PvdA wil provinciale steun bij vervanging asbestdaken

LELYSTAD
De provincie moet financieel helpen bij de vervanging van asbestdaken op huizen in Lelystad en andere Flevolandse gemeenten. Die oproep doet de PvdA in de Lelystadse gemeenteraad.

Honderden huiseigenaren in Lelystad worden door het Rijk verplicht om voor 2024 hun asbestdak te vervangen. In een commissievergadering bleek dinsdag dat de gemeenteraad de inwoners wil helpen met gunstige leningen en begeleiding door deskundigen. Onduidelijk is nog hoeveel dit kost en of de gemeente hiervoor wel voldoende geld heeft.

Daarom zou de provincie moeten helpen met bijvoorbeeld subsidie, zegt de PvdA. Eerder heeft de provincie vijf ton aan rijkssubsidie doorgegeven aan boeren die het asbestdak van hun schuren wilden vervangen.

SP-wethouder Van den Heuvel gaat binnenkort met SP-gedeputeerde Arie Stuivenberg in gesprek over de aanpak van asbest. Limburg en Overijssel hebben al een asbestprogramma. In Provinciale Staten zijn recent vragen gesteld over de rol van de provincie bij het asbestprobleem.

De SP in de Lelystadse raad pleit voor een regeling voor mensen die absoluut geen geld hebben om hun dak te vervangen. Leefbaar Lelystad komt met een voorstel om een onafhankelijke regisseur in te huren, die bewoners gaat adviseren bij de dakvervanging.

De gemeenteraad neemt op 5 juli een besluit over de aanpak van de asbestdaken.

reacties (12)

 • Tako L

   

  Ik vind alle discussies over hoe gevaarlijk asbest is maar onzin. Wat een overbodige discussie. Wij willen gewoon geld want wij denken alleen maar aan onze eigen beurs! Kopje koffie drinken samen en ons gewoon betalen.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Wanneer er geen geld is wat er ook voor bestemd was moet geen plannen maken om toch iets te ondernemen. Dat is toch zo simpel als wat.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Daar gaat de provincie helemaal niet over en de gemeente ook al niet. Men moet het zelf regelen. De daken zijn ook 40 jaar oud. Iedereen moet dan vervanging en isoleren denken.

  reageer
 • Bas

   

  OMG, wat een simplistisch en ondoordacht gedenkgoed hebben sommige mensen toch. Ze weten totaal niet waar ze het over hebben. Het is dan beter om gewoon je mond te houden.

  reageer
 • Kees

   

  Och och. Ja eigen bezit is een dingetje. Lenen? Sparen ! Daarom is het zo vroegtijdig aangekondigd. De enige rol van de overheid is communiceren opdat mensen tijdig daar rekening mee houden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tsja

   

  Mijn dak moet ook gedaan worden. Geen geld jammer dan gebeurt het niet.

  reageer
 • frits

   

  Letterlijk en figuurlijk goedkoop: de rekening bij een ander (provincie) neer willen leggen. Typisch PvdA. Dat lost dus helemaal niets op. Wees eerlijk: een huiseigenaar is zelf verantwoordelijk voor zijn bezit: de lusten en de lasten. Als de overheid al wat zou moeten doen, dan is dat hooguit borg staan voor een tweede hypotheek voor de asbestsanering. Met de huidige lage rente is zo'n lening van een paar duizend euro zo terugbetaald. Als je dat niet kan betalen, dan is het bewonen van een koophuis so wie so een te groot financieel risico.

  reageer
 • Willem D

   

  Mijn kozijnen moeten worden vervangen ik wil dus ook geld

  reageer
 • oke dan ook een tegemoetkoming voor het verplicht vervangen van gasleiding,

  reageer
 • Jeroen

   

  Wel ja, bewoners kopen een huis willens en wetens met een asbestdak tegen gereduceerd tarief, hebben vervolgens geen geld om het dak te vervangen en hup de overheid moet maar betalen. Betaalt men ook mijn hypotheek omdat deze het huis onder water laat staan? Het voorstel van Wouter is goed subsidie maar dan enkel met zonnepanelen, het geld wat men overhoudt kan naar de subsidieverstrekker. De overheid kan enkel ervoor zorgen dat de BTW hiervoor verlaagd wordt en zorgen voor reeele prijzen hiervoor.

  reageer
 • Henk24

   

  Beetje simpel geredeneerd, Jeroen. Mensen die in 1980 of 1990 hun huis kochten, wisten niets van een asbestverbod en hebben dus ook niet willens en wetens hun huis gekocht. Het verbod is pas na 1993 ingegaan. Het besluit dat vervanging per 2024 verplicht is van 2005. Het gaat er niet om dat de gemeente hun dak betaalt, dat moeten ze zelf doen. De bewoners vragen dat de gemeente hen helpt met een lening en met ondersteuning/advisering bij de hele vervangingsoperatie.

 • hajo

   

  Precies, woning zijn bekend met, en daardoor goedkoop vanwege de aanwezigheid van asbest, de wozwaarde extra laag, de prijzen stijgen inmiddels enorm, er is nog acht jaar te gaan waarbinnen er ofwel gesaneerd (oversluiten hypotheek) kan worden of de woningen kunnen worden doorverkocht met winst. Een m2 metertje dakleien weghalen kost echt niet de hoofdprijs en de hoeveelheid meters is ook niet schrikbarend veel (op de hoge woningen na dan, betreft geen gevels alleen daken!).. Zeker niet als het op de rit kan. En zo te zien is er al veel vervangen... En dat kan blijkbaar uit.

 • wouter

   

  Ik zou zeggen doe het netzo als de boeren , alleen subsidie als asbest eraf gaat en zonnepanelen op het nieuwe dak gaan. Als de bewoners slim zijn doen ze alles collectief in 1keer

  reageer
 • hajo

   

  Groot deel van de woningen in de Tjalk zijn in eigendom van marktpartijen, die hoeven we echt niet te subsidiëren. Voor de overige eigenaren, die nog niets gedaan hebben, want er zijn er al vele die wel hebben gesaneerd, is een mooie goedkope lening en begeleiding in het leven geroepen en daarmee zijn de kosten op de rest van de burgerij wat mij betreft voldoende opgelopen. We hebben het hier over huizen in eigendom van mensen die gewoon zelf zouden moeten opdraaien voor onderhoud van hun woning. Ik geef toe het is vervelend als het jouw woning betreft, maar het is allemaal niet onoverkomelijk.

 • Flevowatcher

   

  He, he, de PvdA neemt het op voor de arme huiseigenaar met een woning van rond de 150.000... De SP daarentegen roeptoetert veel maar doet niets. De wethouder van asbestzaken (daken) weet heus wel dat er regelingen bestaan maar rekt alle besluiten daarover op. Mijn voorstel zou zijn: een gemeentelijk fonds waarin alle eigenaren van een asbestdak kunnen sparen voor het bedrag dat ze uiteindelijk kwijt zijn om te vervangen (beoordelen door een onafhankelijke bouwkundige). De gemeente doet er, middels financiering van het rijk 20 % bij, afhankelijk van de financiële situatie van de eigenaar, om over pakweg 8 jaar ruim alle kosten te kunnen dekken. Dan kan alle asbest worden verwijderd in bijv. de Tjalk, Haf, Jol,maar ook in veel andere wijken. Het vereist van de gemeente een actief aanschrijvingsbeleid, maar dus ook een initiatief op het gebied van de financiering. Beste John van den Heuvel, was dit zo moeilijk om te bedenken? Ik ben behoorlijk teleurgesteld in de SP, en natuurlijk in deze wethouder...

  reageer
 • hajo

   

  Nouw nouw.... Wat een actie van de PVDA om te informeren bij de provincie of zij wel burger geld willen spenderen aan huis eigenaren en hun verantwoordelijkhden.. En ja ... Lekker betuttelend een spaarplan bedenken voor huiseigenaren.... Hou nou toch op. Heeft iemand een idee wat alleen een dak vervangen met anderen leien kost voor de woningen in de Tjalk, dus niet de gevels maar de daken....een lening tegem gunstige voorwaarden is prima, begeleiding door de gemeente al enorm luxe... Voor de rest gewoon lekker sparen om je verantwoordelijkheid in 2024 te nemen.. Haf en Jol hebben de mogelijkheid 35 m2 zelf weg te halen. Dubbel inpakken in plastic en een ander golfplaatje erop... Zadel de burgerij niet op met kosten aan woningen van particulieren... Woningbezit kost geld.... Net als met een auto.

 • Inwoonster

   

  Dan kunnen we dit ook doen voor driekwart van de huizen waar de gasleidingen vervangen moeten worden?! En €150.000 nou en? Je zal maar door de crisis ontslagen zijn en die koopwoning hebben. Kritiek geven is zo makkelijk. Het is het Rijk wat dit eist; gadleidingen of asbestdak

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert