Straatpraat: Verbied zoete drankjes op scholen!

LELYSTAD
Pakjes sap moeten verboden worden op scholen want ze zijn ongezond en zitten vol suiker. Dat vindt directeur Mark van der Sluijs van basisschool de Albatros in Dordrecht.

In plaats van limonade krijgen de kinderen tijdens de ochtendpauze fruit en melk. Kinderen die toch limonade naar school meenemen, moeten de pakjes weer in hun tas stoppen. Op deze manier wil de school kinderen stimuleren om gezond te leven.

Voor Straatpraat vroegen we op de Markt bij het Lelycentre in Lelystad of pakjes sap op scholen verboden moeten worden. 

reacties (6)

 • Fed Up

   

  Onlangs was de documentaire 'Fed Up' op televisie, zeer interessant voor iedereen die meer over voeding - en in het bijzonder suiker - te weten wil komen. Schokkend hoe groot de suikerlobby vanuit de industrie is! Op de school van mijn kinderen is fruit of groenten meenemen voor het 10-uurtje verplicht, dat vind ik heel goed. Niets mis met een banaan of appel, maar als jouw klasgenoot ondertussen een chocoladecakeje naar binnen werkt, zijn de meeste kinderen toch teleurgesteld over hun stuk fruit. Ik heb ervaren dat kinderen tegen elkaar opbieden met zoete lekkernijen en wanneer fruit/groente verplicht is, heb je dat niet. Op de school van mijn kinderen is er geen beleid met betrekking tot drankjes, maar ik zou het (ondanks dat het betuttelend over kan komen) goed vinden als ieder kind een flesje water meeneemt ipv sap. En voor wat betreft het voortgezet onderwijs is het niet anders: scholen zouden gezond eten en drinken moeten stimuleren en ongezonde voeding moeten ontmoedigen.

  reageer
 • Barbara

   

  Dat tegen elkaar opbieden bestond in mijn jeugdjaren ook al min of meer. Ik kreeg voor de "overblijf" als vaste prik bruinbrood met kaas mee. Deed er tijdens die overblijf haast een moord voor om te kunnen ruilen met koters die wit brood met jam in hun doosje hadden liggen. Zo zie je waar een kind toch af en toe behoefte aan heeft. De ruil lukte vrijwel altijd, want de ander had juist behoefte aan iets hartigs. Het is niet allen de lekkerte en het makkelijk naar binnen kunnen laten glijden van het voer, maar ook een duidelijke behoefte die voor elkeen verschilt. Later las ik over zoet, zuur zout en bitter en de gezonde afwisseling ervan. Wat simpele lesjes over voeding spelenderwijs doceren, beginnend op basisschool.

 • Barbara

   

  Ja idd in de middeleeuwen werd rietsuiker als een statussymbool gezien voor de elite dan wel.Toch weet ik zelf niet beter dan dat ik groot ben gebracht met rietsuiker en witte suiker was geheel taboe hahaha. Zijn we dus al die jaren ingeluisd!! Mijn moeder had het over het ijzergehalte dat goed wat tegen de bloedarmoede. Ik gebruik zelf de laatste tijd trouwens Palmsuiker, maar ook dat is suiker. Heb toch wel beetje nodig van dat spul, de smaak wil ook wat en Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam ook vrij traag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard. Groot voordeel van Palmsuiker is dat je door erg weinig te gebruiken al een fijne zoetachtige smaak krijgt in gerechten, koekjes e.d. Maar uiteraard misschien beter om helemaal suikerloos te gaan leven...Uiteindelijk is het gebruik grotendeels een gewoonte...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Suikers verschillen onderling marginaal in chemische eigenschappen, het heeft werkelijk geen zin om daar een heel sprookjesboek over op te tuigen. Onze spijsvertering kraakt die verschillende suikerketens uiteindelijk allemaal tot glucose. Voor de rest geldt de eerste wet van de thermodynamica (beter bekend als de Wet van Behoud van Energie). De glycemische index is alleen belangrijk voor diabetici die hun bloedsuikerspiegel in de gaten moeten houden.

 • Ria

   

  Mooi idee. Maar wat is het alternatief? Alcohol? Drugs? Niet verbieden. Adviseren. Voorbeeld geven. Kortom het heeft gewoon geen zin

  reageer
 • MM

   

  Laten we alles in de juiste balans plaatsen. Het gaat om een gezonde levensstijl en daar past een drankje met suiker best wel in. De kunst is om de kinderen meer te laten bewegen. Daar ligt de verantwoording voor de scholen en de ouders. Door het verbieden van drankjes ga je dit redden!

  reageer
 • tsja

   

  Wat een onzin of je er dood aangaat.

  reageer
 • .\/\/.

   

  In zekere zin wel. Al die zoetigheid is deel van een levensstijl die steeds meer welvaartsziekten veroorzaakt. We vallen niet acuut dood neer, maar we leven minder lang dan zou kunnen. En ja, mijn BMI is óók te hoog.

 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Veel kinderen hebben gewoon behoefte aan suiker, het maakt je aardig en stelt je gerust en hoeft dus zeker niet helemaal vijandig tegenover suiker te staan. Maar in bijna alles wat je in winkels koopt aan drank koekjes, chocolade en zoutjes etc etc zit suiker en OOK fructose-glucosestroop ook. En dat is de stof waar je dik van wordt. Neem liever de ongebleekte rietsuiker als je zoet wilt eten dan weet je tenminste dat je ook nog wat magnesium binnenkrijgt en is bovendien niet slecht voor je tanden, want als je op school niet je tanden kan poetsen dat rotten die onder de bedrijven ook nog weg. Ik vind dat je die troepjes niet moet willen aanbieden op scholen, maar ook thuis niet, en in de supermarkten. Snelle suikers geven je even wat energie om daarna in elkaar te zakken, dus je wilt er steeds meer van.

  reageer
 • pieter

   

  Beste Barbara, het lijkt er sterk op dat je nog in de middeleeuwen leeft toen rietsuiker nog een duur luxe artikel was... het blijft gewoon suiker en is net zo slecht wat voor naam je er ook aan geeft.. vruchtenSUIKER, rietSUIKER, druivenSUIKER, geraffineerdeSUIKER.. valt je iets op ?? inderdaad het eindigt allemaal op SUIKER.. Het is jou waarschijnlijk ook we bekent dat een glas vers geperst sinaasappelsap net zoveel suiker bevat als een glas cola.. Er bestaat geen gezonde SUIKER.. en voor iemand met diabetes is een suiker vervanger ook gewoon suiker alleen bevat het geen calorieën.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert