Rechter: Staatsbosbeheer hoeft grote grazers niet bij te voeren

FLEVOLAND
Heckrunderen, konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen hoeven in de wintermaanden niet bijgevoerd te worden. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een kort geding, dat was aangespannen door de stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen.

Die stichting vindt dat Staatsbosbeheer niet aan de zorgplicht voor de grote grazers voldoet. Maar volgens de rechter zijn de grote grazers in de Oostvaardersplassen wilde dieren en hoeft Staatsbosbeheer daarom niet bij te voeren.

De stichting stelde ook dat er te weinig beschutting en schuilplaatsen in de Oostvaardersplassen zijn. Maar volgens de rechter heeft Staatsbosbeheer veel bijgebouwd en zijn er geen aanwijzingen dat deze maatregelen onvoldoende zijn.

reacties (55)

 • Theo

   

  Heel goed punt Barbara. Met zoveel paarden, koeien en edelherten en tienduizenden ganzen kan dat niet anders. Denk jij werkelijk dat dit soort informatie openbaar wordt gemaakt? Trouwens als de water- en bodemmonsters negatief zijn, zal dit wel weer onder de favoriete mat “natuurlijke processen” worden geveegd en de burger heeft het nakijken weer.

  reageer
 • Barbara

   

  Vroeg me nog even af hoe groot de vervuiling van grond-, en drinkwater is in en rond gebied OVP. Controle wijst niets abnormaals aan?

  reageer
 • Famke

   

  Ik lees dat u mijn reactie kostelijk vindt. Misschien vindt u de uitspraak van Mahatma Gandi ook amusant. “De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren”.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Feit is dat in een klein, druk bevolkt land als Nederland eigenlijk helemaal geen plaats is voor "natuurlijke" natuur. Vrijwel alle natuur gebieden in Nederland zijn door hekken omgeven en daarmee feitelijk gevangenissen voor de daarin wonende dieren. Daarom ook was het Oostvaarderswold bedacht: Om de OVP via de oostkant van Flevoland te verbinden met de Veluwe zodat de leef zone fors groter zou worden. Daarmee zou de huidige problematiek in de OVP verlicht worden. Maar ja, Oostvaarderswold ging niet door, vanwege economische en agrarische belangen. En OVP zit nu met de gebakken peren. De enige natuurlijke oplossing, op korte termijn, voor het overschot aan grote grazers, is de introductie van natuurlijke vijanden. Maar ik hoor de protesten van de dieren liefhebbers nu al als je zelfs maar voorstelt om een roedel wolven in OVP lost te laten. Linksom of rechtsom, zolang mensen zich door hun emoties laten leiden, in plaats van door de natuur, zal er altijd discussie zijn over het wild beleid in de OVP.

  reageer
 • Louise

   

  Ik ben geen deskundige noch een dierenvriend en kan alleen vanuit eigen observatie als direct omwonende reageren. Het is mij opgevallen dat in de laatste 10 jaar de OVP is getransformeerd naar een kaalhevreten vlakte waar steeds meer ganzen zitten die van zich afschijten en die zich ook buiten de OVP overlast geven. De kuddes dieren zijn steeds groter geworden en de (planten)natuur is verarmd. Wat doet dat voor het milieu en de bodem? Ik kan me niet voorstellen dat dit het beeld was wat men ooit voor ogen had. Is het nou zo moeilijk de mislukking toe te geven en in het openbare debat naar oplossingen te gaan zoeken? En dan los van de emoties of iets zielig is of niet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wisent

   

  Incongruent verhaal

  reageer
 • Wisent

   

  Kostelijk

  reageer
 • .\/\/.

   

  Daar breng je geheel bij toeval een interessant onderwerp ter sprake! Jaarlijks worden er door katten - geen inheemse diersoort in Nederland - miljoenen vogels opgegeten. Als er in Nederland geen katten zouden zijn zou de vogelstand er wel bij varen. Bindt uw kat dus de bel aan!

  reageer
 • Wat een onzin

   

  Wat een onzin is dat Staatsbosbeheer dit kaalgevreten gebied met z'n scharminkels promoot als echte natuur en zelfs de naam Serengeti oppert. Wordt wakker mensen!! In de Serengeti / Kenia trekken jaarlijks maar liefst drie miljoen dieren van de Serengeti naar de Masai mara en terug om de droogte en voedseltekort in het Serengeti Park te ontvluchten. Zij leggen in totaal 3200 kilometer af en daar zie je geen hek staan. Staatsbosbeheer hoe groot is de OVP ook al weer (en dan het moeras niet meetellen he) en hoeveel kilometer kunnen de dieren zich verplaatsen om naar voedsel te zoeken zoals in de echte natuur plaatsvindt. Als zoete koek worden deze onzin geslikt en ik vraag mij af of iedereen die daar werkt trots is dat hij/zij onderdeel mag uitmaken van dit dierenleed. Maar ach je bijt de hand niet, die je voert. Er zijn plannen voor hotels zodat de hotelgasten vanuit hun hotelkamer de kuddes kunnen bewonderen. Ahum dat wordt ramen blinderen Staatsbosbeheer of posters plakken op de ruiten en nog meer mensen, die boos worden hoe met de dieren en natuur wordt omgegaan.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Beste Henk In de jachtvrije gebieden van Deelerwoud, Plankenwambuis en deel van de Veluwezoom word niet gejaagd maar buiten de randen van deze gebieden des te meer. Dus worden daar de aantallen daar wel terdege beheerd . En volgens mij gaat Natuurmonumenten het geschoten vlees nu ook in de verkoop doen!

  reageer
 • Marinka

   

  Ja, zeker waar. Zaten ze nu allemaal in het Zwartewoud, en niet een meer in de Wildernix. En mij maakt niet uit welk idee, als dit lijden en verkwisten van voedsel maar gaat stoppen.

  reageer
 • sander

   

  Het recht heeft gesproken ; als het moeilijk wordt niets doen gewoon dood gaan.

  reageer
 • schaapjes

   

  Een ander idee mag altijd, de OVP zijn ook niet mijn favoriete stukkie natuur. Het is wat dat betreft jammer dat de groene verbinding met de veluwe er niet gekomen is.

  reageer
 • henkb

   

  Wat een flauwekul dit in elk natuurgebied heb je een omheining en of dat nu een hek is of zoals bv een rijksweg, kanaal of zoals in de Afrika een vulkaan waar op een kleine kudde olifanten na geen dier overheen komt. Daarnaast horen de grote grazers van oorsprong hele maal niet thuis in de bossen maar in de openvlaktes van bv. de uiterwaarden. En om nog gecompliceerder te maken, ook in Deelerwoud, Plankenwambuis en deel van de Veluwezoom wordt al jaren niet gejaagd en bijgevoerd. Alleen worden daar de gevallen grazers keurig weggelegd in de kustgebieden buiten het gezicht van het publiek.

  reageer
 • Famke

   

  Elk jaar hetzelfde gezeur? Protesten tegen dierenmishandeling of verwaarlozing met onze belastingcenten noem ik geen gezeur. Door het terrein hermetisch af te sluiten worden de grote grazers verstoord in hun natuurlijke processen. Overheid neem je verantwoordelijkheid en bijvoeren, anti-conceptie, verplaatsen en afschot (hoe shit ik dit ook vind) zoals ook in andere natuurgebieden wordt gedaan. Waarom in vredesnaam dan niet in de OVP? Zijn enkele ego's belangrijker dan al die dieren, de natuur en de miljoenen euro's, die dit experiment hebben gekost en nog zullen kosten als het terrein helemaal tot de grond is afgekloven. Foto's zijn stille getuigen hoe de OVP vroeger was en hoe het nu is. Je hoeft geen bioloog, ecoloog of wat dan ook te zijn om te zien dat het goed mis is.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Zal deze rechter zelf even naar de OVP geweest zijn om te kijken of er wel de nodige beschutting was. Of heeft hij zich door SBB laten informeren? Ohh ohh wat had ik deze man graag even een rondleiding gegeven. Zo weet ik toevallig ook dat onze minister Henk Kamp er deze winter een ingelast werkbezoek gebracht heeft en nogal geschrokken is van de situatie aldaar. Soms gaat er meer in de doofpot dan je lief is!

  reageer
 • Barbara

   

  Zelfs tegenstanders van de biologische evolutietheorie erkennen dat de mens een dier is. Een speciaal dier, door zijn intelligentie, zelfbewustzijn, taal, cultuur, e.d., maar hoe dan ook een dier. Zo ook maakt daarop de rechter geen uitzondering.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Zijn de Flevolanders ook zo trots op hun natuurgebied? Of hoe denken de medewerkers van SBB in de rest van Nederland over dit mislukte experiment zijn die ook zo trots op dit gebied?

  reageer
 • Marinka

   

  Goed punt Hans.

  reageer
 • Marinka

   

  Gaan dieren dood?? Natuurlijk, ziekte, etc. Maar je kan niet ontkennen dat als je in het Geldersehout, Hilversumse heide, Veluwe, loopt je gemiddeld 3 tot 6 kadavers van grote grazers per bezoek tegenkomt... en dat dit normaal is! Of wel soms? O, kijk daar in het Wold bos een dood hert en nog en nog en nog een... niet groter dan een dode mol ooit gezien... verdiep je in de materie (proest).

  reageer
 • Marinka

   

  Ben jij dan een zeurtrol? Ha, ha, ha, ha.

  reageer
 • Marinka

   

  Vandaar Mijn idee voor de OVP... #Wildernix

  reageer
 • Pieter

   

  Wat apart dat deze beesten niet bijgevoerd hoeven te worden. De reden is dat ze wild zijn. Er staat een groot hek om de Oostvaardersplassen. Dus zo wild zijn ze niet. Ja benaderbaar zijn ze niet, geloof me je wilt die paarden niet benaderen agressief zijn ze. Evenals de runderen. Maar niet te benaderen en wild zijn twee verschillende dingen. In het natuurpark lopen ook wilde beesten en die worden wel bijgevoerd. Het is echt van de zotte. Het bewijs dat er niet voldoende voedsel voor de te grote aantallen beesten die er rond lopen is toch wel dat het een kaal gras landschap is geworden. Tien jaar geleden stonden er nog bomen. En herten horen niet in een graslandschap maar in ern bos! Minder gras en meer bos betekent ook minder gansen en dus minder bedreiging voor de vliegtuigen. Kortom, meer bos in Oostvaardersplassen!

  reageer
 • Hans

   

  Als de mens dieren belemmert naar voedsel te zoeken is dat vragen om problemen en dan maakt het niet uit of de OVP nog 10 keer zo groot wordt. Als je pretendeert de natuur zijn gang te willen gaan moet je daar ook naar handelen, dus niet meer afschieten en ook de kadavers niet meer laten afvoeren, want in de echte natuur rijden geen tractors met talloze kadavers rond om deze af te voeren naar Rendac. We zullen dan eens zien hoeveel mensen nog te spreken zijn over dit stukje "oer"natuur als ze over de kadavers moeten lopen. Elk jaar zo'n 1600 dode dieren en dat 30 jaar lang. Petje af voor dit beleid. Trouwens hoe zit het met de grond, is deze onderhand nog niet vervuild/verzuurd door al die ontlasting en rottende kadavers? Is niemand nieuwsgierig hierna?

  reageer
 • Marinka

   

  Ik zei toch dat je een trol bent, ha, ha, ha. Zo doorzichtig. En het buitenland spreekt er schande van. Grote Duitse dagbladen, de University van Munster, ook geen kleine jongen, en ga maar zo door. Nee, je moet misschien zelf eens leren koken in plaats dat je je van alles voorgekauwd laat voorschotelen en met je ogen dicht naar binnen schuift als zoete koek.

  reageer
 • Ed

   

  Prima uitspraak ! De nodige zorg is niet bijvoeren. De nodige zorg is ook niet kern gezonde dieren doodschieten. Alles heeft zijn grenzen ook de Oostvaardersplassen. Maken we de oostvaardersplassen 10 keer zo groot dan gebeurt precies het zelfde. De rechter geeft aan dat het huidige protocol van SBB een goede invulling is van de zorgplicht. En dat is het! Waar dieren geboren worden gaan natuurlijk ook dieren dood. Zo is het leven en dat zal nooit veranderen.

  reageer
 • Wildsoap

   

  Helaas elk jaar weer hetzelfde gezeur.... Zal altijd zo blijven.... Het is de natuur, niet anders dan in de rest van de wereld... Men zeurt over de droogte, dieren moeten daarin overleven en passen zich aan, de mens zeurt omdat ze de tuin moeten sproeien Het regent (te)veel, men zeurt omdat het nat is en ze erdoor moeten of in de lange files komen, dieren passen zich aan Het is (te) warm, de mens zeurt omdat ze niet weten waar ze het zoeken moeten, de dieren passen zich aan hun natuur aan Het is koud, men zeurt omdat ze moeten stoken en dikke kleding aan moeten, geven duizenden euro's uit voor een paar dagen warmte in een ander land, dieren passen zich aan aan de natuur Waterstand laag, andere soorten flora en fauna laten zich zien. Waterstand hoog, precies hetzelfde. De natuur past zich aan. Alleen de mens zeurt en zeurt en moet zich overal mee bemoeien. Alles wat leeft, sterft ook weer en alles wat leeft heeft zijn eigen ritme en processen. Laat gaan....

  reageer
 • Bas

   

  Hemeltje lief. U pretendeert dat u de wijsheid in pacht heeft en iedereen die het niet met u eens is mag u schoferen?

  reageer
 • schaapjes

   

  Voor elke mening is wel een hoogleraar of wetenschapper te vinden die deze onderstreept dan wel tegenspreekt. Kortom, daar hecht ik weinig waarde aan. Uiteraard wel interessant leesvoer maar de rechter heeft in deze zaak meerdere deskundigen geraadpleegd en heeft toen zijn oordeel geveld en daar moeten jullie het maar mee doen! Ik heb zelf de vriezers vol met prachtig zelfgeschoten wild en ik heb daar een veel beter gevoel bij dan dat kleurloze vlees bij de supermarkt. Richt daar je pijlen op als je echt wat wilt betekenen voor de dieren.

  reageer
 • Maartje

   

  Zo is het. De armoe van sommige zielen wordt hier alsmaar duidelijker. Eng om te zien dat mensen hier bijna jubelen en goed praten dat dieren de hongerdood sterven of bij duizenden 'preventief' worden doodgeschoten. Laat ik het erop houden dat zij echt niet weten waar ze over praten...

  reageer
 • Roon

   

  Haal de hekken weg en wild trekt weg uit de Oostvaarder plassen. Waarom? Om voedsel te zoeken. Dat gebeurt ook n.l. in de natuur, honderden kilometers trekken voor betere voedselgronden De dieren die tijdens zo'n trektocht verhongeren, dat is natuur. De dieren in de Oostvaarder plassen kunnen nog geen 10 kilometer links, rechts, voor of achteruit. Aan de andere kant van het hek staat het gras 20 cm hoog. De Oostvaarder plassen is een hele grote prachtige dierentuin met veel "wilde dieren" en in een dierentuin daar zorg je voor je voor je inwoners.

  reageer
 • Vincent

   

  Volgens de wet is iedere Nederlander verplicht een dier in nood te helpen dus een hond in een afgesloten auto bij hoge temperatuur, een paard die in de sloot is gevallen of gewoon de dieren in de OVP, die honger hebben omdat het hekwerk hen belemmerd in hun natuurlijk gedrag om verder te trekken naar voedselrijke gebieden. De politiek vindt dat de natuur in de OVP zijn gang moet gaan, waarom worden de dieren dan belemmerd om verder te trekken en worden de honderden kadavers afgevoerd? Deze dieren zijn daar geplaatst en worden gebruikt om de bezoekers aan te trekken/te vermaken en het terrein te onderhouden. Hoe wild deze dieren zijn, ach ik verwijs naar de vele foto's waarom bezoekers de paarden nagenoeg aanraken. Er zijn gewoon te veel dieren en het terugbrengen van het aantal dieren is de enige oplossing. Dat kan met de botte bijl of met beleid. Bijvoeren brengt het aantal dieren niet terug, maar de dieren maanden te laten verreken van de honger en dan pas doodschieten is dat een beleid waar ik als Nederlander trots op moet zijn? Ik vind het dierenkwelling en velen met mij en dat heeft niets te maken met "je bij je eigen aanrecht houden". Als jij je goed had verdiept in de materie had je wellicht gezien dat ook in het buitenland flinke kritiek is op het beleid van Staatsbosbeheer. Zo heeft bijv. in Die Welt in het artikel Halb so wild zich kritisch geuit ten aanzien van de OVP.

  reageer
 • henkb

   

  Er komen er niet zoveel bij. Elk jaar ontvallen er ongeveer 30 procent en toename is ongeveer gelijk. Je ziet nu aan de cijfers die door monitoren bekend zijn dat aantal grote grazers redelijk constant blijft ( zelfs lichte daling) en klopt dat een hinde door omstandigheden een jaar kan overslaan.

  reageer
 • henkb

   

  Verstandig en goed besluit van de rechter en hop naar de aankomende wintermaanden kan het gezeur opnieuw beginnen.

  reageer
 • Lelystadje

   

  IK heb altijd begrepen dat dieren zich niet of minder voortplanten als er te weinig voedsel is. Als er dus te weinig eten in de Oostvaardersplassen zou zijn, zoals door velen hier gezegd wordt, hoe komt het dan dat er elk jaar zoveel bijkomen?

  reageer
 • klinkklare onzin,de vrieskist van de jagers en bobo's moeten goed gevuld zijn rond de kerstdagen. daarom worden ze afgeschoten en het plezier wat ze er aan beleven is voor hun en mooie bijkomstigheid.

  reageer
 • Saint

   

  Bijvoeren betekend nog meer dieren, dat betekend nog meer afschieten, dat betekend nog meer gezeur. Het is een gekunstelde vrije natuur, waar dieren doodgaan en waar dieren geboren worden. Is er veel voer zijn er veel dieren is er geen voer gaan er dieren dood. Wil je dit niet, moet je er een parkeerplaats van maken. Voor mij is dit weldoordacht en goed beleid.

  reageer
 • H. de Groot

   

  Vetreserves ..... ik hoor Staatsbosbeheer praten. Moet er wel eten zijn om vetreserves te krijgen!! Met zoveel dieren krijg je een voedseltekort. Dankzij die "vetreserves" waar jij het over hebt zijn er 1.650 dieren gestorven van de honger, dus lariekoek. In de natuur trekken dieren verder om voedsel te zoeken maar dat kan niet in de Oostvaardersplassen i.v.m. de hekken. Natuur?? een sterfhuis is het.

  reageer
 • Wildsoap

   

  Neem me niet kwalijk, marinka, maar iemand het niet snapt ben jij (en met jou een aantal anderen) het wel. Jullie menselijke emotie brengt uit het evenwicht waardoor gezond verstand niet tot z'n recht komt. Het zijn geen huisdieren die als vette beesten moeten vreten wanneer de mensen moeten eten, hoor. Daar komt toch echt wat anders om de hoek kijken. Bijvoeren brengt nog meer beesten met zich mee maar ook meer onrust onder de dieren want je verstoort de rangorde! En dan moeten er nog meer dieren afgeschoten worden omdat er weer van die mensen roepen dat er teveel dieren rondlopen. En de dode herten zijn een heerlijk feestmaal voor de vossen en de vele soorten roofvogels in de Oostvaardersplassen! Wil je wildvlees eten? Ga naar de wildslager. Wil je zelf scheten? Doe een grofwildcursus en haal een jachtakte en probeer ergens een plekje te krijgen, maar dan wel met gezond verstande, want zoals je nu reageert kom je er nergens tussen. Laat de Oostvaardersplassen aan het beheer zoals het nu is over, zij hebben er verstand van en daar komen van over de hele wereld voor hier naartoe om het te kunnen kopiëren in hun eigen land. Verdiep je eens echt in de materie of hou je bij je eigen aanrecht.

  reageer
 • Dick

   

  Omdat er anders, door het ontbreken van een natuurlijke vijand, ongebreidelde wildgroei bij de grote grazers ontstaat. Dat is ook direct het voederprobleem, doordat er een natuurlijke vijand ontbreekt zijn er teveel, hebben ze te weinig voedsel. Zoooo, kringetje is rond, het is allemaal niet zo moeilijk.

  reageer
 • Willy

   

  Tsja, in de winter groeit er niks en hebben álle dieren weinig te eten. Daar hebben ze gelukkig vetreserves voor. En ja, dan zijn ze aan het eind van de winter dus mager. Kennelijk mag dat voor alle kleine zoogdieren, vogels en vissen, maar is het onacceptabel voor grote knuffelige dieren, die we ook goeddoorvoed kennen van de boerderij. Blij dat de rechter met verstand heeft geoordeeld en niet met zielige-dieren-emotie.

  reageer
 • wat een pannenkoek van een rechter stoppen met die hele oostvaarders plassen op deze manier,het gebied doortrekken of bijvoeren, nu is het dierenmishandeling en dat mag in Nederland niet.

  reageer
 • H. de Groot

   

  Als de dieren het zo goed hebben waarom zijn dan afgelopen maanden t/m april 1.650 stumpers afgeschoten en heeft zelfs de beroepsver. van Dierenartsen veel kritiek tegen dit beleid? Hebben deze mensen ook geen verstand van zaken?

  reageer
 • schaapjes

   

  Een dier is geen mens en vice versa. Of moet ik mijn kat ook voor de rechter verschijnen als hij een vogeltje opeet?

  reageer
 • Jos

   

  Ik ben ook een "wijkbewoner". Ga eens kijken in het gebied tussen de glastuinbouw bij Almere de Vaart en de OVP. Het ziet er uit als een hel; kaalgevreten, platgetrapt, stervende bomen, modder en uitgemergelde dieren. Ooit kon ik hier prachtig wandelen, met zo nu en dan tussen het struikgewas het idyllische beeld van Edelherten. Het huidige beeld snijdt door mijn ziel.

  reageer
 • Marinka

   

  Wat nu gezeur? De wet is er niet op berekent op dit soort idioterie, dus een rechter zonder ballen zal hem stil volgen. Dat gebeurd keer op keer, tot een rechter wordt getroffen die en ballen en inzicht heeft of de wet is aangepast. Vraag het CIDI maar eens hoelang het kan duren voor beulen worden opgepakt. Maar die dag komt.

  reageer
 • appie

   

  Geweldig deze rechter, die weet hoe we om moeten gaan met overbevolking. Gewoon geen eten geven. Zou deze uitspraak ook gelden voor de mensheid. Wat een eikel....

  reageer
 • Marinka

   

  Zo, trol, je bent er snel bij... 1.700 grote gazers afgeschoten dit jaar, is echt lekker heeeel natuurlijk. Moet je bedenken hoeveel borden de horeca in Lelystad daarmee had kunnen vullen. Nu liggen de herten weg te rotten en gaan de paarden en koeien naar de destructie, ook zo typisch heeeel natuurlijk. Je bent in dienst van SBB, een sadist of gewoon een sukkel die het echt niet snapt. Dat laatste zou je sieren. #Wildernix

  reageer
 • avd

   

  Wat een "dierenliefhebber" is deze rechter. Zou hij zijn huisdieren, hond of kat ook niet bijvoeren met de gedachte: " redt je buiten maar" ....

  reageer
 • KC

   

  Goed besluit van de rechter. Laat die meneer uit Soest maar een kinderboerderij beginnen. Dan kan hij altijd voeren.

  reageer
 • Rob

   

  Die rechter moet ook maar op een houtje gaan bijten. Ja, ja rechtspraak in dit land. Onrechtspraak

  reageer
 • Barbara

   

  Ben toch benieuwd als een rechter tijdens abnormale omstandigheden eens flink honger moet lijden en er echt helemaal niemand is die hem/haar wat voedzaam bijvoer komt brengen. Hoe zal dat dan aflopen met de rechter?

  reageer
 • W ijkbewoner

   

  Eindelijk iemand met verstand. Laat deze dieren met rust . De mensen die lopen te zeiken wonen niet een daar maar komen van ver Wij bewoners die er omheen wonen zien dat deze dieren het goed hebben

  reageer
 • schaapjes

   

  Klaar nu dan met dat gezeur? Na GTST de langstlopende soap van Nederland onderhand.

  reageer
 • Marinka

   

  Ik begrijp de rechter, hij hanteert de wet... maar het had voor de dieren en het recht in Nederland beter geweest als de rechter de moed had gehad jurisprudentie te maken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert