Bond bezorgd over monumentale panden

URK
De erfgoedvereniging Bond Heemschut maakt zich zorgen over monumentale panden op Urk. Heemschut vindt het jammer dat de gemeente zo weinig doet aan tientallen verpauperde panden.  

Volgens Roelof Tiede Oost van Heemschut kan de gemeente subsidie krijgen voor het opknappen van monumentale panden. Hij snapt daarom ook niet waarom de gemeente de eigenaren van de panden niet een handje helpt. 

De Bond Heemschut heeft zich eerder ingezet voor de renovatie van de oude bakkerij op Urk, die donderdag officieel is heropend. De bakkerij aan de Prins Hendrikstraat is een Rijksmonument en de renovatie heeft ruim een jaar geduurd. Oost hoopt nu dat de gemeente meer panden aanpakt.

reacties (11)

 • Vissekla

   

  Het grijze pand op de foto wordt binnenkort aangepakt. De vader van de eigenaar is onlangs overleden, anders was hij er al aan begonnen. In het pand zat vroeger een bakkerij, en nog vroeger was het een boerderij. Het is altijd in bezit van de familie geweest, maar je moet maar net geld hebben om zoiets te restaureren. En lang niet iedereen krijgt subsidie op Urk zoals sommigen voortdurend beweren.

  reageer
 • Willem D

   

  Dat krijg je als je altijd in het café zit

  reageer
 • Jaap

   

  De Bond Heemschut heeft dus ook goedkope leningen voor de oude bakkerij geregeld en ook nog veel subsidie ontvangen.

  reageer
 • urkse

   

  Nog even geduld hebben,dan worden de panden verkocht aan ambtenaren van de gemeente.Die weten de weg,krijgen alle vergunningen,leningen voor 1% en dan voor formidabel bedrag verhuren.Zie het pand achter wijk 6-95 en het pand met timmerschuur van wijlen Willem Schraal.Allemaal in handen van ambtenaren van de gemeente Urk.

  reageer
 • Klaas

   

  Subsidietje hiervandaan subsidietje daarvandaan.

 • Pand

   

  De buren die naast deze panden wonen hebben al genoeg geklaagd bij de gemeente! De eigenaren hebben zelfs al vele beroepen gehad om de panden op te knappen. De panden zijn een gevaar, staan op instorten etc!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wim

   

  De Heemschut moet gewoon aan Crowdfunding doen. Geld is er wel op Urk en interesse ook, Het verdiend zichzelf terug.

  reageer
 • jan

   

  Heb persoonlijk ervaring met de bond ze zetten zich mega goed in om te behouden, staat pand op gemeente of rijks lijst dan hebben ze hun taak volbracht. Pand waar bij ons omging had 1 stukje plank van 50 bij 15 cm uit 1600 zoveel, en in de schuur stonden nog de merktekens van in elkaar zetten gegrift. Dus kwam pand op rijksmonumenten lijst. waarde daling op dat moment: vele tonnen bij verkoop. En zowaar, geen enkele controle door de bond > dat is taak van de Gemeente dus en schuur is afgebroken en stukje hout verdwenen. De bond ben ik nog eeuwig dankbaar voor hun inzet. Betreffende pand: wie daar een monument in herkent is een kei.

  reageer
 • Emmeloorder

   

  In 2012 werd door de partij Unie Gemeentebelangen ook al geopperd voor meer actie tegen verkrotting in het oude dorpsgedeelte. Al die woningen zijn particulier eigendom dus de eigenaren zijn hier verantwoordelijk voor. De gemeente kan hoogstens een dwangbevel afgeven aan de eigenaren om zo snel mogelijk wat aan deze onveilige en volks ongezonde woningen te gaan doen.

  reageer
 • Frits

   

  waarom de gemeente de eigenaren niet helpt, of met bestuurdsdwang dwingt, heeft twee simpele redenen. Eén : ons kent ons. Twee : deze kleine gemeente heeft geen enkele bestuurskracht of ambtelijke kennis in huis. Deze gemeente moet gewoon zo snel mogelijk door de provincie tot fusie met een andere gemeente gedwongen worden. En of dat dan de Noordoostpolder wordt, of Enkhuizen, of Amsterdam of Staphorst of Lelystad of nog een andere gemeente, dat moeten ze in Urk maar bedenken (Enkhuizen en Lelystad zijn zelfs trouwens ook slecht functionerende politiek instabiele gemeenten). Maar dat het zo niet verder kan in Urk, dat is helder.

  reageer
 • Sarah

   

  Flauwekul wat u daar schrijft. U beschrijft zelf al dat de problemen die Urk kent net zo goed bij andere gemeentes telt die met dit soort gelijke problemen aanhikken en instabiel zijn . Denk je dat een ander gemeente dan wel gaat bekommeren om deze oude panden op Urk? Urk kan al eeuwenlang zichzelf wel redden met zijn eigen bestuur en eigen economie. En die leegstaande verwaarloosde pandjes zijn maar op een hand te tellen. De verantwoording om deze panden te onderhouden ligt tenslotte ten eerste bij de eigenaren zelf.

 • Maarte

   

  Het is echt te triest voor woorden hoeveel huizen in het oude dorp leegstaan en gewoon helemaal verpauperen. Waarom doen de eigenaar,(eigenaars)-(bewoners) niets aan onderhoud of wat dan ook. Waarom verkopen ze het dan gewoon niet. Veel waarom vragen van mijn kant.

  reageer
 • WillemLely

   

  Ik heb een heel goed idee voor Roelof: subsidie aanvragen! Er zijn een hele boel Urkers die precies weten waar je moet zijn. Toe, snel zijn, voor het geld op is aan andere projecten in Urk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert