Groot proefveld voor biologische druiventeelt opgeleverd

LELYSTAD
Onbespoten druiven kweken, die bestand zijn tegen schimmels en andere ziekten. Dat proberen de Stichting Wijnbouw Lelystad en de Wageningen Universiteit de komende jaren langs de Elandweg in Lelystad.

Zaterdagmorgen gingen de laatste van in totaal 3000 plantjes de grond in op een biologisch proefveld dat zo'n twee voetbalvelden groot is. Om de druiven daar optimaal te laten groeien, heeft de bodem van het veld een bosachtige structuur gekregen.

De eerste twee jaar krijgen de planten de tijd om te groeien. Pas in het derde jaar kunnen er op grote schaal druiven worden geoogst en kan de eerste wijn worden gemaakt.

Om het project tot die tijd te steunen, is een crowdfunding-campagne opgezet. Er is onder meer nog geld nodig voor beregenings-installatie. Daarmee kan vorstschade worden voorkomen en compost verspreid.

reacties (8)

 • Echt biologische wijngaard

   

  wijngaard elpacer is ECHT biologisch en zit in Lelystad. Ik ken deze eigenaren en deze gebruiken GEEN bestrijdingsmiddelen. Dit zijn mensen die echt voor biologisch gaan en zijn lid van skal. Sulfiet is het enige wat gebruik mag worden en dat is alleen schadelijk voor %% van de astmapatiënten.

  reageer
 • Han

   

  Het meest bespoten fruit is op dit moment, vreemd genoeg, de biologische. Naast kopervergif worden nog veel meer zg biologische spuitmiddelen gebruikt waar niemand weet wat het effect is op de volksgezondheid. Vooral het ongecontroleerd gebruik van bacterie- en schimmelpreparaten is zeer risicovol en kan zelfs ongevoeligheid voor antibiotica veroorzaken. Flevowatcher verdiep je eens in deze materie. Onbespoten bestaat niet!!!

  reageer
 • Vissekla

   

  Ik hoop het beste voor ze, maar het is gedoemd te mislukken. Daar is het weer in Nederland te onstabiel voor.

  reageer
 • Boels

   

  De vraag is of de druivensoort wel of niet genetisch gemanipuleerd is. Is het dan nog "biologisch" of "groen"? Wie zit er overigens te wachten op een wijntje uit Flevoland? Elke slok gaat ten koste van de wijnboertjes in Zuid-Afrika, Chili, enz.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De wijn uit die landen die hier in de winkel ligt is een chemisch massaproduct zonder bijzondere waarde. Het zou maar zo kunnen zijn dat een wijn uit Flevoland voor sommige liefhebbers meer te bieden heeft.

 • Lelystedeling

   

  Vrijwel alles is gemanipuleerd! Al onze agrarische voedingsmiddelen zijn het resultaat van eeuwenlang selecteren, combineren, veredelen, enten, kruisbestuiving en andere vormen van gewasmanipulatie. Dus wat is 'origineel', wat is 'biologisch'? Is paardenpoep echt zo veel beter dan bv kunstmest? Dat laatste is tegenwoordig een uitgebalanceerd recept van de juiste mineralen. En een boer spuit helemaal niet graag, want dat zijn alleen maar extra kosten en handelingen...

 • Japie

   

  Schimmeld van zelf dood, einde project.

  reageer
 • Joke

   

  Je hebt mensen met verstand en mensen met verstand. Helaas voor u, u behoort tot geen van beiden. (SchimmelD?)

 • veeboer

   

  Idd. En laten we dan de reaktie van "Flevowatcher" maar weer eens afwachten. Haha

 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Als de aarde gezonder of ongezonder wordt, heeft dat directe consequenties voor onze gezondheid.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Eindelijk is het doorgedrongen dat biologisch (onbespoten) beter is dan de gifspuit! Hulde voor mensen die de biologische landbouw In Lelystad en omgeving in stand houden, tegen de boeren die 'maar aan rotzooien' omdat de bank ze op de nek zit, of omdat ze zelf het licht niet willen zien. En de Rabobank met name is de grote schuldige aan het niet meewerken aan het omschalen van boeren die toch liever biologisch willen produceren. Er zijn heel veel boeren/tuinders die best wel anders willen produceren, maar zo gewend zijn aan de gifspuit, en de manier van produceren, dat het best interessant is om deze agrariërs bij te scholen over de Bio-landbouw, en de banken een lesje te lezen over hun starre betaalgedrag. Iedereen in Nederland zou er beter van worden, en de Rabobank zou echt niet failliet gaan. Maar de politiek moet gewoon de beslissing nemen: afgelopen met gif spuiten. Laten we met elkaar de VVD overtuigen dat ze heel erg fout zitten...

  reageer
 • Dirkkie

   

  Duidelijk een kenner aan het woord!! Als de Flevowatcher en zijn of haar vriendjes allemaal een halve euro per kilo of liter meer betalen voor de producten van de biologische landbouw t.o.v de gangbare, dan gaat iedereen biologisch en is het "probleem" van Flevowatcher zo opgelost.

 • Jan bakker

   

  Je hebt echt geen idee waar je het over hebt he !!!!!

 • willemlely

   

  Druiven is wijn is goed dus.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert