Apothekers willen af van hoge afvalkosten

ALMERE
Zorggroep Almere roept de gemeente op om wat te doen aan de hoge kosten van medicijnafval. Jaarlijks is de zorggroep 30.000 euro kwijt aan de vernietiging van teruggebrachte pillen, zalfjes en tabletten.

Almeerders kunnen bij het recycleperron gratis hun oude medicijnen inleveren. Als de apotheek de medicijnen inzamelt en wegbrengt, gaat het ineens om bedrijfsafval en worden er kosten in rekening gebracht. Volgens de zorggroep is dit niet eerlijk omdat de vernietiging van medicijnen door de Almeerders al via de afvalbelasting is betaald.

Het inzamelen van medicijnen is geen verplichting voor apotheken. Volgens Zorggroep Almere zijn elders in het land apotheken er al mee gestopt vanwege de hoge vernietigingskosten. Zorggroep Almere zegt voorlopig door te gaan met inzamelen maar hoopt op een handreiking van de gemeente.

Wanneer er niet meer bij de apotheek kan worden ingeleverd, verwacht de organisatie dat mensen de medicatie bij het huisvuil doen. Dat is volgens de zorggroep een slechte zaak. Het is nog niet bekend wat de gemeente vindt van de oproep van Zorggroep Almere.

reacties (20)

 • Nora

   

  Wij hadden in een dialyse centum een mevrouw die stuurde het naar Suriname,daar is alles vreselijk duur ook het eten,een pak suiker kost er 3 euro de medicijnen kunnen de mensen niet eens betalen.

  reageer
 • almere

   

  ze willen die 30.000 euro besparen ehhh en dan als einde jaarsbonus zeker weer uitkeren kunnen ze weer geld graaien hier bij de zorgclub

  reageer
 • Antje Ha

   

  Ja van zo'n berg geld kan je makkelijk veel bonussen uitdelen. U leeft in een waanwereld.

 • Krummfuss

   

  Geef minder medicijnen mee ook minder om weg te gooien van mij mag die kosten nog hoger . Zeclaimen te veel medicijnen daardoor komt die vervallen medicijnen

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  De apothekers zijn vaak op deze manier in het nieuws. Het gaat eigenlijk altijd om hun portemonnee. Wellicht is het beter om ze te centraliseren. Dan kan van die enorme besparing de portemonnees van de verplegende iets verruimd worden.

  reageer
 • R.

   

  Kennelijk begrijpen de personen hier niet. Hoe meer medicatie er gedeeld word hoe meer verspilling. Een apotheek verdient hieraan. Waarom denk je dat er medicatie strips bestaan: zodat je, wanneer je 1 pil uit een strip gebruikt hebt, een hele strip niet meer retour gebracht kan worden... En de apotheek hier niet niks meer mee wilt doen dus ook niet Retour wil doen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ellnie

   

  @Tsja: Jij kletst uit je nek. Ga je eerst eens inlezen over wat er wel of niet schade aanbrengt aan het milieu. Beter gezegd: de natuur. In dit geval komen al die stoffen in ons drinkwater terecht en krijgt iedereen steeds een dosis van die zooi binnen. Maar de apotheken moeten niet zeuren vind ik. Als een klusbedrijf een keuken komt storten moeten zij daarvoor ook betalen. Waarom zou dat voor een apotheek anders moeten zijn? Voor € 6,50 bereidingskosten moet dat er af kunnen.

  reageer
 • wimjc

   

  De service was zo slecht dat wij jaren geleden toen wij nog in Almere woonden al een apotheek in Dronten hadden. Wij wilden niet eens door hun geholpen worden. Alles draaide om geld en kwaliteit speelde geen rol. En nu zeuren over bedrijfskosten en op welke manier! Wat is nu 30 000 euro op 180 000 inwoners. (0.17 cent per inwoner).

  reageer
 • Zuster Thuiszorg

   

  Simpel, gewoon minder verstrekken. Ook eens minder verbandmateriaal verstrekken zodat wij in de thuiszorg niet met een overschot zitten, wat de mensen terugbrengen en wat vernietigd wordt doodzonde van alles. Waarom niet tabletten in dosis van per stuk verpakt leveren. Scheelt weer afval er wordt vaak ook door apotheken teveel tabletten verstrekt als een kuurtje weer is afgelopen.

  reageer
 • Deb

   

  Zo ken ik er nog wel een paar pfff...

  reageer
 • Gekke

   

  Misschien minder voorschrijven,hoeft er ook niet zoveel worden weggegooit ,recepten voor 3 maanden??? Gekkewerk!!!!

  reageer
 • stop

   

  Wat een gigantische verspilling van medicijnen. Alleen al Almere 30000 euro, reken dat eens uit over geheel Nederland. We moeten ons schamen om zoveel medicijnen weg te gooien, daar ligt ook een taak voor de apothekers.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Het gaat om de afvalstoffenheffing van de ingeleverde medicijnen. Niet om de waarde bij verstrekking. Die is velen malen hoger geweest. De apothekers in Almere zijn van de Zorggroep en het hele winstidee van ondernemers speelt helemaal niet.

 • Ger

   

  En maar klagen, elke ondernemer moet hiervoor betalen. Ik roep hun ook op om te klagen.

  reageer
 • jan

   

  Gezien de reacties heeft men allemaal inzicht in de boekhouding van de apothekers. Voorwaar pittige reacties, die vast en zeker allemaal gestoeld zijn op (hun) waarheid.

  reageer
 • RoelP

   

  Ik weet al bijna zeker dat vanaf dan alle medicijnen door het toilet worden gespoeld of in het restafval belanden. Dat was toch ook niet de bedoeling, want er zullen maar weinig mensen zijn die met zo'n doosje helemaal naar een recycle station gaan.

  reageer
 • StevieW

   

  Mijn medicijnen gebruik ik 'indien nodig'... Echter krijg ik ze automatisch elke 3 maanden thuisbezorgd of ik nu genoeg heb of niet ze blijven automatisch komen. De Apotheek declareert driftig bij mijn verzekeraar en mijn medicijnvoorraad bleef groeien. Toen ik dit aangaf bij de apothekersassistente zei ze bits dat ik dan voortaan weer naar de dokter moest voor herhaalmedicatie... Boter op hun hoofd... dus !! Mensen als je medicijnen over hebt gewoon terugbrengen naar de Apotheek, misschien valt het kwartje dan bij ze en kunnen wij als patienten minder premie betalen

  reageer
 • Kees

   

  Dat ze automatisch worden verstuurd is uw eigen keuze geweest en kunt u zelf altijd weer stopzetten. U bent hier niet het slachtoffer maar de veroorzaker.

 • Tsja

   

  Arme apothekers ze verdienen al zo weinig. Maar weet je maak het ze makkelijk gooi het in de kliko klaar. Oja en daar merkt het milieu echt niets van.

  reageer
 • Antje

   

  Spaar de ingezielde medicijnen op en zend het naar de armelanden toe.

  reageer
 • Edwin

   

  Zorggroep moet niet zeuren over kosten. Bedrijven moeten ook betalen voor afval verwerking. Laten ze eerst maar eens uitleggen waarom medicijnen zo duur zijn.

  reageer
 • Barbara

   

  Misschien beginnen met minder snel receptjes voor te schrijven, kennelijk wordt daar ook te makkelijk over gedacht. Je hebt ook patienten die hun restanten door de wc trekken, niet wetende dat dat weliswaar verdund in het drinkwater terecht komt. Het zou een apotheker juist sieren als zij restanten van medicijnen willen aannemen van hun klanten. Zij betalen zichzelf toch niet al te slecht, dat bedelen bij de gemeente nu een noodzaak wordt?

  reageer
 • hans49

   

  Ieder bedrijf, dus ook een apotheek, moet betalen voor bedrijfsafval. Het is chantage om dan het argument van het risico van weggooien in de container te gebruiken...

  reageer
 • Frank

   

  Help me even, maar waarom is het bedrijfsafval? Als ze als service medicijnen van particulieren innemen om te voorkomen dat ze bij het restafval komen, dan is het toch niet ineens bedrijfsafval? Hun eigen afval, ja dat is bedrijfsafval. Maar dat stripje pillen wat die particulier weggooit toch niet?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert