Houtkachel zwembad kan nog beter stoken

LELYSTAD
De houtkachel die het zwembad De Koploper in Lelystad nu een jaar verwarmt werkt goed, maar het kan nog beter. Dat zegt directeur Marcel van Dongen.

Sinds er met de houtkachel wordt gestookt, verbruikt De Koploper ruim 60 procent minder gas dan voorheen. De oude gasverwarming wordt nog wel af en toe ingeschakeld.

Van de opgewekte warmte gaat een relatief groot deel verloren. Om dat verlies te beperken, moet de kachel voor 40.000 euro worden aangepast.

De kachel brandt op houtsnippers. Bij warm weer gaat er een vrachtauto vol snippers per week doorheen en bij koud weer het dubbele. Het zwembad wil zelf bomen planten, om te besparen op de aanschaf van houtsnippers.

reacties (12)

 • hetty

   

  We hebben continue last van stank overlast oostkaap de aflopen dagen stinkt het vreselijk we zijn helemaal niet blij met deze verwarming

  reageer
 • Vincent

   

  Mooie en duurzame ontwikkeling. In plaats van het snoeihout te laten liggen na het snoeien (waar je toch geen planken van kan maken) en daar de CO2 uit te stoten gaan we hiermee energie maken. We moeten af van die afhankelijkheid van gas en het creëren van aardbevingen in het Noorden van Nederland!

  reageer
 • Kobus

   

  Ik hoor van Dongen zeggen subsidie en lees 40.000 euri. Oftewel moet de gemeente weer dokken? Ik zeg lekker zelluf betalen van Dongen. O ja, het kan ook een tikkie minder het is veul te warm in die sporttempel van je.

  reageer
 • Houtrook.nl

   

  Houtstoken is middeleeuws en zeer vervuilend. Niet alleen de stank (die wij ook krijgen van onze NUON centrale) maar ook de uitstoot van fijnstof is erg groot. Fijnstof is veroorzaker nummer 1 wat hartfalen en beroetes betreft. (Bron GGD)

  reageer
 • Jos Merks

   

  Weer 40.000,00 investeren om de lucht nog smeriger te maken. Houd toch eens op met dat opstoken van hout. Bij het verbranden van hout komen voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 en benzeen. Je zal maar in de buurt van dit zwembad wonen. De lucht wordt nog slechter dan langs een snelweg. En vergeet even die CO2. Dat is een aardig voorschot op de toekomst . Immers het duurt nog 25 tot 30 jaar tot de zogenaamd vervangende bomen zijn volgroeid. En waar is er nog plek voor een paar bomen? Of aanvoeren vanuit Amerika of Oost-Europa?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tja..

   

  De temperatuur mag hoe dan ook wel omlaag daar.. Serieus niet te harden.. Oók beter voor het milieu lijkt me..

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ten eerste is het verbranden van hout NIET CO2 neutraal. Er komt namelijk meer energie kijken bij het kweken, oogsten en transporteren dan dat het verbranden weer oplevert... ff wat verder doordenken aub: Het gaat niet alleen om CO2 (niet CO!), maar om al die andere (on)verbrande stoffen/gassen. Van zichtbare roetdeeltjes en andere rookgassen, tot aan een hoop waterdamp (in feite ben je gewoon water/hars aan het koken), eea afhankelijk van de versheid van het hout. Bovendien kost het versnipperen en/of pelleteren van hout ook de nodige energie! M.a.w. het is niet allemaal zo roo(k)skleurig als het lijkt. Het is idd veel zinniger om de boel beter te isoleren en te VOORKOMEN dat je veel brandstoffen nodig hebt...

  reageer
 • De ingenieur

   

  Wat een nonsens. Een eigen bos om op te stoken. Gezien de luchtvervuiling zou het beter zijn dit soort installatie subiet af te bouwen. Isoleer maar wat beter.

  reageer
 • Eric

   

  Er komt geen co in de lucht de houtsnippers hebben namelijk de co al geabsorbeerd waardoor de co feitelijk 0 is.

  reageer
 • Ria

   

  En er wordt niet bijgezet hoeveel uitstoot er in de lucht komt om die nog meer te vervuiler.

  reageer
 • M janssen

   

  Ze hebben een enorm dak, zouden zonnepanelen niet veel milieuvriendelijker zijn dan hout verbranden?

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Complete onzin de huidige houtkachel. Het is zelfs duurder dan gas. Zou het beter zijn voor het milieu, Bomen kappen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert