Directeur zorgkantoor Ansa krijgt taakstraf

LELYSTAD
De voormalige eigenaresse van zorginstelling Ansa in Lelystad is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. Ze stond terecht voor fraude met zorggeld. Het gerechtshof vindt dat de vrouw valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Ze is vrijgesproken van het witwassen van geld. Haar echtgenoot is helemaal vrijgesproken. 

De zorginstelling bood onderdak en zorg aan cliënten met een persoonsgebonden budget (PGB). Volgens het hof liet de eigenaresse in vijf gevallen blanco formulieren ondertekenen door cliënten, om ze later zelf in te vullen.
De instelling maakte veel winst, waarvan de vrouw huizen, auto's en sieraden kocht. Volgens het hof is er geen bewijs dat ze de boel heeft opgelicht. De gedeclareerde zorg is door het zorgkantoor gewoon verleend. 

Eerdere celstraf van de baan
De ex-directrice van Ansa kreeg in 2012 van de rechtbank 2,5 jaar cel opgelegd. Het Openbaar Ministerie eiste voor het gerechtshof alleen nog maar een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf, vooral omdat de zaak al zo lang duurt.

De vrouw werd in 2012 ook veroordeeld tot het terugbetalen van 3 miljoen euro. Daartegen is ze ook in hoger beroep gegaan. Die zaak moet nog dienen voor het gerechtshof. 

reacties (8)

 • Eduard

   

  Er kan wel gewezen worden naar deze mevrouw, maar als je je wat meer verdiept in deze zaak, kom je tot de conclusie dat de regelgeving van PGB zorg te onduidelijk en te vaag is. Zorgkantoren honoreren bijvoorbeeld langdurig verblijf in de woonbegeleiding, terwijl in andere regels weer is opgenomen dat dit niet uit het PGB betaald zou mogen worden. Ik ken deze vrouw niet, maar volgens mij wordt het hoogtijd dat het OM niet te snel fraude roept en eerst eens verdiept in de uitvoeringsregels van Zorgkantoren. Zorgkantoren hebben de verantwoordelijkheid om te controleren en aan te sturen.

  reageer
 • Tsja

   

  Wat dachten jullie anders dan.

  reageer
 • RD

   

  Raar dat de zorg duurder word,, of zijn de salarissen te laag ? Kunnen er niet genoeg auto s en huizen gekocht worden Wel knap gedaan ! Geen enkel bewijs gevonden......

  reageer
 • Ach

   

  Ach, als je met het openbaar ministerie en de juiste figuur, "eerlijk deelt" kun je met een paar miljoen wegkomen en zijn de bonnetjes "niet te vinden" !

 • Daan

   

  Even rekenen; 3.000.000. Euro, 180 uur dienstverlening, dat is dus 16.666,67 Euro per uur; nee, dat is geen oplichting, maar "eerlijk" verdiend !

  reageer
 • Anna

   

  Hoe kan ze veroordeeld zijn als de 'zorg wel verleend is'? Dan is er toch niks aan de hand?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • wilma

   

  Niet te geloven dit...................

  reageer
 • Jan

   

  Weer zown prachtig voorbeeld dat witte border criminaliteit meer dan verdienstelijk is en dat de straffen hiervoor nihil zijn. Lang leve het falende en corrupte rechtsysteem!

  reageer
 • Barbara

   

  "De instelling maakte veel winst waarvan de vrouw huizen, auto's en sieraden kocht. Maar volgens het hof is er geen bewijs dat ze de boel heeft opgelicht". Dat heeft ze goed weten te regelen dan... Volgend leven neem ik ook zo'n baantje..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert