Internationaal onderzoek naar ammoniak

DRONTEN
Wetenschappers uit Nederland, Frankrijk en Zwitserland onderzoeken in Dronten de uitstoot van ammoniak. In een weiland hebben zij mest uitgereden om de emissie van ammoniak te meten met laserpulsen en licht.

De huidige methode om de uitstoot van ammoniak te meten, is bijna 30 jaar oud. Volgens de wetenschappers zijn die metingen onvoldoende betrouwbaar. Nieuwe technieken en snelle computers maken het mogelijk om de uitstoot zeer nauwkeurig en per seconde te meten.

De uitstoot van ammoniak is van grote invloed op het milieu. Het gas is één van de oorzaken van zure regen. Een nauwkeurige meting van ammoniak is belangrijk voor de landbouw omdat de uitstoot bepaalt hoeveel mest een boer op zijn land mag uitrijden.

reacties (2)

 • Herman Z

   

  @ Arie B, weet het RIVM uit die 22 meetpunten ook de (relatieve)herkomst van alle emissiebronnen te bepalen? Dat zou interessant zijn.

  reageer
 • Arie B

   

  Heh? Het RIVM meet continue Amoniak in de lucht. 22 meetpunten in NL waar passieve metingen worden gedaan en onderzocht. Dit lijkt meer een vakantie knutsel club? Jammer van het geld.

  reageer
 • Cees

   

  "De huidige methode om de uitstoot van ammoniak te meten is bijna 30 jaar oud. Volgens de wetenschappers zijn die metingen onvoldoende betrouwbaar."

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert