Zo'n 8.000 Flevolanders willen niet gevonden worden

FLEVOLAND
Zo'n 8.000 Flevolanders hebben een zogeheten verstrekkingsbeperking van persoonsgegevens ingevuld. Dat blijkt uit navraag door Omroep Flevoland. 

Bevolkingsregistratie
Gemeenten houden de gegevens van inwoners bij in het bevolkingsregister. Instanties zoals de Belastingdienst, Rijksdienst voor het Wegverkeer en de politie mogen deze gegevens gebruiken. Soms worden de gegevens ook aan anderen doorgegeven, zoals bijvoorbeeld aan kerken en advocaten. Wil je dat niet, dan vul je een verstrekkingsbeperking in.

Waarom?
Het kan zijn dat je een conflict hebt en dat je niet gevonden wil worden door een advocaat of deurwaarder. Let wel, als het strafbaar is dan kan justitie je wel gewoon vinden.
Maar ook de kerk houdt een oogje in het zeil. Als je vroeger met je ouders naar de kerk ging, dan was je waarschijnlijk ook lid. Dan kan het gebeuren dat je na verhuizing in je brievenbus post van de kerk vindt. Overigens geeft de gemeente je adres nooit door aan commerciële partijen.

Meest in Almere, minst op Urk
Volgens de gemeente Almere komen er elke maand zo'n 10 aanvragen voor verstrekkingsbeperking binnen. De stad is koploper op dit gebied.
Op Urk zijn opvallend weinig aanvragen voor geheimhouding, in totaal maar 84 mensen. Waarschijnlijk komt dat doordat op Urk veel mensen naar de kerk gaan en er ook geen bezwaar tegen hebben als de kerk hen post stuurt. Als je een verstrekkingsbeperking hebt aangevraagd, verhuist deze met je mee naar de volgende gemeente.

https://localfocus2.appspot.com/576d48ab27042 ]

"Ik wil ook niet gevonden worden"
Als je dat denkt na het lezen van dit artikel, dan kun je bij de gemeente een aanvraag tot verstrekkingsbeperking doen. Via de site van je gemeente kun je hier informatie over vinden. Het is ook mogelijk om de geheimhouding weer op te heffen.

 
 

reacties (7)

 • Bram

   

  Niet iedere gemeente heeft het duidelijk op de site vermeld. Maar met google ben je er zo. Welke gemeente woon je?

  reageer
 • Serge

   

  Jammer dat jullie dan niet de links naar de gemeente sites plaatsen. Dan pas communiceer je met open vizier en compleet

  reageer
 • Michael

   

  Als ik een verstrekkingsbeperking aanvraag, komen ze dan ook niet meer aan de deur om hun geloof te verkopen?

  reageer
 • Pzaal

   

  Ik wist niet dat zoiets bestond. Meteen morgen even aanvragen.

  reageer
 • schaapjes

   

  Beetje krom, Jan en alleman stelt zijn hele privé leven tentoon op internetsites waarvan bekend is dat je gegevens wijd verspreid worden maar dan wel een voor het register beperking opvragen. Beter zorg je dat Google en Facebook je niet kennen die doen meer kwaad dan een kerk.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan R. Bakker

   

  Beetje de omgekeerde wereld dat je expliciet moet verzoeken je gegevens niet op straat te gooien voor de deur van kerkgenootschappen en advocatenkantoren. Een kerkgenootschapje kan ik morgen ook zo oprichten, je hoeft er alleen maar voor te geloven.....

  reageer
 • kerkeling

   

  kerk is toch commmercieel iets.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert