Opnamestop bij Dokter Bosman

LELYSTAD • Vr 17 juni 2016 | 11:45 • Vrijdag 17 juni 2016 | 11:45
Een grote aanbieder van psychiatrische jeugdzorg in Lelystad helpt geen nieuwe patiëntjes meer. Veertig kinderen dreigen hierdoor geen hulp meer te krijgen. Dokter Bosman heeft een opnamestop ingesteld, omdat het geld op is dat zij dit jaar van de gemeente krijgt. Volgens de gemeente is de opnamestop niet nodig.

Waarom is er een opnamestop?
Dokter Bosman is de op een na grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in Lelystad. De instelling helpt zo'n 400 Lelystadse kinderen met problemen als ADHD en autisme. Door bezuinigingen van de gemeente is het budget sinds vorig jaar 40 procent gedaald, terwijl de vraag om hulp juist groeit.

Is er dan een wachtlijst?
In eerste instantie kwamen kinderen op een wachtlijst, maar daarmee is Bosman gestopt nadat de wachttijd opliep tot 40 weken. Volgens directeur Michiel Bosman is die termijn onacceptabel. Kinderen die nu al in behandeling zijn behouden hun zorg.

Wat doet Dokter Bosman?
Directeur Michiel Bosman heeft de gemeente een brandbrief geschreven. Volgens hem heeft die een zorgplicht en moeten kinderen worden geholpen. Enkele ouders overwegen naar de rechter te stappen om zorg af te dwingen.

Wat zegt de gemeente?
Wethouder Elly van Wageningen vindt de opnamestop van Dokter Bosman onnodig. Volgens haar moet de instelling zich richten op kinderen met complexe problemen. Kinderen met lichtere stoornissen kunnen prima terecht bij de Jeugd- en Gezinsteams, die in alle wijken actief zijn en goedkopere zorg aanbieden. De wethouder constateert dat huisartsen nog te weinig kinderen naar deze teams doorverwijzen.

Hoeveel Lelystadse kinderen krijgen jeugdzorg?
In Lelystad maken bijna 1.600 kinderen en jongeren gebruik van jeugdzorg. Dat is 8,5 procent van alle jongeren in de stad. Lelystad staat daarmee in de top tien van steden waar jongeren de meeste jeugdzorg krijgen. De gemeente wil dit aantal omlaag brengen, maar krijgt dit jaar en de komende jaren juist minder geld van het rijk voor de jeugdzorg.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel