Veerbooteigenaar ziet af van filmset-cruise

URK • Do 23 juni 2016 | 19:39 • Donderdag 23 juni 2016 | 19:39
De Urker veerboot-eigenaar Riekelt Brouwer gaat toch geen rondvaarten verzorgen langs de filmlocatie van de oorlogsfilm Dunkirk, op het IJsselmeer. Brouwer heeft dat besloten na gesprekken met Nederlanders die bij de internationale filmproductie betrokken zijn.

Die zouden hem hebben verteld dat de plannen voor een Urker filmset-cruise op het Amerikaanse hoofdkantoor van filmstudio Warner Bros. met 'angst en beven' werden gevolgd.

Brouwer wil niet voor problemen zorgen
Volgens Brouwer waren de filmmakers op Urk de laatste dagen erg druk met het beantwoorden van telefoontjes en mailtjes over de kwestie. De veerman zegt het filmproces niet onnodig te willen dwarsbomen. Volgens hem moet Nederland trots zijn dat regisseur Christopher Nolan in Flevoland is neergestreken voor een deel van de filmopnames. Brouwer wil Nederland niet onaantrekkelijk maken voor toekomstige filmprojecten. 

Geheimhouding
De filmmakers doen grote moeite om zo weinig mogelijk over de oorlogsfilm en de opnames bij Urk te laten uitlekken. Het terrein op de Urker haven dat als opslag en uitvalsbasis voor de filmploegen dient, is met geblindeerde bouwhekken afgeschermd. Betrokkenen partijen, zoals de gemeente en de VVV, zouden geheimhoudingscontracten hebben moeten ondertekenen.

De geheimzinnigheid heeft mede te maken met de taferelen die zich eerder dit jaar bij opnames in het Franse Duinkerken afspeelden. Fans van acteur en One Direction-zanger Harry Styles kwamen toen massaal naar de filmset, in de hoop een glimp van hun idool op te vangen.

Toch een glimp opvangen?
Wie alsnog iets van de filmopnames op het IJsselmeer wil meekrijgen, is volgens Brouwer van harte welkom op de reguliere veerdienst van Enkhuizen naar Urk. Passagiersschip De Zuiderzee vaart vanaf 4 juli weer en volgens Brouwer gaat ze pal langs het met boeien afgezette stuk van het IJsselmeer dat de filmmakers voor twee maanden hebben afgehuurd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel