Hotels, campings en lodges moeten toeristen naar Oostvaardersplassen trekken

FLEVOLAND
Hotelkamers met uitzicht op een kudde konikpaarden. In je tent wakker worden door het burlen van de edelherten in de Oostvaardersplassen. Dat is over enkele jaren mogelijk in Flevoland.

De gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk trekken 15 miljoen euro uit om het gebied rondom de Oostvaardersplassen aantrekkelijker te maken. Op die manier ontstaat er in Almere en Lelystad ruimte voor hotels, campings en lodges.

Poorten
De Oostvaardersplassen moeten ontsloten worden door nieuwe vier entreegebieden die 'poorten' worden genoemd. De eerste twee poorten komen bij Almere en Lelystad; de Almeerse Poort en Waterpoort. Waterpoort legt een verbinding tussen de Oostvaardersplassen en de Markerwadden op het Markermeer. 

Dagjesmensen
Jaarlijks bezoeken bijna een miljoen mensen het natuurgebied. Het gaat om dagjesmensen. In de hoop deze bezoekers langer in het gebied te houden, worden de randen van het natuurgebied aangepast. Zo wordt het Oostvaardersbos bij de Buitenvaart veranderd in een moerasgebied.

Nationaal Park
De Oostvaardersplassen is in de race om een status Nationaal Park te verkrijgen. De plannen om de randen van het gebied te ontwikkelen voor meer recreatie passen daarbij. De 15 miljoen euro voor de ontwikkeling van de nieuwe entreegebieden komt uit het Fonds Verstedelijking Almere.  


 

 

reacties (12)

 • Erica Hennekes

   

  Men heeft het over 1miljoen bezoekers? Op de website van OVP wordt een bezoekersaantal van 300000 genoemd en in het jaarverslag 2014/14 minder dan de helft hiervan. De randgebieden moeten voor kapitalen opgeleukt worden (bomen/struiken inplanten binnen omheining van dood hout). Onderdeel van de "natuurlijke processen", waardoor de dieren ook per sé "natuurlijk" moeten verhongeren. De kale vlakte is zo'n kwetsbaar natuurgebied dat dit alleen te verkopen is met propagandapraatjes van boswachters in de ecokar en het vertonen van de film. Zie niet in hoe deze grootse (tot mislukken gedoemde) plannen/projecten te combineren zijn met het bestaande crepeerbeheer. Als je vanuit je lodge bij het ontbijt de levende skeletten voorbij ziet strompelen, eet toch niet lekker, zou je denken.

  reageer
 • W. Keizer

   

  En ik maar denken dat ik dom ben….. De biodiversiteit van het gebied om zeep helpen en de dieren maandenlang laten verhongeren voordat ze de kogel krijgen en dan verwachten dat door de aanwezigheid van hotels en campings de kritische toerist zijn ogen sluit voor wat er zich afspeelt in de OVP. In de OVP is naar mijn mening geen sprake van respect voor de natuur en zijn bewoners. De paarden, koeien en edelherten zijn daar bewust uitgezet om te fungeren als grasmaaier en toeristische attractie, te verhongeren en tenslotte als afval te worden afgevoerd. Wat is hier “natuurlijks” aan geachte politici? Dit beleid houdt stand door onwetendheid en grote ego’s, die ten koste van jaarlijks 1.500 tot 2.000 door honger gestorven dieren niet zullen toegeven dat het experiment mislukt is. Gelukkig wordt de kritiek steeds luider en verstandige ondernemers zullen zich wel twee keer bedenken om daar een grote investering te doen. Zorg er eerst eens voor dat de OVP een gebied wordt waar de Nederlander trots op kan zijn i.p.v. voor moet schamen. Kaalslag, terugloop vogelsoorten, onbeschrijfelijk dierenleed en milieuvervuiling, want al die kadavers, urine en ontlasting kan niet goed zijn voor de kwaliteit van het water en bodem. Is hier wel eens een onderzoek naar gedaan?

  reageer
 • Andrea

   

  Hotelkamers met uitzicht op een kudde Konikpaarden!! Wauw dat zullen hoge prijzen worden want vanaf januari t/m mei is het knekelpark de Oostvaardersplassen gesloten. Zgn. voor de rust van de dieren, maar in werkelijkheid omdat niemand de uitgemergelde dieren kan zien en de lucht van de kadavers niet te harden is. Afgelopen winter (als je over een winter kan spreken) zijn maar liefst 1.650 dieren gestorven/afgeschoten omdat ze door de honger niet meer op hun hoeven konden staan. Niet alleen natuur- en dierenliefhebbers spreken schande over het huidige verhongerbeleid. Ook de KNMvD (beroepsorganisatie van Ned. Dierenartsen) heeft ernstige kritiek tegen dit beleid geuit. De politiek doet hier niets mee. Opmerkelijk want van dierenartsen wordt gevraagd dierenleed te melden, zodat de politie kan optreden!! De Nederlandse wet schrijft voor dat iedere Nederlander een dier in nood moet helpen. Schijnbaar geldt niet dit voor het Min. Van EZ, staatssecretaris van Dam en Staatsbosbeheer. Ook organisaties waarvan je MAG verwachten dat het dierenwelzijn hoge prioriteit heeft zoals de Dierenbescherming, de Vogelbescherming en zelfs de Partij v.d. Dieren hullen zich in diep stilzwijgen. Welk lid/of donateur wil een dergelijke organisatie financieel nog ondersteunen? Enfin, hopelijk zal vrouwe Justitie ooit een einde maken aan dit dierenleed want van de politiek kunnen wij (ondanks beloftes) totaal, totaal maar dan ook totaal niets verwachten.

  reageer
 • Yvonne Bierman

   

  Laten ze maar eerst geld besteden aan voedsel voor de grote grazers. Ook deze winter hebben ze de grazers weer laten verrekken. Broodmagere karkassen wat, Edelherten, Konikpaarden en Heckrunderen moeten voorstellen. De botten steken eruit en de ribben zijn te tellen. Een groot schandaal. Ook nu is het er een smerige bende. De paarden zakken weg in de blubber, gras is er amper, wat een schandaal. En de Overheid en Staatsbosbeheer komen er weer mee weg. Staatsbosbeheer geeft aan dat er 1650 dieren zijn afgeschoten, ja, na maanden van uitgehongerd te zijn. En hoeveel dieren zijn van de honger gecrepeerd, zonder dat Staatsbosbeheer ze heeft gevonden, B.v in het moeras? Wat zijn het toch sadistische gedachten van dierenwelzijn. Ik geloof niet dat dierenvrienden dit nog een winter laten gebeuren. Ik denk dat dan de hekken naar beneden gaan.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Als ik het goed begrijp gaat het Krugerpark er toch komen zoals aangekondigd in de uitzending van Lubach op zondag. https://youtu.be/vreo6mYxH-E

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Marinka

   

  Mooi dat is goed nieuws voor de grote grazers! Geen honger meer, want welke toerist wil er nu naar wandelende karkassen kijken! ...de wekker... en ik word wakker... misschien is Mijn idee voor de OVP toch aan het aanslaan?? #Wildernix

  reageer
 • Boels

   

  En als je dat soort ambities aantreft onder pathologische subsidietrekkers dan noem ik het parasiteren.

  reageer
 • Albert

   

  Dit idiote plan betekent dus het definitieve einde van de OVP. Wat ooit een zeer uniek gebied was, toen de mens zich er nog niet mee ging bemoeien, is in de loop van de jaren totaal verwoest. Paden van beton, zelfs puinstort als verharding, overal hekken, het is weer een stadspark geworden waar we al zoveel van hebben. Van het unieke natuurgebied, wat het ooit was, is niets meer over. Gelukkig heb ik nog veel foto's uit de tijd dat je er nog met laarzen moest lopen, dat je nog kon fotograferen zonder hekken op de achtergrond....

  reageer
 • SJP

   

  Er valt al jaren niets meer te zien. alleen betonnen wandelpaden. een kaalgevreten vlakte. Vind je het gek dat mensen het na een keer voor gezien houden ?

  reageer
 • Evelien

   

  ???? En voor de verbinding met het Horsterwold was geen geld.... Ik zou toch eerst geld uittrekken voor het welzijn van de dieren!

  reageer
 • Geesje

   

  zijn ze gek geworden laat de dieren met rust en maak niet overal een toeristische trekpleister van

  reageer
 • Joke

   

  Zonder ambitie vaart niemand wel.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert