Opnamestop bij Dokter Bosman

LELYSTAD • Vr 17 juni 2016 | 11:45 • Vrijdag 17 juni 2016 | 11:45
Een grote aanbieder van psychiatrische jeugdzorg in Lelystad helpt geen nieuwe patiëntjes meer. Veertig kinderen dreigen hierdoor geen hulp meer te krijgen. Dokter Bosman heeft een opnamestop ingesteld, omdat het geld op is dat zij dit jaar van de gemeente krijgt. Volgens de gemeente is de opnamestop niet nodig.

Waarom is er een opnamestop?
Dokter Bosman is de op een na grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in Lelystad. De instelling helpt zo'n 400 Lelystadse kinderen met problemen als ADHD en autisme. Door bezuinigingen van de gemeente is het budget sinds vorig jaar 40 procent gedaald, terwijl de vraag om hulp juist groeit.

Is er dan een wachtlijst?
In eerste instantie kwamen kinderen op een wachtlijst, maar daarmee is Bosman gestopt nadat de wachttijd opliep tot 40 weken. Volgens directeur Michiel Bosman is die termijn onacceptabel. Kinderen die nu al in behandeling zijn behouden hun zorg.

Wat doet Dokter Bosman?
Directeur Michiel Bosman heeft de gemeente een brandbrief geschreven. Volgens hem heeft die een zorgplicht en moeten kinderen worden geholpen. Enkele ouders overwegen naar de rechter te stappen om zorg af te dwingen.

Wat zegt de gemeente?
Wethouder Elly van Wageningen vindt de opnamestop van Dokter Bosman onnodig. Volgens haar moet de instelling zich richten op kinderen met complexe problemen. Kinderen met lichtere stoornissen kunnen prima terecht bij de Jeugd- en Gezinsteams, die in alle wijken actief zijn en goedkopere zorg aanbieden. De wethouder constateert dat huisartsen nog te weinig kinderen naar deze teams doorverwijzen.

Hoeveel Lelystadse kinderen krijgen jeugdzorg?
In Lelystad maken bijna 1.600 kinderen en jongeren gebruik van jeugdzorg. Dat is 8,5 procent van alle jongeren in de stad. Lelystad staat daarmee in de top tien van steden waar jongeren de meeste jeugdzorg krijgen. De gemeente wil dit aantal omlaag brengen, maar krijgt dit jaar en de komende jaren juist minder geld van het rijk voor de jeugdzorg.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (22)

 • Evy

    Wo 22 juni 2016 Woensdag 22 juni 2016

  De nieuwe manier van organiseren van de zorg voor kind en jeugd heeft onbedoelde effecten voor instellingen die zorg verlenen. Dat is wat hier aangekaart wordt. Zij willen de best mogelijk psychologische zorg verlenen voor kinderen en hun omgeving. Bij Dokter Bosman gaat een behandeling verder dan alleen het voorschrijven van medicijnen. De psychologische zorg gaat hand in hand met een praktische en positieve aanpak van kinderen.

  reageer
 • Freek

    Zo 19 juni 2016 Zondag 19 juni 2016

  Hoe meer zorg je creëert des te meer zal daar gebruik van worden gemaakt. Bieden we niet te veel zorg aan in dit land? In mijn jeugd werden kinderen nog streng opgevoed en was er lang niet zoveel zorg nodig. Moeders zegden bij het krijgen van kinderen hun baan op en gingen zich dan aan de opvoeding wijden. Misschien ouderwets maar veel effectiever.

  reageer
 • Han.

    Zo 19 juni 2016 Zondag 19 juni 2016

  Waarschijnlijk - en ik spreek uit eigen ervaring- zijn die kinderen veel beter af als ze niet in de handen komen van deze club die winstmaximalisatie ( neoliberalisme) over de hoofden van zielige kindertjes nastreeft. Kinderen volstoppen met pillen met afschuwelijke bijwerkingen. Voor deze bijwerkingen krijgen ze weer andere pillen en zo zijn ze gevangen door Bigpharma voor de rest van hun leven. Dr. Bosman zou zich de ogen uit z'n hoofd moeten schamen. Maar waarschijnlijk heeft ie daar zelf een oplossing voor: hij slikt een pilletje zodat je minder gevoelig wordt voor signalen uit de samenleving.

  reageer
 • Hendrik

    Zo 19 juni 2016 Zondag 19 juni 2016

  Tip: als je de naam van de medewerker(ster) weet die je helpt, kan je die in het BIG register opzoeken. Als die daar niet geregistreerd staat, mogen ze niet met vertrouwelijke medische gegevens omgaan. Kun je een andere hulpverlener gaan zoeken...... Of je moet er geen probleem mee hebben dat je niet zeker weet dat jouw gegevens veilig zijn.

  reageer
 • Hij

    Za 18 juni 2016 Zaterdag 18 juni 2016

  Naar ik begreep kan je bij Dr.Bosman zo terecht: mits je de zorg zelf kan betalen....

  reageer
 • Barbara

    Za 18 juni 2016 Zaterdag 18 juni 2016

  Oh, maar dat wordt de toekomst! En niet alleen bij meneer Bosman. Op scholen had je vroeger ook lievelingetjes van de juf. Wie zijn best deed om een goede naam op te bouwen voor de school kreeg een extra mooi poezieplaatje. Voortrekken om wat voor persoonlijke reden ook is altijd al aan de orde geweest op veel terreinen. Dat is het ego wat nog eens wat meer in de watten wil worden gelegd. In deze tijd vooral middels het binnen halen van veel geld. Bij meneer Bosman zijn het vooral de kwetsbare kinderen die dat voor hem voor elkaar moeten zien te boksen. Is dat nou kindvriendelijk?

 • laat alle reacties zien
 • Arme zieltjes

    Za 18 juni 2016 Zaterdag 18 juni 2016

  Lees goed tussen de regels... De boodschap van Bosman is simpel: "de zorgverlening draait om GELD en niet meer om de ZORG zelf". Wat is er met de onbaatzuchtige zorgverlening gebeurt?! Dokter Bosman STOP met deze klinkklare onzin! Je profileert jezelf hiermee als een klassiek schoolvoorbeeld van hoe zorgverlening NIET moet zijn! Dit is een groot gevaar! Dhr. Bosman pleit dat hij niemand meer kan opnemen, integendeel dat kan hij wel... Alleen wilt hij er wel veel geld voor. "Show him the money" en je bent de eerste die geholpen wordt. Ofwel: "Zorg voor de rijkaard". De eerste vraag die je als patiënt moet afvragen is of je wel door een dergelijke zorginstelling geholpen wilt worden. Met zulke uitspraken heeft het er alles van weg, dat de kwaliteit van de zorgverlening heeft te lijden onder belangen die geen prioriteit behoeven. Het afschuiven van de verantwoordelijkheid op de maatschappij (ofwel Gemeente Lelystad) is niet professioneel. Trouwens de belastingbetaler heeft al diep in de buidel moeten tasten voor deze taferelen! Er rest maar één ding als patiënt: doe je huiswerk goed voordat je in zee gaat met een zorgverlener.

  reageer
 • Henk

    Za 18 juni 2016 Zaterdag 18 juni 2016

  Het probleem is een beetje dubbel. Het kan zijn dat het inkoopbeleid van de gemeente gefaald heeft. Daar zal wel een deel van de waarheid in zitten. Ook het feit dat de centrale overheid de taken heeft gedecentraliseerd zodat ze onder de streep op de miljoenennota mooi scoren speelt mee. De fout die gemaakt wordt is al snel dat elke gemeente per hoofd van de bevolking maar een x-bedrag nodig heeft. Lelystad echter heeft een veel groter percentage aan armoede dan bijvoorbeeld een Dronten of Zeewolde en zal dus per hoofd van de bevolking ook meer geld nodig hebben dan het landelijk gemiddelde. Maar ook Dokter Bosman gaat niet helemaal vrij uit. Het bedrijf verspilt bakken met geld aan mismanagement. Ondanks dat de directeur steeds 'truukjes' uithaalt om te bezuinigen, gooit hij het bezuinigde bedrag aan de andere kant weer over de balk met halfdoordachte ideeën en idealen die stantepede uitgevoerd dienen te worden. Dat idee veranderd binnen 2 weken weer en moet het roer weer om. Dat proces gaat al jaren lang zo door en als werknemers aangeven dat het onzinnig is of ze krijgen het niet voor elkaar dan ligt het vooral aan de werknemers. Al met al kan Dokter Bosman zich druk maken over het geld, maar geloof me: hij verdient er geen cent minder om.

  reageer
 • .\/\/. 2.0

    Za 18 juni 2016 Zaterdag 18 juni 2016

  Waarom hebben zoveel kinderen in Lelystad deze extra zorg nodig? Ipv wijzen naar deze instantie of de overheid mogen deze gezinnen ook bij zichzelf te rade gaan. Natuurlijk zijn er gevallen waarin het buiten het gezin ligt, maar 8,5% van alle kinderen? Kom op.

  reageer
 • Rinus

    Za 18 juni 2016 Zaterdag 18 juni 2016

  Vrouwtje Van Wageningen leest voor uit een beleidsnota en heeft geen idee wat er werkelijk speelt. Bosmanneke mag best wat salaris inleveren denk ik. Volgens mij wordt er per patient betaald, dus de rekensom klopt niet. Vooral de bewering dat de gemeente bezuinigd is fout, het is de rijksoverheid die de gemeente minder geld geeft en de gemeente heeft geen geldpers om bij te drukken.Kortom de gemeente is weer katvanger voor fout VVD en PvdA regeringsbeleid.

  reageer
 • Mijzelf

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Mijn dochter wordt net onderzocht en mijn zoon heeft gelukkig zijn onderzoek al binnen. Met mijn zoon op 3 vestigingen gezeten, zelf op 2 andere vestigingen gezeten (telkens meeverhuisd met psycholoog) en nu ze naar de 3e vestiging gaat mag ik niet mee en moet ik het min of meer maar zelf uitzoeken. Ik ben heel tevreden over de medewerkers maar wat van hoger hand opgelegd wordt... nee, dank je. Ik hoop dat de kinderen de zorg krijgen die ze nodig hebben!

  reageer
 • Lies

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Kinderen die gewoon druk zijn krijgen tegenwoordig al snel het etiket adhd opgeplakt, medicijntje erin en is het kind lekker rustig, zonder erbij na te denken wat de gevolgen zijn qua bijwerkingen. Is het niet zo dat, in de meeste gevallen, het kind grenzen nodig heeft? en liefde en vooral aandacht? ik denk dat dat bij de opvoeding tegenwoordig dat nog wel eens ontbreekt..

  reageer
 • Gerard

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Dit bedrijf is 1 grote geldmachine. Allemaal dure overnames om zo snel mogelijk zo groot mogelijk te worden. Administratief is het een grote bende en patiënt data staat opgeslagen in Amerika. Verloop van personeel is ontzettend hoog en volgens mij werken er maar weinig mensen met plezier. Zie ook https://rateyourcompany.nl/bedrijven/dokter-bosman/

  reageer
 • Moesjmoesj

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Klopt helemaal. Eigen portemonee eerst is het bij dit bedrijf. Oog voor welzijn eigen personeel is er niet. Eigenzinnige directie met ad hoc beleid. het bedrijf blijft draaien vanwege het enorme verantwoordelijkheidsgevoel van de medewerkers met liefde voor hun beroep. Dat zijn kanjers. Het is dat er krapte is op de arbeidsmarkt anders had de heer Bosman geen personeel meer over ben ik bang.

 • Rob

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Het groeiende aantal is niet alleen toe te schrijven aan het feit dat taken nu belegd zijn bij de gemeenten. Er ligt ook een relatie met de "autistische" manier waarop het onderwijs tegenwoordig met zijn leerlingen moet omgaan. Kinderen die niet kunnen meekomen met de rest van de klas hebben extra ondersteuning nodig. Deze ondersteuning moet vaak gegeven worden door de dezelfde docent. Daarvoor is vaak geen tijd/budget. Je heb als school immers geen leraren over. Scholen worden afgerekend op het aantal leerlingen die "succesvol" de leergang doorlopen hebben zonder dat ze zijn blijven zitten of een achterstand hebben. Kortom alles wat afwijkt om aan deze 'standaard' te kunnen voldoen, kost geld. Scholen zijn door deze afrekencultuur eerder genegen om leerlingen die 'afwijken' eerder te verwijzen naar een 'specialist'. Standaard protocol, je wilt als school immers niet het predikaat 'zwak' hebben want wat moet de inspecteur van onderwijs daar niet van vinden (bibberbibber). Indien een kind een label krijgt, komt het mogelijk in aanmerking voor een rugzakje. En wat denk je.... diezelfde school heeft toevallig ook een medewerker in dienst die ook gefinancieerd wordt vanuit dat rugzakje tbv extra ondersteuning voor deze 'speciale' leerlingen. Laat het nu ook dezelfde medewerker zijn die uiteindelijk de ouders er toch wel op wijst dat het goed is het kind nader te onderzoeken. Maar stel dat een achterstand of leerprobleem nu aan de school zelf heeft gelegen? Ergo: belangenverstrengeling, afrekencultuur in het onderwijs en excelmanagement maken het dat steeds meer kinderen met een zogenaamd 'leerprobleem' ten onrechte en vroegtijdig worden doorverwezen naar een specialist. Deze laatste vind altijd wel wat..... ;) ook dat is een inmiddels een standaard... ;)

  reageer
 • Geert

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Gaat vrouwtje van Wageningen vertellen wat een particulier moet doen? Gaat veel op een democratisch communisme lijken in Lelystad.

  reageer
 • vinnie

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Als het geld voor de zorg nou eens besteed wordt aan onze eigen mensen in plaats van aan die gelukzoekers die hier maar alles voor niks krijgen weg er mee. En mijn zoon gewoon de zorg geven die hij nodig heeft. En daarmee alle kinderen en ouderen die zorg nodig hebben en niet het geld maar weggeven aan die gelukzoekers. Nederland moet eerst aan hun eigen mensen denken.

  reageer
 • Henk

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Daar ben ik het niet mee eens en ik ben ook Nederlander. Ik ben klaar met die reacties "eigen volk eerst". Hou op met de vluchtelingen gelukzoekers te noemen, je hebt geen idee waar je het over hebt. Neem de moeite om jezelf er eens in te verdiepen of ben je alleen maar aan het (mee-)schreeuwen?

 • HM

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  En weer wordt er met inzet van kinderen zielig gedaan. Dit is gewoon een commerciële zorgaanbieder die meer budget (omzet) wil. Dit bedrijf moet ernstige gevallen behandelen maar wil graag meer patiënten/klanten om zijn omzet/winst te vergroten.

  reageer
 • Henk

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Tegenwoordig heeft ieder kind wat, het gaat ten slotte om geld. Ik ben ook mijn hele leven aldoor heel druk, maar dat was nou eenmaal zo. Of heb ik nog recht op 30 jaar pgb tegoed?

  reageer
 • Willy

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  geld? Geld? Dokter toch waar is je passie we hebben hier hier wel over kinderen, ze willen de kinderen zo graag een rugzakje meegeven. Gewoon omdat daar geld op verdiend wordt. En u kunt ze nu niet helpen? U moet zich diep schamen.

  reageer
 • .\/\/.

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Passie is leuk, maar de bakker geeft er geen brood voor.

 • Barbara

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Gemeenten moeten zorgen dat er kwalitatief en kwantitatief voldoende aanbod beschikbaar is. Als een zorgaanbieder tot de conclusie komt dat het bij hen vastloopt, dan moet er gekeken worden of er andere aanbieders zijn. Zo denkt Van Rijn erover.

  reageer
 • Inwoonster

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Het is een schande sinds de gemeente dit regelt. Te triest voor woorden.in ken iemand wiens kind al TWEE JAAR op hulp wacht en het nog niet heeft. Weet niet in wat voor maatschappij we leven maar de ivoren toren mensen moeten wakker worden want we gaan terug naar de Middeleeuwen op deze manier. Zorg is er alleen nog maar voor de rijken....

  reageer
 • Flevowatcher

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Ik snap het niet helemaal: Bosman Psychiatrie (dokter Bosman) is een onafhankelijke hulpverlener, die als 1e lijnsinstelling vergoed wordt door zorgverzekeringen, dus niet door de gemeente. Wat is de rol van de gemeente bij de vergoedingen voor jeugdzorg? Als er te weinig jeugdpsychiaters zijn bij Bosman, dan neem je toch gewoon meer mensen aan?

  reageer
 • Dronten

    Za 18 juni 2016 Zaterdag 18 juni 2016

  Dat zou je denken alleen een zorgverlener heeft een overeenkomst met een zorgverzekeraar of in geval van jeugdzorg met de gemeente. Daar zit een plafon aan. Als het geld dat is toegewezen binnen de overeenkomst op is dan gaat een wachtlijst opbouwen. Elke zorgverlener kan zn uurtarief naar beneden bijstellen om niet zo snel door het budget heen te gaan... maar dat is snijden in eigen vlees. In geval van Bosman is er meer aan de hand. Deze zorgverlender opereert onder kwalijke omstandigheden voor personeel en zijn 'klantjes'. Zeker Meneer Bosman zelf houdt er nogal wat dubieuze praktijken op na.

 • Barbara

    Vr 17 juni 2016 Vrijdag 17 juni 2016

  Patiëntenkoepel Landelijk Platform GGz wil dat er een autoriteit met DOORZETTINGSMACHT komt waar kinderen en ouders terecht kunnen die te lang moeten wachten op zorg of niet de juiste zorg krijgen aangeboden. Gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg hebben te WEINIG geld, te WEINIG kennis en hulp laat te lang op zich wachten. Zo melde Nieuwsuur al wat maanden terug. Maar Martin van Rijn verwijst naar het landelijk Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg en stelt dat er allerlei mogelijkheden zijn om bij je eigen gemeente aan de bel te trekken. “Als een kind snel jeugdhulp nodig heeft, moet dat snel geregeld worden door gemeenten en instellingen. Dat is de afspraak die gemeenten vorig jaar nog hebben bevestigd. Van het kastje naar de muur gestuurd worden, mag nooit voorkomen”, aldus Van Rijn, die van het Landelijk Platform GGZ en andere cliëntenorganisaties graag namen en rugnummers ontvangt over waar dit precies speelt. “Zodat we het er zo gericht mogelijk met de VNG en betreffende gemeente over kunnen hebben.”

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert