Voorbereiding piloten laat te wensen over

LELYSTAD
De voorbereiding van piloten in de kleine luchtvaart laat te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie op de vliegvelden van Lelystad, Hoogeveen, Teuge en Hilversum. Dit onderzoek werd zaterdag gehouden.

In totaal zijn elf piloten onderzocht voordat ze met hun toestel de lucht ingingen. De inspectie toonde aan dat geen enkele voorbereiding foutloos was. Zo hadden vijf piloten fouten gemaakt met de berekeningen van de vliegtuigbelading. Ze waren of niet gedaan of klopten niet. Eén piloot is aangesproken op zijn vlieggedrag boven het vliegveld. 

De ILT heeft niet bekend gemaakt waar de tekortkomingen precies hebben plaatsgevonden. De inspectie en politie zijn van plan deze zomer vaker controles uit te voeren om te kijken of de voorbereidingen bij vluchten met kleine vliegtuigen goed worden uitgevoerd. Zo wordt van iedere piloot verwacht dat de weersverwachting van te voren wordt gecheckt. Ook moeten alle documenten in orde zijn voor vertrek.

reacties (3)

 • De Vries

   

  Jaja, op onzinnige dingen controleren. Je kaarten moeten up to date zijn terwijl we allemaal gewoon op zicht vliegen en woonplaatsen en rivieren echt niet verplaatsen. Het enig verschil is vaak een windmolentje er bij. En heb je super digitale navigatiekaarten, dan worden die niet geaccepteerd. Nee, moet op papier staan. Dan dat gezeur over gewicht, enz. Je bent toch geen vrachtvliegtuig waar de lading verdeelt moet worden? Gewoon gezeur van ILT over pietluttigheden. Er wordt echt wel veilig gevlogen boven Nederland. Wanneer lezen we nou iets over ongelukken? Sporadisch!

  reageer
 • Johan

   

  Zal wel met die ais te maken hebben rommelige opleiding!

  reageer
 • Benno B

   

  Ik lees: "De voorbereiding van piloten in de kleine luchtvaart laat te wensen over." Maar een goede training, gezond verstand en helder achter het stuur zou toch voldoende moeten zijn om voorbereid te zijn op de genoemde onvoorziene omstandigheden? "Zo wordt van iedere piloot verwacht dat de weersverwachting van te voren wordt gecheckt." Dat gebeurd echt wel en dan nog kijkt de piloot uit het raam en kan altijd nog voldoende inspelen op de onvoorziene weersverwachtingen. Hoe vaak komt het voor dat een vliegtuig moet uitwijken voor een storm? I.p.v. Schiphol sta je dan in een weiland in Lelystad. Maakt toch niet veel uit, als je maar veilig aan de grond staat. De genoemde kleine luchtvaart gaat niet eerder de lucht in als ze een behoorlijk vluchtplan in hebben gediend. En daar gaat het fout. De controle op de juistheid van deze documenten is onder de maat.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert