Huizen straks verwarmd met aardwarmte

ALMERE
De kans is groot dat Almere in 2050 verwarmd wordt door aardwarmtebronnen die kilometers diep onder de grond liggen. Onderzoeksinstituut TNO onderzoekt nu op welke drie plekken in Almere geboord kan worden naar aardwarmte. 

Over 35 jaar is het Nederlandse aardgas op. De zoektocht naar alternatieve en schonere energiebronnen is in volle gang. In samenwerking met het ministerie van Economische Zaken zoekt TNO in Almere en Barendrecht naar aardwarmtebronnen. 

Miljarden voor alternatief
Grote energiebedrijven tonen interesse in het aanboren van nieuwe energiebronnen. Het Nederlandse gasnet is binnen nu en 25 jaar toe aan onderhoud en vervanging. Deze investeringen worden geraamd op 5 tot 10 miljard euro. Het liefst investeren de bedrijven de miljarden in een alternatief voor gastoevoer naar huizen.

Stadsverwarming ruim aanwezig
Omdat zeventig procent van de Almeerders aangesloten is op stadsverwarming is het relatief makkelijk om Almere te verwarmen met aardwarmte. Daarom betaalt Almere zes ton mee aan het onderzoek. Het geld komt uit het Fonds Verstedelijking Almere, waar zo'n 150 miljoen euro in zit.

Geld terug bij succes
Mochten de onderzoekers in Almere op een aardwarmtebron stuiten dan kan daarmee vijftig jaar lang worden verwarmd. Almere krijgt dan haar geïnvesteerde geld weer terug. 

 

reacties (8)

 • johan54

   

  Willen ze de warmte uit de aarde halen? Dat wordt dus de volgende manier om de aarde wat eerder te vernietigen.

  reageer
 • Henk Struik

   

  Neen dank je. Heb m'n buik nog vol van de valse beloftes betreffende stadsverwarming....

  reageer
 • Jaanchi

   

  Geinvesteerd geld terug? Het zal wel. Een zelfde soort belofte als met de stadsverwarming van MESA destijds.

  reageer
 • Erik

   

  Tot het zover is gewoon simpel een gastank in de tuin. Althans als je in almere oosterwold gaat wonen, want daar is het zelfvoorzienend en dan is gas de goedkoopste optie.

  reageer
 • Jakke

   

  2050 pas? Dan ben ik er al niet meer.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Klaas

   

  Goed plan! Fossiele brandstoffen geleidelijk aan afschaffen. Alleen ben benieuwd wat de overheid dan verzint om het als melkkoe te gebruiken.

  reageer
 • Piet

   

  En toen Jorritsma dat deed was het verboden...

  reageer
 • De ingenieur

   

  Die boorde zonder vergunning in waterwingebied. Bovendien was dat een andere installatie.

 • Frank

   

  Dat hangt er helemaal vanaf waar je boort, boven of onder de A6. Onder de A6 is het verboden, boven de A6 toegestaan in verband met grondwaterbeschermingsgebied.

 • Tijmen

   

  Dan komt er vast weer een welkomstboete. Zoals bij alle energiezuinige aansluitingen. Lekker door blijven vervuilen mensen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert