Kamervragen over antisemitische bedreigingen

ALMERE
De Tweede Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes (VNL) hebben kamervragen gesteld over antisemitische bedreigingen in Almere.

Deze zouden hebben plaatsgevonden nadat bij een woning in de Faunabuurt een Israëlische vlag was opgehangen, omdat de zoon des huizes geslaagd was. Volgens de vader van de geslaagde werden er vervolgens vanuit passerende auto's beledigingen en bedreigingen geuit. Op Facebook worden de foto en het verhaal inmiddels gedeeld. De Almeerder wil vooralsnog zijn verhaal niet voor camera vertellen, uit angst voor represailles.

Vragen aan ministers
De kamerleden willen van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Veiligheid en Justitie weten of zij het verhaal kennen. Ook vraagt VNL of de bewindslieden inzien dat iedereen een vlag moet kunnen uithangen, zonder daarvoor te worden uitgescholden. VNL vraagt verder wat de ministers gaan doen om dit soort gebeurtenissen te voorkomen. Vorige week nog sprak vice-premier Lodewijk Asscher zijn zorg uit over het toenemende antisemitisme onder jongeren.

Niet alleen VNL heeft vragen gesteld, ook de PVV in Almere heeft dat gedaan. Fractievoorzitter Toon van Dijk schreef op Twitter dat hij vragen aan het college van burgemeester en wethouders heeft gesteld.

Vaker sprake van antisemitisme
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt de gebeurtenis in Almere van de zotte. Volgens het CIDI is het niet het eerste incident in de stad. In 2015 zijn er 3 meldingen geweest bij de organisatie over antisemitisme in Almere. In alle drie de gevallen zou het gaan om scheldpartijen.

Het advies van het CIDI is om altijd aangifte te doen van antisemitisme bij de politie. De Almeerder zegt dat dinsdagochtend te gaan doen.

reacties (16)

 • Anton

   

  Wat een ballenomroep is dat Flevoland toch ook. Een beetje reactie wordt niet doorgelaten trieste boel hier!

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Het is ongelooflijk dat je in een vrij land niet eenmalig één dagje de vlag van je land van herkomst mag ophangen. Ik zie vaker Marokkaanse en Surinaamse vlaggen hangen, dan gebeurt er niets. Zelfs hier hier blijkt weer waarom de joden in het midden oosten wel hard van zich af moeten slaan. Het enige democratische land daar wordt van alle kanten aangevallen. Zelfs in andere landen zijn ze niet veilig. En de Marokkaanse jongeren vragen zich maar af waarom ze niet aan een baan komen. Ze maken zo'n slechte naam voor zichzelf dat ze bijna niet meer aan de bak komen. Ja de goede leiden helaas onder de kwaden, maar ze stellen bij zichzelf ook geen orde op zaken.

  reageer
 • Daniel

   

  Je moet hierbij de feiten van het gevoel scheiden. 1. Wat ongelooflijk vervelend dat deze familie op deze manier negatief bejegend wordt. 2. Kamervragen stellen over 3 incidenten in een stad met 200.000 inwoners? Dat is extreem weinig. 3. "Tuig oppakken en hard straffen" daar is geen reden toe totdat de benadeelde aangifte doet. Als je feit en mening scheidt kom je een stuk verder. Dan mijn mening; het is wel opmerkelijk dat een anti Islam partij direct in actie komt. Hoe zit het met alle anti Islam opmerkingen die in Almere worden gemaakt?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je schrijft "het is wel opmerkelijk dat een anti Islam partij direct in actie komt. Hoe zit het met alle anti Islam opmerkingen die in Almere worden gemaakt?" - ja, natuurlijk is er sprake van zeer duidelijke selectieve verontwaardiging van de zijde van de PVV. Maar dat betekent nog niet dat de verontwaardiging niet terecht is, als er werkelijk beledigingen en bedreigingen zijn geweest. Het feit dat er in Almere anti-Islamopmerkingen worden gemaakt waar niets mee wordt gedaan wil natuurlijk niet zeggen dat antisemitisme pas serieus genomen mag worden als ook dáár iets mee wordt gedaan. Sterker nog: beide smaken zijn loten van dezelfde stam.

 • Flevoburger

   

  De vlag uithangen als je geslaagd bent dat doe je in principe met de motivatie "Hoera, ik ben geslaagd" en welke vlag je daarbij uithangt is totaal niet boeiend. Dat is 1 van de mooie dingen van ons landje. En wil je deel uitmaken van "ons landje" dan is dat voor een ieder prima maar als je de mooie dingen van ons landje willens en wetens probeert te verzieken dan mag je voor mij opzouten.......

  reageer
 • bert

   

  Het is inderdaad bizar. Marokkaanse en Turkse vlaggen kom je met duizenden tegelijk tegen, wordt door Nederlanders klakkeloos geaccepteerd. Maar de Joodse vlag geeft vaak redeloze agressie. We zijn bezig van Nederland een moslimland te maken (dankzij de nimmer aflatende hulp van de PvdA) en de joden Nederland uit te jagen. Beschamend. Onze kinderen en kleinkinderen zullen ons vervloeken. Gelukkig heb ik , bewust, geen kinderen.

  reageer
 • Realist

   

  Eigen je dan die van een ander niet toe, onze? Voor het overige ben ik het roerend met je eens

 • laat alle reacties zien
 • huh

   

  Het gaat er toch om dat er iemand geslaagd is? Of mis ik iets. Fijn dat mensen dat willen delen een kniesoor die zeikt over een vlag, dan ga je echt voorbij aan de intentie, van het delen....nl dat er iemand zijn Diploma gehaald heeft.

  reageer
 • johan54

   

  Als je respectvol een vlag wilt uithangen dan hang je naast de vlag van je eigen afkomst ook de Nederlandse driekleur. Dan toon je respect. Waar blijft overigens het commentaar op het respectloze gedrag van de velen (Nederlanders?) die niet de moeite willen nemen om de vlag (met schooltas) netjes een half uur voor zonsondergang binnen te halen. Nee gewoon respectloos 's nachts buiten laten hangen. Ook dat is een belediging voor de vlag.

  reageer
 • jo jo

   

  Er is maar één vlag in dit land, en dat in onze driekleur.

  reageer
 • IK

   

  Hier doe je de Friezen tekort!! Ook de 12 provincievlaggen zijn wel degelijk Nederlands. Hebben we ook niet een aantal stadsvlaggen? Wat is er mis met reclamevlaggen? Kortom, wat er aan de mast hangt doet er niet toe, het gaat om hoe wij hier mee omgaan!!

 • Wilco

   

  Het is gewoon een feit. Nederlanders, ongelovige, en anders denkende moeten tegenwoordig hier in eigen land integreren. Het echte Nederland die ik nog ken was eigenlijk afgelopen midden jaren 80.

  reageer
 • Mirjam

   

  Ik heb er niks op tegen dat anderen een Marokkaanse vlag of turkse vlag of wat voor vlag dan ook (behalve hakenkruizen etc) hebben hangen. Maar als hij deze vlag uit wil hangen kan dat niet. Dat is triest en discriminatie vind ik

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Vlaggen met een buitenlandse vlag terwijl je een Nederlands staatsburger bent is buitengewoon ongepast en eigenlijk gewoon verraad. Het beste is dan droom en daad te verenigen en het land van voorkeur te gaan wonen en te stoppen met profiteren van onze samenleving.

 • Eric

   

  Beetje slachtoffer spelen. Als dit een Turkse vlag was geweest dan had men dit niet eens benoemd. Daarbij vind ik als buitenlander dat wanneer je in Nederland slaagt de nl vlag of geen vlag moet laten zien ipv welke andere vlag dan ook!

  reageer
 • Alfred

   

  Ongeacht van welke nationaliteit je bent, een vlag dient door een ieder te worden gerespecteerd. Als je dat niet kunt verdien jezelf ook geen respect. Dus ook niet roepen dat je wordt gediscrimineerd als je wordt aangepakt. Je verdient respect als je hem zelf toont. En niet andersom.

  reageer
 • Vincent

   

  Wel of geen examen, snap die vlag sowieso niet zo goed. Dat je trots op zo'n slecht land kan zijn

  reageer
 • Piet

   

  Een slecht land? Urker Jan heeft gelijk over Israel. Het is de enigste plek nog op de wereld waar de Joden zichzelf politiek en militair kunnen verdedigen tegen antisemitisme waar ze eeuwenlang mee geconfronteerd zijn in diverse landen. Meer dan 68% van de Arabieren wonen liever in Israel dan in welk land dan ook. Daarnaast heeft ongeveer dezelfde percentage geen moeite mee dat openbare instellingen en het karakter van het land worden bepaald door het jodendom. Daarnaast werken veel Palestijnen in Israelische fabrieken of bedrijven voor hun inkomen en zijn bijv. boycots tegen dit land juist een verkeerd signaal waardoor deze werknemers op straat komen te zitten. Daarnaast zijn veel arabieren vrijwilliger in de Nationale dienst van Israel waar ze een actieve rol spelen bij de politie, brandweer, medische diensten en scholen. Verder is het opvallend dat naast veel christenen ook veel islamitische jongeren dienst nemen bij het Israelische leger. Het land is zo democratisch als het is en is op wetenschappelijk gebied zeer productief aan kennis en uitvoering. Daarnaast verleent het op grote schaal humane steun en hulp bij verschillende brandhaarden op de wereld. Dus hoezo slecht?

 • Urker Jan

   

  Israël; de enige democratie in die regio.

 • Flevowatcher

   

  Het zal de PVV weer niet zijn! Als Niet-Nederlanders bedreigd worden door mensen die bang zijn voor 'Vreemd Volk', is de PVV niet thuis, want dat zijn vast (minder minder minder) Marokkanen, Turken Afghanen en andere 'fremdvölker', maar zijn het mensen die een Israëlische vlag ophangen, en daar is blijkbaar commentaar op gekomen, dan zijn de haantjes van de PVV er weer als de kippen bij. Het is jammer dat deze mensen van de PVV uit de sociale ruif worden betaald (en dik ook!) om onzinnige dingen te roepen, geen dossier wat er werkelijk toe doet echt serieus bestuderen, en vooral roeptoeteren over het schandalige buitenlanderbeleid. De nederlandse politieke issue's zijn volstrekt onbelangrijk voor de PVV: we schreeuwen een end weg, onze salarissen worden toch wel dik betaald door de burger... En voor al die andere reaguurders: antisemitische uitlatingen zijn natuurlijk uit den boze, maar anti-islamitische of welke discriminerende uitlating dan ook (ras, geloof of sekse) is minstens zo strafbaar ( nederlandse grondwet, artikel 1).

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik ben het geheel eens met je constatering dat de PVV aan selectieve verontwaardiging doet. Maar voor het overige ben ik het niet met je eens als je schrijft: "Het is jammer dat deze mensen van de PVV uit de sociale ruif worden betaald". Het gaat hier namelijk om gekozen volksvertegenwoordigers.

 • Emmeloordse

   

  Hmmm, best raar dat ik je alleen maar over de PVV zie schrijven. Ik zeg ga eens op nieuw lezen en dan vooral het eerste stuk! Succes met lezen en herschrijven van je commentaar. Overig vind ik dat deze man beter zijn vlag naast de Nederlandse vlag had neer moeten hangen. Das pas respect hebben als staatsburger. En dan ga ik er natuurlijk vanuit dat deze zoon gewoon een Nederlandse diploma heeft behaald.

 • Enna

   

  Het gaat er niet om wie je bent en waar je vandaan komt. Als je je maar aanpast aan onze gewoonten.Waarom hebben we weinig of geen last van mensen uit Indonesië, Filipijnen, Israel,Vietnam, China etcetera. En waarom wel van een groot aantal Marokkanen waar de gemiddelde Marokkaan zich rot voor schaamt en daar dan op aangekeken en afgerekend wordt.Kijk realistisch naar de criminaliteit cijfers en trek je conclusie: Niet aanpassen en crimineel gedrag tonen is wegwezen. Ga de mensen die je netjes hebben opgevoed maar lastig vallen, maar dat durven ze niet. Nogmaals elk vredelievend en werklustig mens kan hier goed functioneren. Zo niet: Ophoepelen.

 • Enna

   

  Hallo daar. We wonen in Nederland. We gaan naar school in Nederland. We doen examen in Nederland. Welk land dan ook je moederland of oorsprongland is doe lekker gewoon en hijs de de Nederlandse vlag. Wees trots dat je Nederlander bent.Dit is van toepassing voor iedereen uit welk land dan ook en echt niet specifiek voor de Israëlische vlag. Tenzij hier een legitieme reden voor is ben ik tegen dit ondoordachte vlagvertoon. Zo creër je enkel en alleen afstand tussen mensen van verschillende landoorsprong. En de PVV hoort dat ook te weten.Lijkt mij...

  reageer
 • Burger

   

  Je zou dus ook tegen de allochtonen die weigeren te integreren willen zeggen; Hallo daar, ga eens Nederlands spreken!! Ik hoor de Nederlandse taal op straat in Almere steeds minder. Ik heb het idee dat in Almere meer de autochtoon aan het integreren is dan de allochtoon.

 • Don

   

  Helaas wonen hier heel veel mensen die onze vlag niet willen respecteren. Door de slappe aanpak hangen eerstdaags overal andere vlaggen met die van ISIS voorop.

 • Dirk2

   

  In een vrij land schaam ik mij steeds meer voor mijn omgeving. Wat is er over van onze normen en waarden? Antisemitische uitlatingen of bedreigingen moeten dan ook keihard aangepakt worden! Waar haalt iemand het gore lef vandaan een ander zo te beledigen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert