De tien belangrijkste vragen over de Floriade

ALMERE
Amere houdt in 2022 de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade aan de zuidoever van het Weerwater. De gemeente kiest ervoor om de organisatie van het evenement te laten doen door een aparte Floriade BV.

Om dit allemaal goed te regelen, heeft de gemeente een aantal documenten gemaakt. De gemeenteraad van Almere bespreekt deze stukken komende donderdag op de politieke markt.

Aanleiding om wethouder Tjeerd Herrema tien vragen over de Floriade te stellen:


1: Alles over de taakverdeling tussen de gemeente en de Floriade BV, de begroting van 93 miljoen euro en de verhoging met 1,7 miljoen euro.2: Vorige Floriades sloten af met miljoenenverliezen. De gemeente Almere zegt het anders te doen en te garanderen dat er niet meer dan 10 miljoen euro van de gemeente in de Floriade wordt gestoken. Hoe zorgt Almere er dan voor dat de gemeente uiteindelijk toch niet zwaar het schip in gaat?3: Almere leent de Floriade BV maximaal 30 miljoen euro. 'Maar de gemeente is geen gekke Henkie', zegt de wethouder.4: De Rijksoverheid heeft nog geen definitieve bijdrage aan de Floriade toegezegd. Het zal ergens tussen de 5 en 10 miljoen euro worden. Maar Almere heeft wel alvast 7,5 miljoen euro in de begroting ingeboekt. Is dat niet wat te voorbarig?5: Een aanslag tijdens de Floriade in Almere? De gemeente bereidt zich op die mogelijkheid voor en trekt een half miljoen euro extra uit voor de beveiliging. De risico's worden steeds groter....6: Accountsbureau PWC was eerder kritisch over het aantal verwachte bezoekers van 2 miljoen. Die verwachting is veel te hoog, aldus de accountants. Toch houdt de gemeente vast aan een bezoekersaantal van 2 miljoen.7: 's Avonds naar een concert op het Floriadeterrein. Een nieuw element in de plannen is de avondprogrammering. Ruim een miljoen euro hiervoor komt uit de bestaande budgetten van de gemeente. Gaat er dan 'stiekem' toch meer gemeentegeld naar de Floriade?8: 'Het is blijvend groen, want het zijn geen wandelende takken'. De wethouder legt uit wat 'topgroen' is en waarom er extra een miljoen euro voor wordt uitgetrokken.9: Lijkt het je leuk om op het Floriadeterrein te wonen terwijl er 2 miljoen bezoekers bij je naar binnen gluren? Dat kan. Almere wil het mogelijk maken dat er al voor 2022 (tijdelijke) woningen op het terrein komen te staan. De wethouder noemt het een 'voorgerechtje' op de Floriade. Ontwikkelaars staan te trappelen om te gaan bouwen.10: We stoppen ermee, we doen het toch niet! In 2018 wordt er een tussenbalans opgemaakt. Kan de gemeenteraad dan afzien van de organisatie van de Floriade?


 

reacties (15)

 • Enna

   

  Floriade 2022 Almere met de leus: Go Greener aanpassen in:Rood, Roder, Roodst. Als de cijfers rood worden wordt de Floriade echt niet groener....

  reageer
 • De kleine lettertjes??

   

  Welke kleine lettertjes zijn er toegevoegd in de documenten? O.a. Zijn de heren bestuurders verzekerd voor misstappen of te korten? Wat zijn de onkosten voor deze verzekeringen? O ja, zijn er schadeplichtige facetten toegevoegd bij het verlaten als bestuurder.En niet te vergeten de salarissen blijven deze onder de Balke ende Norm? Wie wordt onderhoudsplichtig voor buitensporige kunstwerken?

  reageer
 • Raymond

   

  Een groot sprookje en onrealistisch

  reageer
 • Pimpernel

   

  "aparte Floriade BV." Een weldadige toegevoegde kostenpost incl. uitstekend betaalde directeur met gevolg. Nu nog de vele goed betaalde vage onderzoeksbureautjes er bij betrekken en de zuigende geldstroom is niet meer in te dammen.

  reageer
 • guus

   

  transparantie is het WOORD. kan de Floriade B.V. en de gemeente dan nu een (voorlopige) begroting openbaar maken ? dan weten de burgers en de kiezers waar ze aan toe zijn !!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • RG

   

  Goed en uitgebreid verhaal van Omroep Flevoland. Mijn complimenten! Tja... en verder rammelt die Floriade financieel aan alle kanten. Ik zeg maar zo: als het naar poep ruikt, dan is het meestal ook poep.... Ben ik als Flevolander even blij dat de provincie haar bijdrage heeft gemaximaliseerd. Nu maar hopen dat de provincie bij de eindafrekening haar rug recht houdt (sorry Almeerders, maar als jullie democratisch gekozen bestuurders dit soort fratsen uithalen, dan betalen wij liever niet mee)

  reageer
 • Hannes

   

  Voortzetting van de Continuïteit is afhankelijk van de ligging!! En nogmaals deze is verkeerd gekozen. En met alle goed bedoelde ideeën, over twee projecten dat elkaar moeten overlappen. Blijven de werkelijke kansen onbenut. Alleen voor een woon/werkwijk wat op deze locatie totaal niet thuis hoort. En daar is men nooit eerlijk over geweest wat de exploitatie en innovatie betreft. Genoeg ideeën wat nog op de planken liggen. Wordt daar geen andere wending aangeven. Dan zal het zeker een chaotische organisatie blijven.

  reageer
 • Hannes

   

  Voorzetting van de Continuïteit, met een stapelplan waar teveel verwachtingen in zijn gecalculeerd zal nooit een kans hebben om te slagen. Zeker op een termijn van zesjaar. of het is nu het ene of het andere!!. Nu blijkt toch dat koste wat het kost die woonwijk er zal moeten komen..Als burger mag men best zeggen dat men niet serieus wordt genomen. "Ook al ga je niet over ene nacht ijs, op brokkel ijs kan je nooit goed schaatsen"

 • Dirk2

   

  Je blijft lachen met die wethouder! Waarschijnlijk wordt dit een spelletje monopolie op lange termijn. De gemeente heeft alle straten in bezit, voert de bank, de kanskaarten zijn er niet meer en de burger mag dobbelen voor de hoogte van de afdracht per jaar! BETALEN ZULT GIJ ONDERDAAN! De Partij van de Armoede is er dan niet meer of heeft het te druk met verstoppertje spelen, ver van huis..... Rennen!

  reageer
 • Wijnschenk

   

  Er is maar een idee wat de floriade een succes kan maken. ... Maar niemand reageert op mijn oproep

  reageer
 • Boels

   

  Het antwoord op vraag 10 (stoppen of doorgaan) lijkt mij nu al te beantwoorden. De huidige coalitie in de Raad verliest in 2018 de meerderheid. De PVV wordt met afstand de grootste partij, leuk of niet. De andere partijen doen er goed aan om de Floriade de nek om te draaien; dan kost het hen niet de kop in 2018.

  reageer
 • lexxie

   

  maar ondertussen hebben de huidige coalitie Almere al op de lijst gezet en Europees topnieuws geschreven met de mislukkingen van verrijdbaar podium, kasteel ijsstation winkelcentra aanpak criminaliteit stenen gooiende kansen pareltjes enz enz enz Dit kan zelfs de PVV niet meer goed breien Almere de mislukkeling pur sang

 • Eric

   

  De beste stuurlui staan aan wal altijd die pessimisme weer??

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  De voorstanders registreren en persoonlijk aansprakelijk stellen voor winst en verlies. Iedereen blij.

  reageer
 • Jop

   

  Na de Floriade zijn de inkomsten wat tegengevallen en zijn de schulden torenhoog. De Floriade BV gaat failliet en de schulden zijn niet meer te verhalen bij de bestuurders......helaas inwoner van Almere de schuld moet worden terugbetaald want iedere inwoner van Almere stond achter het Floriade besluit van Annemarie. Er komt een tijdelijke Floriade belasting en jullie mogen allemaal mee betalen. Aardig cadeautje van onze oude burgermoeder die tijdig vertrokken is.

  reageer
 • Ebron Elkenpruis

   

  De grote animator van de Floriade was PvdA wethouder Mulder. Deze inwoner van Leeuwarden is allang weer weg en opgevolgd door een andere wethouder van de Partij voor de Allochtonen. Laten we hopen dat de kiezer de PvdA volledig wegvaagt bij de volgende raadsverkiezingen. De Floriade gaat de burgers van Almere zeker 50 miljoen euro verlies kosten. Politiek Almere, trek de stekker er uit nu het nog kan.

 • Klaas

   

  De belangrijkste vraag: wanneer stoppen ze per direct met dit prestigeproject die de bewoners van Almere heel veel geld gaan kosten?

  reageer
 • Jan

   

  Een 404 O.F. : een verwijzing naar een niet bestaande pagina...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert