"Noordzeevissers onzeker door Brexit"

URK
Brexit zorgt voor veel onzekerheid onder Noordzeevissers. Dat zegt belangenorganisatie VisNed. De voorstanders van een Brits vertrek uit de Europese Unie hebben vrijdagochtend het referendum gewonnen. 

Volgens Geert Meun van VisNed wordt het allemaal veel moeilijker voor de visserij. "We hebben nu twee partijen op de Noordzee, de EU en Noorwegen. Dat worden er drie. Dat maakt het onderhandelen en het maken van afspraken over vangstquota, en het ruilen daarvan, veel lastiger. "

Volgens de bond zijn veel vissers actief in Britse delen van de Noordzee. De manier van werken kan door de Brexit onder druk komen te staan. "Natuurlijk komen we uiteindelijk wel weer tot een handelsverdrag,", zegt Meun, "maar we weten absoluut niet onder welke omstandigheden dat wordt en welke eisen de Britse overheid gaat stellen'.

Ook hebben veel Urker ondernemers schepen die onder Britse vlag varen, zegt Meun. "Die horen straks niet meer bij de EU. Hoe dat moet worden opgelost, is onduidelijk." 

 

reacties (10)

 • Vissekla

   

  Tjonge, dit is wel een discussie op niveau zeg, respect hoor ☺

  reageer
 • Frits

   

  Bij het referendum over de Europese Grondwet behoorde Urk tot de gemeenten met de meeste tegenstanders. Bij het referendum over het associatieverdag EU-Oekraiene was Urk de neummer 1 van de tegenstanders. En dan vreest men nu wel de gevolgen van het feit dat een ander land zich ook tegen de EU keert? Vreemd hoor. Gezien de opvattingen van de Urkers bij de referenda, zou men blij moeten zijn met de start van het einde van de EU. Of is men eigenlijk gewoon jaloers op de Britten?

  reageer
 • Galileolabilei

   

  Er zit genoeg vet aan die Urker vissers, eigenijk opmerkelijk dat er niet een Euro munt met een Urker kotter in de omloop is gebracht

  reageer
 • kees d.

   

  Omdat de Britse economie een harde klap zal krijgen door de waarde vermindering van het Britse Pond zullen de Britten hun huid zo duur mogelijk verkopen. Ik begrijp de angst.

  reageer
 • lies

   

  als straks alle commotie is overgewaait zul je er niets meer van merken..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Peter

   

  Niet waar. Je moet je niet druk maken. Allemaal leugens, zoals gewoonlijk in de media. Komt tijd, komt raad.

  reageer
 • Joep meloen

   

  Wie het eerste komt, wie het eerste maalt. Urkers moeten zich niet bang laten maken door sprookjes. Als de urkers zich weer van hun handelskant laten zien dan kunnen ze er alleen maar beter en sterker van worden. Precies op de zelfde manier waarop nederland groot is geworden zonder de huidige EU. Word eens tijd dat men dit in gaat zien. De kosten welke naar brussel gaat weegt niet op met de kosten die het meebrengt na een exit. Ik kan er alleen maar van dromen dat de nederlanders dit nu eindelijk eens gaan inzien! Doe een persoonlijk onderzoek en je zult al gauw merken dat de EU een bodemloze put is welke alleen maar in stand gehouden wordt door gemakzucht en bangmakerij en juist deze 2 dingen zorgen voor een krimp op langere termijn (wat er eigenlijk al is)

  reageer
 • Peter

   

  De spijker op zijn kop. Geen woord meer aan toe te voegen.

 • .\/\/.

   

  "Precies op de zelfde manier waarop nederland groot is geworden zonder de huidige EU." - Nederland is vooral 'groot' geworden dankzij de Europese ingratie (eerst BeNeLux, vervolgens EEG, later EU) die ons land in staat stelde het land na de Tweede Wereldoorlog als handelsnatie op te bouwen.

 • Willem D

   

  Bangmakerij er is niks aan de hand

  reageer
 • Frenky

   

  Nou dan moeten Nederland en Engeland maar samen een "EU" vormen.

  reageer
 • Tdb

   

  de geschiedenis leert ons dat de urker vissers bij elke tegenslag, er sterker uitkomen.

  reageer
 • Bakker

   

  Helemaal mee eens.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert