Brandweer voert actie; alleen uitruk bij spoedgevallen

FLEVOLAND
De Flevolandse brandweer rukt vanaf maandag waarschijnlijk alleen nog uit bij spoedgevallen. Er wordt deze zomer actie gevoerd omdat werkgevers de leeftijdsgrens voor het vroegpensioen willen verhogen.

De brandweer komt alleen in actie bij zogeheten 'prio 1-meldingen'. "We garanderen dat de veiligheid nooit in het geding komt. Branden worden geblust en levens gered", zegt Bert de Haas van FNV Overheid. "Alleen duurt het wat langer dan normaal voordat volgelopen kelders weer droog zijn en katten uit een boom zijn gered", aldus de Haas.

De vakbonden willen dat de huidige regeling blijft bestaan waardoor brandweerlieden eerder met pensioen kunnen. Het werk is volgens de vakbonden fysiek en mentaal zwaar. De actie wordt gevoerd in acht van de vijfentwintig brandweerregio's in Nederland. De deelname van Flevoland is formeel nog niet rond, omdat eerst nog een ultimatum moet worden gesteld aan de werkgever. Dat zal waarschijnlijk in de loop van donderdag gebeuren.

reacties (4)

 • Henk

   

  Het huidige pensioenstelsel moet op de schop want het is te duur. Dus ja daar horen ook zware beroepen bij...

  reageer
 • Roel

   

  Van mij mogen ze. Inderdaad zwaar beroep vol traumatische ervaringen. Ze betalen ook nog een groot deel zelf. Ik erger me meer aan de pensioeningangsdata van militairen die nooit zijn uitgezonden en piloten burgerluchtvaart. Beide ruim onder de zestig hoor!

  reageer
 • willemlely

   

  Goed idee hoor. Vullen we het lijstje even aan; ambulance personeel, politie, gevangenisbewaarders, psychiaters, stratenmakers, vuilnismannen, timmermannnen, zzp-ers, politici, buschauffeurs, conducteurs, voetbal-supposten. En ga zo maar door. Stom rijtje op deze manier he?! Geen uitzonderingen creëren!

 • Boerman

   

  Iedereen moet langer werken. Zij ook. Zij minder werken, ik minder belasting betalen, zij minder salaris. Doei

  reageer
 • willemlely

   

  Dus iedereen moet langer werken behalve de brandweermannen?

  reageer
 • Peter

   

  Iedereen moet inderdaad langer doorwerken. De werkende Nederlander moet 2 jaar langer door. Brandweerlieden 7 jaar langer dan afgesproken. Het verschil is dus 5 jaar. Vandaar dat ze opstaan en dit niet pikken.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert