Traditionele Prodo Waka door binnenstad

LELYSTAD
In het centrum van Lelystad is zaterdagmiddag een traditionele Prodo Waka optocht gehouden. Hierin lopen vrouwen in originele Surinaamse klederdracht, begeleid door muziek.

De optocht is onderdeel van het jaarlijkse Mamyo Bondru Festival, dat voor de 19de keer werd gehouden. Daarmee wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 gevierd. Op het Stadhuisplein waren veel marktkraampjes met eten en drinken.

Organisator Roy Zuiverloon is blij dat ook dit jaar weer jeugdige deelnemers meeliepen. Zo blijft volgens hem een belangrijke traditie in stand.
 

reacties (17)

 • Thomas

   

  In tegendeel. De anti-blanke racisten die het Sinterklaasfeest willen verbieden profiteren erbij om net te doen alsof ze namens een hele groep spreken, terwijl het draait om een handvol mensen. Door die groepen beter te definiëren kun je zulke extremisten tegenhouden. Als een PVV'er zich meldt door te gillen dat alles dat een kleurtje heeft het land uit moet, zal ik ook direct zeggen dat ik als minstens tien generaties terug autochtoon, toch nadrukkelijk afstand neem van hem en hij niet namens mij spreekt.

  reageer
 • Broos

   

  Hulde aan Mr Zuiverloon.Volgend jaar nog beter en groter ! Mooie klederdrachten,mooie mensen en lekker eten op het plein.Sinterklaasfeest moet blijven voor onze "witte medemens" .Zwarte piet moet weg !! Helaas voor de latente racisten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zolang je in 'zij' en 'wij' blijft denken zal het niet opschieten.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Afschaffen ! Want dat moeten wij nederlanders(=blanken) ook doen:Onze geliefde tradities vaarwel zeggen. Ik zeg masr 'Zwarte piet'. Want dit feeste/ deze opticht is eigenlijk maar een geval van 'naming 'n shaming' voor iets wat zich lang geleden heeft afgespeeld!

  reageer
 • John

   

  Natuurlijk blijven herdenken, net als 4 en 5 mei! Deze tradities moeten in ere worden gehouden. Maar ga geen andermans tradities verminken en toon daar respect voor. Laat Piet gewoon Piet blijven

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • leo

   

  Je haalt me de woorden uit de mond pieter..

  reageer
 • Carry

   

  Dat we een vreselijke soort waren? Wie zijn we? De eigen stamhoofden die hun tegenstanders verkochten? De Arabieren die ze weer verkochten aan de blanken? Of de blanken. Ik hoop dat ik niemand vergeten ben in dit rijtje.

  reageer
 • pieter

   

  ik vind het prima en goed dat zij hun traditie hebben en in ere willen houden. Waarom laat het gros van deze mensen de Nederlandse traditie van Sinterklaas en zwarte piet niet met rust en tekenen ze protest hier tegen aan? Ik heb niets met slavernij uit het verleden te maken ook al is èn was die zwarte bladzijde uit de Nederlansde geschiedenis verwerpelijk. Het lijkt erop dat er met twee maten gemeten word door onze donkere medemens, te weten hun wel hun tradities voortzetten en wij Nederlanders mogen dat kennelijk niet? Beetje kortzichtig en jammerlijk

  reageer
 • .\/\/.

   

  Iets herdenken is nuttig als het in het heden nog betekenis heeft. En dat lijkt me in dit geval duidelijk van toepassing.

  reageer
 • ingrid

   

  Altijd weer leuk om dit kleurrijke kledendracht te zien. Mooi om elk jaar even bij stil te staan ook al is het heel lang geleden net als de dodenherdenking zulke nare dingen mogen gewoon niet meer gebeuren.

  reageer
 • Deb

   

  Vond het heel gezellig, prachtige kledij lekkere muziek en heerlijk eten!

  reageer
 • Adri

   

  Omdat dat vrij recent gebeurd is, er is niemand die de slavernij in 1800 kan navertellen. U legt mij woorden in de mond die ik niet zeg! Een vluchteling is geen slaaf, dat is iemand die vlucht uit zijn land omdat het daar niet veilig is.

  reageer
 • Roon

   

  Nee, niet mee op houden. Even een dagje stilstaan bij het feit dat we destijds een vreselijke soort waren en er dan een mooi feest van maken, omdat we gelukkig veel wijzer zijn geworden. Althans een meerderheid, simpele zielen hou je altijd. Tenslotte houden we WO2 ook zo in onze gedachten.

  reageer
 • Brie

   

  Lees jij wel goed? Afschaffing slavernij mag best gevierd worden. Wij vieren toch ook 5 mei..of ben jij belangrijker dan iemand met een ander geloof, huidskleur, afkomst? Nee..dacht het ook niet! En denk je dat wel...sja, tegen die simplistische gedachten kan ik dan ook niet tegen op...

  reageer
 • Henk

   

  Waarom? Laten we dan de 4 mei herdenking ook maar afschaffen...... want als de boodschap is, dit nooit meer, waarom zijn de vluchtelingen van nu dan niet welkom?

  reageer
 • Karel

   

  Klasse Roy dat jij dit weer gedaan hebt.

  reageer
 • Adri

   

  Stop toch eens met die slavernij gedachten. Het is al zoooo lang geleden, houdt daar toch mee op.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert