Gehandicapten kunnen moeilijk naar het centrum

ALMERE
Almeerders die minder goed ter been zijn, hebben problemen om het winkelcentrum in de stad te bereiken. Volgens de belangenvereniging Stedelijk Overlegorgaan Gehandicapten Almere (SOGA) zijn onder meer bordjes van de bewegwijzering te klein voor slechtzienden, is een stoep bij de busbaan te steil voor rolstoelgebruikers en is de lift die toegang geeft tot het stadscentrum vaak geblokkeerd door fietsen. 

Voor het eerst dit jaar heeft de stichting SOGA met zeven mindervaliden door het stadscentrum gewandeld om te onderzoeken waar de toegankelijkheid beter kan. Er is een knelpuntenlijst opgesteld met daarop tien punten. 

Doel van de wandeling is om aandacht te vragen voor de fysieke uitdagingen die mindervaliden ervaren als ze willen winkelen. Uiteindelijk hoopt de stichting dat de gemeente iets aan de problemen doet. 

reacties (12)

 • Sanne

   

  Wie zeg nu zoiets klaagvolk jou markeert zeker niets deze mensen wel.

  reageer
 • ron

   

  wat is een goede helling bij een weg / trottoiraansluiting volgens SOGA? de beelden kwamen op mij niet overtuigend over ... wat was het probleem daar dan ? Bij het station in Almere buiten staan ook altijd een hoop fietsen buiten de rekken waardoor er een beetje brede scoot niet door kan. hebben ze bordjes neergezet maar handhaven ho maar; bordje heeft dan ook totaal niets geholpen. politie en gemeente wijzen naar elkaar.

  reageer
 • van Dijk

   

  Voor alle klagers hier: Denk eerst eens na over de situatie's waarin mensen die slecht ter been zijn soms terecht komen voordat je reageert. Ik gebruik dan wel geen scootmobiel maar de snelste ter been ben ik nou ook niet, maar om nou die mensen in die mobielen op af te reageren dat die een gevaar in winkel gebieden? En als je toch al over scootmobielen wil klagen ken ik nog een groter probleem op de Grote Markt bv.: Fietsers die er overheen scheuren terwijl het een voetgangers gebied is.

  reageer
 • Qwerty

   

  Die scène bij de busbaan slaat nergens op. Scootmobiels mogen zowel op het fietspad als op het voetgangerspad. Ze kunnen dus ook op deze plek de busbaan oversteken door 5 meter verderop over te steken via het fietspad. Niets aan het handje in deze situatie.

  reageer
 • Serge

   

  Er zijn gewoon teveel scootmobiels in Stad. Het liijkt wel of je bij een ingegroeide teennagel al zo'n ding krijgt....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dr.Jake

   

  ... En dat is goed zo. Want als voetganger heb ik al nu al vaker last. van die scootmobielen die gevaarlijk of soms wel 2 á 3 breed naast mekaar(,en mij aan het doorlopen hinderen) rijden.

  reageer
 • almere

   

  leuk die video bij de busbaan oversteek is in sene gezet , je kan met je race monster overal komen maar die club moet wat te zeuren hebben je kan met je scootmobieltje over bij komen geen enkel probleem hier doek die stichting meteen op kost alleen maar subsidie

  reageer
 • michael

   

  je kan omhoog bij bobbie beer, Mediamarkt (lift en hellingbaan), New Yorker/bieb en bij Blokker via de winkelstraat.

  reageer
 • Rich

   

  Als ze dan ook even die scootmobiels laten aanpassen naar 5 km per uur dan hebben wij voetgangers er ook geen last van ze scheuren gewoon rakelings langs je of ze rijden even om.

  reageer
 • Klaagvolk

   

  Verhuis lekker naar de Franse alphen of misschien wel naar Brussel. Ik denk dat er geen land bestaat waar zoveel rekening wordt gehouden met mensen die slecht ter been zijn.

  reageer
 • Luuk

   

  Nou, in Amerika en Engeland is het toch echt veel en veel beter geregeld. Ik weet niet of je een handicap hebt, maar ik gok van niet, anders zou je niet zo'n reactie neerzetten hier. Ik heb de verschillen zelf kunnen zien en het is schokkend hoe slecht Nederland ingericht is voor mensen met een handicap.

 • Henk

   

  Bij het ontwerpen van het Stadshart is niet goed nagedacht over verschillende aspecten. Toegankelijkheid is één van de vele aspecten die hopeloos tekort schiet. De gemeente Almere grossiert in tekortkomingen. Bestuurd door politici die graag voor hun eigen roem en faam werken. Grote projecten die niet van de grond komen of een fiasco blijken te zijn en die achteraf de samenleving bakken met geld kosten.

  reageer
 • johan54

   

  Niet goed nagedacht, nee hoor gewoon eigen zin doordrijven. In de ontwerpfase heb ik ze al gewezen op de problemen voor gehandicapten. Daar hebben ze gewoon maling aan. Probeer eens in een rolstoel door het centrum te gaan. Niet mogelijk dus. Veel knelpunten kunnen voorkomen worden als de bestuurders alleen maar eens goed luisteren, maar ja die zijn te belazerd om de straat op te gaan. Nee gemeentebestuur zit er alleen voor eigen belang.

 • Thomas

   

  Denk even na over wanneer dat ontwerp precies gemaakt is. In die tijd bestond het concept toegankelijkheid voor mensen in een scootmobiel nog niet. Heck, er bestonden zelfs nog geen scootmobiels. Dat er daarna niet voor tientallen miljoenen belastinggeld wordt vertimmerd aan de stad om een klein groepje van een paar honderd mensen te helpen is logisch, en een teken van goed bestuur.

 • .\/\/.

   

  De beste stuurlui zitten achter hun toetsenbord.

 • Dr. Jake

   

  Dus afgekort in één woord: Floriade.

 • Bijzonder Almere!

   

  Inderdaad is het verwonderlijk dat het centrum van Almere zo geconstrueerd is.Mensen dus ook kinderen die slecht ter been zijn en hulpbehoevend zijn worden feitelijk zo geweerd uit het centrum. Het winkelen als bezoeker van Almere verbaasde mij enorm dat er weinig of geen ouderen lopen met een rollator in het centrum. Vooral richting de Hema is werkelijk een gotspe. Alleen met een scooter kan men onbelemmerd de hellingen op. Mogelijk zijn de Floriade gelden hiervoor beter te besteden. O ja,het glazendak is een kunstwerk verworden met een slechte bescherming voor het publiek.Werkelijk kapitaal vernietiging ,ook als men op een dergelijke wijze de Floriade zou realiseren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert