Ultieme poging Dronten om rechtszaak met provincie te voorkomen

DRONTEN
Gemeenteraadsleden uit Dronten hebben woensdag een laatste poging gedaan om de provincie achter het plan te krijgen voor permanente bewoning van recreatieappartementen in vakantiepark Zuiderzee op Zuid. Een meerderheid van de Dronter gemeenteraad is daar voor, maar Provinciale Staten hebben twee jaar geleden tegen gestemd. Bij een gezamenlijk werkbezoek van raads- en Statenleden aan het buitendijkse wooncomplex in Biddinghuizen werden argumenten uitgewisseld, in de hoop een rechtszaak te voorkomen.

Uitzondering
Het permanent bewonen van vakantiewoningen is overal in de provincie verboden. De eigenaar van Zuiderzee op Zuid wil nu dat er een uitzondering wordt gemaakt voor de woningen die buitendijks aan het Veluwemeer staan. De reden is dat er veel appartementen leeg staan en het niet lukt om ze te verkopen. De leegstand zorgt voor verpaupering van het complex.

Argumenten voor
Als permanente bewoning wordt toegestaan, wordt het aantrekkelijker om een appartement in Zuiderzee op Zuid te kopen. De nieuwe bewoners kunnen zich dan in Dronten laten inschrijven en dat levert de gemeente geld op. Bovendien wordt de verpaupering zo tegengegaan en daarmee kan het complex weer een aantrekkelijk punt worden voor Dronten, vinden de voorstanders.

Argumenten tegen
Het belangrijkste argument van tegenstanders van permanente bewoning is dat er een zogenoemde precedentwerking van uitgaat. Als permanente bewoning hier wordt toegestaan, zullen op andere plekken eigenaren van recreatiewoningen hetzelfde recht willen. Daarnaast is de leegstand vooral een probleem van de eigenaar van Zuiderzee op Zuid, zeggen tegenstanders. Ze vinden dat de overheid een ondernemer niet zo zou moeten steunen.

Raad van State
Als de gemeenteraad volgende week donderdag besluit permanente bewoning in Zuiderzee op Zuid toe te staan, maar de Provincie bij haar verbod blijft, zal de zaak aan de Raad van State moeten worden voorgelegd. Beide partijen staan dan tegenover elkaar voor de rechter. Het werkbezoek van woensdag had als voornaamste doel dat te voorkomen.

reacties (3)

 • Wil

   

  Er is woningnood. Steeds meer gemeenten maken de overweging om recreatiewoningen (met bouwbesluit) te legaliseren. Ook een z.g. dubbelbestemming (de mogelijkheid van recreëren én permanent wonen) is een uitstekende oplossing. De provincie moet met zijn tijd meegaan en zich realiseren of regeltjes van 50 jaar geleden nog wel aansluiten op de hedendaagse praktijk. We hebben ook geen telefoons met draaischijf meer.

  reageer
 • Pieter

   

  De gemeente dient zich eens bezig te houden met hun kern taken en niet randzaken en daarbij ondernemers extra helpen omdat het hun beter uit komt. Als een boer wilt uitbreiden met zijn onderneming dan zijn er zoveel regels ban de gemeente waardoor uitbreiding niet mogelijk is waarbij de gemeente ook niet wil meewerken en zich verschuilt achter regels van gemeente en provincie! Deze ondernemer neemt een risico met buitendijks recreatie te bouwen en zal daar zelf ook de gevolgen van moeten inzien. Dat er in deze vorm geen vergelijkbare situaties zijn is een slecht argument. Er zijn bedrijfspanden in Dronten waar geen kantoor bestemming op zit en daarom lang leeg staan. Krijgen we daar nu ook toestemming voor om dit wel te mogen.

  reageer
 • Gerten

   

  Ik ben Vóór permanente bewoning van vakantiehuizen, maar tegen uitzondering in deze. Iedereen moet 365 dagen per jaar mogen recreëren en niet de één wel en de ander niet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert