer
 • frits

   

  Om de haverklap worden illegale visnetten aangetroffen in Markermeer en IJsselmeer. Slechts zelden bericht Omroep Flevoland daarover. In andere nieuwsmedia verneem je dat veel vaker. Inderdaad is OF weinig objectief als het om de visserij gaat. Alles wat de vissers roepen wordt als nieuws gebracht, en nooit eens wederhoor bij de deskundige ecologen.

 • ??

   

  Gelukkig weten alle wereldverbeteraars het weer beter. Er is vis in overvloed

  reageer
 • Jordi

   

  Zo, gelukkig dat er iemand is die ze geteld heeft. Gewoon uw tel resultaten aan de deskundige cq beslissers overleggen, vast en zeker dat u gelijk krijgt.

 • Serge

   

  Heel dat leegroven van de wateren stoppen. Gewoon vis kweken. Je stopt toch ook geen 5000 koeien in een heel groot weiland om er vervolgens op te gaan jagen?

  reageer
 • groene leugen

   

  Een vergelijking die kant noch wal raakt. De meerderheid hier heeft er weinig kaas van gegeten en roept maar wat na. Jammer dat de politiek ook al vanuit gevoel en niet vanuit feiten wordt bedreven. Ik wil een ieder aanraden het interview met Adriaan van Eerdt te lezen in de Noordoostpolder deze week. Deze man heeft er een betere kijk op.

 • Sjaak dronten

   

  Oostvaardersplassen, maar daar heet het preventief afschieten

 • veeboer

   

  En dan weer huilie huilie doen omdat de vissen in een "Megavissenkom" zitten en ook rechten en gevoelens hebben

 • Sjors

   

  De genen die geen ene moer doen , dan allen op hun luie krent zitten , die zullen wel even zeggen hoe het moet .Hoe vele jaren word er al niet in de Noordzee gevist? En hij is nog steeds niet leeg , sterker nog het is alleen maar beter geworden .

  reageer
 • frits

   

  Ja, tuurlijk, alleen vissers werken hard, en 17 miljoen andere Nederlanders profiteren allemaal van dat harde werken van die vissers. En dan nog zijn we ze niet eeuwig dankbaar...

 • Dirk Zaan

   

  Misschien wordt het beter maar dat is alleen dankzij de beperkingen. Had het aan de vissers gelegen dan was alles al lang kapot.

 • Europa

   

  Helemaal mee eens.

 • frits

   

  Te verwachten reactie. De Vissersbond verkondigt om de haverklap onzin. Hopelijk zijn dit de laatste stuiptrekkingen.

  reageer
 • IK

   

  Ook jouw reacties zouden in een sprookje niet misstaan. Is het niet zo dat er veel meer zeehonden, bruinvissen en andere zeezoogdieren zijn? En duid dat niet op een herstel van hun voorraad eten, dus de hoeveelheid vis? Ik ben niet voor onbeperkt vissen, wel voor overleg over feiten en niet over gevoelens. Staan de kranten niet bol van de veranderende vispopulatie, verdwijnen soorten omdat het water te warm wordt maar komen ook soorten bij omdat het water warmer wordt. Er is dus vis genoeg om te vangen, alleen niet meer precies dezelfde soorten als voorheen!

 • Vissekla

   

  De vissersvloot is nog maar een fractie van wat hij was in de jaren tachtig, dankzij de regeldruk en omstandigheden. Maar het is kennelijk nooit genoeg voor de criticasters. Liever eet men dubieuze kweekvis uit Vietnam die tegen hoge vervoerskosten en milieubelasting naar hier gehaald worden, dan dat men Noordzeevis van hoge kwaliteit eet, want gevangen door Nederlandse vissers. Weg met ons is het credo.

 • A.

   

  Vissers zijn het nooit eens met de regels als het hen benadeeld. Dat de Noordzee meer zorg nodig heeft om geen doodzee te worden is algemeen bekend. Leer er mee leven vissersbond. Aanpassen heeft in het verleden vaker gemoeten en jullie hebben dat ook gered.

  reageer
 • Knielus

   

  Antje H, waar staat dat t gratis is? Ook enig idee welke investeringen er van de overheid gedaan moeten worden om ook maar 1 kg vis te mogen vangen in de Noordzee? Quota,vergunningen,pk's ,tonnen voor n schip, etc etc. Wel een heel onnozele opmerking die je daar plaatst zonder te weten waar je t over hebt. Lijkt mij heel waarschijnlijk dat je zelf ook niet zou accepteren dat je eigen broodwinning bedreigd wordt omdat ,.. Blablablabla

  reageer
 • Antje Ha

   

  Vissers betalen niet en doen niets om de visstand te koesteren. Men dregt de zee leeg en betaalt wat vergunninkjes waarvan het geld te weinig is om het beheer te bekostigen.

 • Rob

   

  Vissers lullen alleen maar voor eigen parochi, ze vissen net zo lang tot er geen vis meer is, het echte vissionairs. Ze denken dat ze er verstand van hebben maar gelukkig zijn de beslissers in deze slimmer.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Als het aan de vissers lag viste men de zee compleet leeg. En daarna gaf men de schuld aan de gemeenschap die dan ook zou moeten betalen. Extra bescherming is hard nodig en dat een vissoort hersteld wil niet zeggen dat meteen de netten weer gratis het water in kunnen.

  reageer
 • Jk

   

  Voor u, omdat dit u niet belemmerd zal het beste nooit genoeg zijn...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert