InwonersPartij: meer maatwerk bij verdeling statushouders

LELYSTAD
De InwonersPartij Lelystad pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor een andere manier van het verdelen van asielzoekers met een verblijfstatus. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft namens alle Nederlandse gemeentes afspraken gemaakt met de regering over de verdeling van statushouders. Volgens de fractie van de InwonersPartij wordt er in dit akkoord te weinig naar lokale omstandigheden gekeken. De lokale situatie zou volgens de partij zwaarder mee moeten wegen.

Wel welkom, maar minder
De partij benadrukt dat statushouders welkom zijn in Lelystad, maar vindt het niet goed dat er bij de verdeling vooral naar inwonersaantallen wordt gekeken: "We hebben al te maken met veel gezinnen met een laag inkomen, hoge werkloosheid en bijna eenderde van de bevolking is van niet-westerse afkomst. Dan is het niet reëel een grote groep statushouders te huisvesten. Gemeenten met minder inwoners waar de problemen minder groot zijn kunnen dan meer voor die mensen betekenen," aldus fractievoorzitter Luc Baaten.

Eerlijkere verdeling
De InwonersPartij, die onderdeel uitmaakt van het college, vond tijdens debatten over de regeling onvoldoende medestanders in de raad om haar bedenkingen bij de VNG op tafel te leggen. Het college verwees op haar beurt naar Den Haag. Tijdens het laatste congres van de VNG diende andere gemeentes moties in om naar een eerlijkere verdeling te kijken. De InwonersPartij besloot daarom om de Tweede Kamer te vragen om toch nog eens te kijken naar het akkoord wat er nu ligt. De partij vraagt daarbij te letten op de verdeling van gelden en statushouders.

reacties (6)

 • Ongelooflijk

   

  Ik val ook onder "niet westers" terwijl ik hier ben geboren. Dus hoezo 1/3?? Daarnaast, zijn niet westerse inwoners loket lopers tot het tegendeel is bewezen?? Aparte gedachtengoed zeg..

  reageer
 • jo jo

   

  Ik citeer; "bijna eenderde is van niet westerse afkomst..", ik zou zeggen per direct stoppen met die massa immigratie! Kost klauwen met geld, levert alleen maar ellende op een zelf gaan we naar de knoppen!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, eng hè?

 • Moena

   

  Stop toch eens dat gezeur over rechts of links. Slaat nergens meer op. We hebben nu: blind voor de werkelijkheid of gewoon de werkelijkheid zien. Oud en jong is ook gezever. Oud is tenminste ervaren, jong meestal nog niet droog achter de oren. Lelystad moet op z'n tellen passen. Anders zitten we over 10 jaar met de gebakken peren, namelijk een stad met onevenredig veel loketlopers, waarvan een deel ook nog eens schijt heeft aan integratie. Fijn vooruitzicht voor mijn kinderen!

  reageer
 • Jan

   

  Over 10 jaar is al ruim gerekend. Maar je hebt volkomen gelijk. Het wordt hier straks een groot ghetto, met alleen maar niet westerse groepen. En ja .W. heel eng, als je zelf kinderen hebt, en je graag deze in een land waar wij zelf zijn opgegeroeid groot kunnen worden, zonder dat deze alleen maar scholen terecht kunnen, waar ze dan opeens in een islamitische cultuur gedompeld worden. Als we dit willen kunnen we beter met z'n allen naar het midden oosten of Noord Afrika emigreren...

 • eric

   

  Prima plan van dhr baaten. Verdelen is vooruitzien. Lelystad heeft al teveel problemen. Den Haag moet eens beter nadenken voordat ze wat beslissen.

  reageer
 • Inwoner

   

  Al stemmer op de Inwonerspartij kan ik mij niet vinden in dit rechtse geluid. De noodopvang in Lelystad is goed geregeld inboet bijzonder dank aan alle Lelystedellingen die zich hiervoor inspannen. Alle kleuren en smaken kun je vinden onder de vrijwilligers. Bij gebrek aan inhoudelijke politiek proberen de soldaten stemvee te winnen. Bah! Wat een walgelijke zure vent is die Luc Baaten. Overgedateerde politicus die eigenlijk een VVD'er is.

  reageer
 • Peter

   

  Helaas valt te constateren dat het niet iedereen is gegeven om te willen lezen wat er daadwerkelijk staat. In dit geval gaat het niet om noodopvang en zeker ook niet om vrijwilligers.

 • Peter

   

  Helaas valt te constateren dat het niet iedereen is gegeven om te willen lezen wat er daadwerkelijk staat. In dit geval gaat het niet om noodopvang en zeker ook niet om vrijwilligers.

 • Barbara

   

  Ik vind naast alle vrijheid die ons hier op deze site gegund wordt wel dat je het woordje overgedateerd beter weg had kunnen laten. Zolang links-, en of rechts geen jonge politiek geinteresseerde opvolgers weten binnen te halen zullen we het met oude rotten in het vak moeten doen hier.

 • laat alle reacties zien
 • Rinus

   

  De partij voor alle inwoners? Of voor de ene inwoner een beetje meer dan voor de andere? Het bestuursakkoord ging over het geld en niet over de verdeling!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert