'Gegijzelde' eigenaar jachthaven komt met Floriade-plan

ALMERE
Jachthaven Haddock in Almere heeft een eigen plan gepresenteerd voor de ontwikkeling van het jachthavengebied voor de Floriade. In deze visie is een groene en duurzame jachthaven opgenomen die omringd wordt door een groene stad met moderne woningen waar water en duurzaamheid centraal staan.

Eigenaar Philippe van Thiel van de jachthaven hoopt met het plan de vastgelopen onderhandelingen met de gemeente weer op gang te krijgen. De gemeente wil de jachthaven inpassen in de plannen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022.

Eigenaar voelt zich gegijzeld
Van Thiel wilde gemeenteraadsleden woensdag met een presentatie duidelijk maken dat hij zich 'gegijzeld' voelt door de gemeente. Hij praat al drie jaar met het college van burgemeester en wethouders en wil voorkomen dat hij wordt uitgekocht.

Mondeling akkoord
De jachthaveneigenaar zegt dat hij vorig jaar al een vergaand mondeling akkoord had over zijn plannen met  toenmalige wethouder Henk Mulder. Maar diens opvolger, wethouder Tjeerd Herrema, ziet niets in de visie van Van Thiel. Sindsdien verloopt het contact met de gemeente stroef en liggen de onderhandelingen helemaal stil.

De raadsleden luisterden belangstellend naar het verhaal van Van Thiel en wilden vooral horen waarom de onderhandelingen zijn vastgelopen. Dat wist Van Thiel niet precies. PVV en VVD gaven aan delen van het plan zeker interessant te vinden.

Wethouder geeft uitleg
De gemeenteraad vergadert donderdag weer over de Floriade. Wethouder Herrema zal dan uitleggen waarom hij het plan geen goede zaak vindt.
reacties (7)

 • Ed

   

  Geweldig plan van deze ondernemer. Gemeente had direct akkoord moeten gaan. Dan was men nu allang begonnen.

  reageer
 • Hannes

   

  Een groene stad, wat heeft het eiland dan al die tijd uitgestraald.. Hoe duurzaam wil je het hebben, elk bootje zijn eigen energie opwekking.. Hoe makkelijk kom je aan een nieuwe renovatie van steigers en palen.. Vandaar dat het om de haven zo rustig bleef...Dan heeft mijn intuïtie mij niet in de steek gelaten..De rust van een haven bepaalt de vrijheid van een bootbezitter.."Of denkt men aan een kleine MONACO". Dan begrijp ik ook waarom die dure duurzame bomen daar moeten komen.. Niemand kan en mag zijn eigenbelang nooit helemaal uitsluiten!!".. Hebben ze ook aan de bootbezitters gevraagd of ze daar een woon/werkwijk willen hebben, dan heb ik het nog niet eens over de Floriade voor maar een halfjaar.. Nogmaals die mag er helemaal nooit komen.. Daar zijn beter locaties voor, om te voorkomen dat de infrastructuur financiële niet verder uit de hand gaat lopen..." De financiële gijzeling van de burger wordt dan ruimhartig meegenomen... En het verkeer rond het gebied zal totaal geen toegevoegde waarde met zich meebrengen.. Het is een te grote opeenstapeling wat de Continuïteit voor het gehele project niet ten goeden zal komen.

  reageer
 • Ik zeg visfriet

   

  Die herrema vult alleen zijn eigen zakken met zijn vriendjes

  reageer
 • Eli

   

  Hoe meer ik hierover lees, hoe meer ik de indruk krijg dat die Tjeerd Herrema nogal onbetrouwbare en dwingend - om niet te zeggen manipulerend - overkomt. De rechten van de camping en de jachthaven kun je niet zomaar afdoen en zijn ook anders dan die van een restaurant. Jokkebrokkerijen over go/ nogo momenten, het zwartmaken van de camping via berichtgeving in de media: ik vind het van een heel laag niveau. Moet zo'n man wel op zo'n gevoelig project als de Floriade zitten? Waarom niet iemand met een iets bredere scope? Ik hoop dat de gemeente deze meneer Herrema vandaag even flink de oren wast en terugfluit. De gemeente is er voor (en bij de gratie van) de Almeerse burger. Diens belangen horen voorop te staan bij elke beslissing in het traject.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik denk dat een zeker dwingende en autoritaire houding broodnodig is voor het welslagen van een dergelijk project. Als je je door de onvermijdelijke hordes fantasten, querulanten en andere eigenheimerige piepersnijers laat leiden wordt het gegarandeerd een ratjetoe.

 • Jan

   

  Mensen leg je er nu gewoon bij neer. Het nieuwe motto van Herrema en de PvdA is in deze kwestie heel simpel. Het is ikke ikke en nog eens ikke en de rest kan domweg stikke.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sjaak Semmenkruiq

   

  Oproep aan de gemeenteraad: Doe wat je in het belang van de Almeerse bevolking moet doen: Stop met de Floriade. En voorkom dat de Almeerse samenleving wordt opgezadeld met een strop van 40 miljoen euro.

  reageer
 • Joop

   

  Het heeft geen enkele zin omnde raadsleden te informeren. Het college gaat hierover. Niemand anders.

  reageer
 • Boels

   

  Dat was in de regententijd (hoewel de wethouder regenteske trekjes heeft). De gemeenteraad heeft altijd het laatste woord omdat daar het budgetrecht ligt. Geen geld, geen (dwaze) plannen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert