Actiegroep vissers wil eind maken aan 'groene leugen'

URK
Onder toeziend oog van zo'n 250 belangstellenden en eigenaren van Nederlandse en Belgische viskotters is afgelopen weekend op Urk de actiegroep Eendracht Maakt Kracht opgericht. Samen willen de Noordzeevissers 'de groene leugen' ontmaskeren.

Volgens de vissers is de Noordzee een speeltuin geworden voor natuur- en milieuorganisaties en energiebedrijven die windmolenparken bouwen. Ze willen dat Europese beleidsmakers meer rekening houden met het werkterrein van de vissers, omdat er bijna geen plaats meer over blijft om te vissen.

Actieplan
De vissers gaan onder meer campagne voeren, om het publiek duidelijk te maken dat er ruim voldoende vis in de Noordzee zwemt. Recente maatregelen als de invoering van de aanlandplicht en het sluiten van veelgebruikte visgebieden als de Doggersbank zijn volgens de vissers dan ook onnodig.

Mochten Europese beleidsmakers helemaal niet naar de boodschap van de actiegroep luisteren, dan willen de vissers publieksvriendelijke acties gaan voeren om hun verhaal kracht bij te zetten.

Waren de vissers nog niet verenigd? 
Jawel. Bijna alle vissers zijn aangesloten bij VisNed of de Vissersbond. Daarnaast zijn ze vaak nog op kleinere schaal lokaal georganiseerd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de garnalenvissers. 

Volgens de actiegroep hebben de traditionele visserij-organisaties soms ook tegenstrijdige belangen. Mede daarom is het volgens hen de afgelopen decennia onvoldoende gelukt om samen een vuist te maken. 

reacties (50)

 • Frits

   

  Dat visserij in andere landen nog onbeduidender is, maakt het voor Nederland nog geen belangrijke bedrijfstak. Ook de economische multiplier door spinoff-effecten maakt de visserij niet belangrijker: die spinoff betreft ook maar een promillage van het BNP. Dat zijn gewoon keiharde CBS-cijfers. Zelfs landbouw is maar ruim 2%. In de export neemt landbouw wel een hoger aandeel in, maar voor de totale economie is landbouw ook minder belangrijk dan veel mensen denken. Nederland verdient zijn geld inmiddels vooral met diensten, en daarnaast zijn er nog enkele industrietakken die een belangrijke rol spelen. De Primaire Sector speelt echter geen relevante rol meer, met uitzondering van de gaswinning (die soms tot de primaire en soms tot de secundaire sector gerekend wordt, afhankelijk van de econoom die je spreekt).

  reageer
 • Sam

   

  Dat mag u vinden. Maar u ziet dus meer in de visserij de vrijehand geven en dan maar zien waar het schip strand?

  reageer
 • Sam

   

  Het belangrijkste is een evenwichtig beheer van onze voedselproductie. Persoonlijk zie ik weinig in een zelfregulerende visserij omdat deze gericht is op winst. Daarom is het misschien ook wel terecht dat ze aan heel veel regels moeten voldoen. Maar misschien dat de visserij met dit initiatief ook beter kan samenwerken met milieupartijen.

  reageer
 • Thomas

   

  Uw betoog slaat nergens op. U springt van de hak op de tak met allerlei niet-relevante zaken. Dit artikel gaat over hoe milieu-zeurders ons hele land lam leggen en de visserijsector hier ook sterk last van heeft.

  reageer
 • Boels

   

  Wat kost het overdreven groene gedoe? Ik zeg 10% of meer van het BNP en het wordt al maar groter. En daar gaat maar een fractie van naar natuur en milieu, de rest gaat op aan indoctrinatie, fuiven en vette inkomens voor de milieubobo's.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sarah

   

  En wordt dat dan al niet op de Noordzee gedaan met al die strenge wetsregels vanuit Brussel gesteund door de groenen? Er zijn natuurlijk bepaalde grenzen aan met dat duurzaam beheer om de visser toch zijn werk te kunnen gaan doen zonder alleen maar verlies te maken omdat tegenwoordig niks meer mag. U weet niet eens waar vissers allemaal aan moeten houden? Tijd dat die groenen het een keer van dichtbij eens te gaan bekijken i.p.v. vanuit de luie stoel wat te gaan roepen.

  reageer
 • Jan

   

  Visserij is een marginale bedrijfstak. Daar vergist u zich behoorlijk in. De Nederlandse visserijsector is de grootste van West Europa met de modernste vloot en het draait niet alleen op vissersschepen en de visserman maar wat dacht u van voedselverwerkingsbedrijven, scheepswerven, technische bedrijven, oliebedrijven, winkelketens en exportbedrijven die ook afhankelijk kunnen zijn van de visserij. Er wordt gewoon te weinig positieve aandacht aan gegeven aan deze sector.

  reageer
 • frits

   

  Nog geen 0,2% van het Nederlandse BNP wordt door de visserij verdiend. Landbouw, elektronica enzovoorts zijn toch echt heel veel belangrijker, dan gaat het echt om procenten van het BNP. Visserij is een marginale bedrijfstak.

  reageer
 • Sam

   

  Roofbouw is het niet duurzaam beheren van zaken.

  reageer
 • Sam

   

  Mij ontgaat het punt van je reactie. Mijn punt was onder andere dat er in de oerwouden heel veel medische ontdekkingen gedaan worden. Dus als deze bossen er niet meer zijn dan kun je er ook geen ontdekkingen meer in doen. Maar minderen kan altijd, als je zelf maar wil.

  reageer
 • Piet

   

  U en misschien uw vriendin gebruiken zeker geen cosmetica of medicijnen? U moet eens weten hoeveel dierproducten daar in verwerkt zit. Visschubben gebruiken ze ook bijvoorbeeld in lippenstift. Zeg nooit dat het wat minder kan als je bepaalde producten zeer nodig denkt te hebben dat alleen maar uit die grondstof gemaakt kan gaan worden.

  reageer
 • Vissekla

   

  Wat moeten we straks met al die vis als de vissers weggetreiterd zijn? O, wacht : de Chinezen willen graag onze visrechten.

  reageer
 • Sally

   

  Roofbouw? Of heeft het te maken met meer vraag naar echt en betrouwbaar voedsel, cosmetica en medicijnen door de wereldbevolking dat steeds alleen maar groeit! Als mensen gezond willen zijn dan nemen ze liever iets dat puur natuur is en dat betekent dat het zo uit de zee of bos vandaan gehaald moet gaan worden en niet gemanipuleerde voedsel uit fabrieken waarvan we juist later die kankermedicijnen ervoor gebruiken moeten.

  reageer
 • Emmeloorder

   

  Dat klopt en dat weten de vissers ook. Maar dat is nou juist de reden dat ze actie voeren. Er wordt teveel van zulke gebieden opgeeist door de groenen die zowat de hele Noordzee tot een kraamkamerfunctie willen bombarderen omringd door windturbines. Bedenk dat de Noordzee tot de drukst bevaren zeeen behoort en ook nog volstaat met booreilanden. Straks als de Britten hun gebied ook opeisen is er straks niks meer over om serieus te vissen. En dat gaat ten koste van een van de belangrijkste delen van de Nederlandse industrie. U weet niet hoe belangrijk de visserij voor ons land is dat gelijkstaat met onze landbouw, elektronica, chemicalien, petroleum, voedselverwerking(waar vis ook bij hoort) en metaalindustrie!

  reageer
 • De ingenieur

   

  Wanneer er door de molens niet meer zo gevaren en gevist kan worden zal de Doggersbank weer zijn kraamkamerfunctie krijgen. Het is molens en vis. Niet in plaats van. Als de vissers er af blijven herstelt de vis zich veel sneller dan wanneer de vissers de boel ieder keer verknoeien.

  reageer
 • Sam

   

  Misschien moet je je iets meer verdiepen in het onderwerp. We eten te veel vlees en vis met z'n allen en de productie hiervan is gebaseerd op roofbouw. Om onze veestapel te kunnen voeden is heel veel soya nodig wat veelal uit Zuid Amerika komt. Hiervoor worden grote stukken bossen gekapt en worden er duizenden dieren en planten bedreigd. In deze bossen vindt de wetenschap een heleboel medicijnen, misschien ook wel tegen kanker... Deze soya is trouwens ook genetisch aangepast zodat het bestand is tegen round up. Dus mij lijkt het zeer onverstandig dat commerciele bedrijven zomaar hun gang kunnen gaan in hun zoektocht naar "economische groei". Ps verdiep je ook eens in de katoenproductie en dan met metname moderne slavernij en verantwoorde productie.

  reageer
 • Sarah

   

  Hoe dan ook.. vis is net zo belangrijk als onze aardappeltje, bloemkooltje,boterhammetje, biefstukje of banaantje. Het zijn daarom dan ook alleen de boer en de visserman die met al die kennis voor al onze gezondste voedselbronnen en een deel aan grondstoffen voor medicijnen, cosmetica en kleding wereldwijd kunnen verzorgen. Die mensen moet je doodgewoon niet gaan belemmeren met al die groene milieupraat. Ik dacht dat de groenen van biologisch en gezond hielden? Dat kan alleen zo vers uit de zee en niet uit een voedselchemiebedrijf dat zorgt voor gemanipuleerd voedsel.

  reageer
 • Piet

   

  Weleens de bodem van de Noordzee bestudeert? De Noordzee is hoofdzakelijk een ondiepe zee 30 tot 95 meter diep en bestaat voornamelijk uit kale zandvlaktes, kiezelgronden en met gebieden waar veel zware keien liggen en is daarom niet te vergelijken met het soortendomrijke Great Barrier reef. Stormen, stroming en sterke tij veroorzaakt ook flinke beroering op deze zandbodem wat juist voor veel opstijgende verborgen voedsel zorgt voor de vissen. Dus dat de bodem alleen verwoest wordt door vissers is weer een hoax bedacht door de groenen.

  reageer
 • Piet

   

  Het IJsselmeer is niet leeggevist maar onaantrekkelijk geworden voor consumptievissen als Paling en Snoekbaars. Het IJsselmeer is te schoon en helder geworden wegens gebrek aan fosfaten. Aas etende Paling en lichtminnende Snoekbaars hebben nu eenmaal troebel en of verontreinigd water(zogenaamde Brasemwater) nodig om te overleven. Het is nu alleen maar geschikt wegens de vele waterplanten als broedkamer voor onaantrekkelijk witvis en roofzuchtige snoeken.

  reageer
 • Sarah

   

  De Doggersbank is nu een broedkamer voor windmolens geworden i.p.v vissen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  U maakt ons wel heel erg aan het lachen. Er is minder vis omdat er niet meer gevist wordt met bodem verwoestende methodes.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Oh wat erg. Wie doet er wat aan. En hoeveel eten die beesten dan wel niet bij elkaar? En mag dat wel?

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Dat er ruim voldoende vis zou zijn is toch vooral een grote leugen. En alsof dat er nog zou zijn dankzij de vissers.

  reageer
 • IK

   

  Om de vissers de schuld te geven van de lage visstanden in het Ijselmeer is een stap te ver! Zijn veel meer oorzaken: -Het wegvangen voor consumptie in China van de glasaal voor de kust van Portugal. -De steeds grotere populatie van aalscholvers. -het steeds schoner worden van het water waardoor voedingstoffen gaan ontbreken in de keten. - het steeds hoger en ondoordringbaarder maken van dijken en sluizen. Bedenk wel, nog geen 100 jaar geleden zwom er volop haring, schol en kabeljauw waar nu de toerist en de watervogels het water delen met de zoetwatervissen en zoetwatervissers!

  reageer
 • Knielus

   

  Het feit is dat er ook nu en de vele jaren daarvoor enorm veel vis op en rondom de doggersbank zit. Zie de vangsten die daar gedaan worden! Vissers gaan toch niet in een gebied vissen waar volgens de geleerden echt de allerlaatste vissen op de wereld zwemmen? Aan de kanalen hier in nl gaat een sportvisser toch ook niet telkens op een plek zitten waar geen enkele vis te vangen is ??

  reageer
 • Frits

   

  Het is gewoon een feit dat vroeger bij de doggerbank volop vis zat. Sinds het verbod er is zwemt er geen vis meer. Dit komt omdat de grond niet meer wordt omgeploegd. Dat is een van de vele voorbeelden dat de groene leugen de hele noordzee kapot maakt.

  reageer
 • Frenky

   

  jij bent zeker niet bekent met de aalscholver. Deze eten zo'n 35.000 kilo vis uit het ijsselmeer.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het zijn zeker niet alleen de Urker vissers. Rondom Afrika wordt de zee op grootschalige, industriële wijze leeggetrokken door aziatische varende visfabrieken.

  reageer
 • Mm

   

  Alleen jammer dat het niet geld voor het ijsselmeer wat leeggevist is,door beroeps vissers en nou niet lullen dat het de watervissers zijn.

  reageer
 • frits

   

  Wat veel wit zit er nog op dat kaartje van de Noordzee.

  reageer
 • Goverd

   

  Praat waar je verstand van hebt. Duidelijk een reactie van jaloezie

  reageer
 • Gerard

   

  Ja als ze straks ook nog die discard aan moeten voeren dan is er straks geen vis meer nee! Snap niet dat een partij voor de dieren dat toe laat dat de vissers de jonge vissen aan moeten voeren! Zijn toch dierenvrienden? Nou dan moet je juist ook tegen gaan

  reageer
 • Sally

   

  Dat werd dertig jaar geleden ook al geroepen ook in de visindustrie. Ik werk nog steeds in de vis zonder ook maar werkloos geweest te zijn en de bedrijven draaien nog steeds overuren! Dus hoezo leeg? En wat heeft de Urker visser nou te maken met wat vissers elders op de wereld laten gebeuren door niet met zorg met de zee om te gaan? De Noordzee is met goede regelgeving en de inzet van Urker vissers door regels te accepteren en door nieuwe alternatieven te gaan zoeken om duurzamer te gaan vissen een gezond geworden zee met terugkerende soorten die tijdelijk verdwenen waren waaronder haaien en rog soorten. Er zwemt 11 tot 15 miljoen ton vis jaarlijks in de Noordzee en van de 220 soorten zijn er maar 25 commercieel van belang voor de visserij. Dus waar hebben we het eigenlijk over.

  reageer
 • W ijkbewoner

   

  Gewoon verbieden en vis gaan kweken dan geef je ze op urk maar een hengel

  reageer
 • Boels

   

  Je bent van de vergezichten, nooit te controleren. ik zeg dat er over 40 jaar geen milieuclubs meer zijn omdat ze de hand overspeeld hebben en er geen geld meer is voor subsidies; ook niet te controleren. Vissers zijn wel gek om de zee leeg te vissen, het is hun broodwinning. Een ander vak kiezen lijkt mij meer op z'n plaats voor de "natuurvrienden", maar dan niet parasiterend op subsidie.

  reageer
 • Piet

   

  Waarom komen de groenen dan niet zelf met exacte cijfers om te bewijzen dat de Noordzee leeggevist is? Misschien omdat biologen en vissers wel de exacte cijfers tot hun beschikking hebben? Deze vissers staan toch met hun eigen ogen het dichtst tegen aan te kijken hoeveel vis er nog gevangen wordt of niet dan? En kweekvis is geen betere optie. Wat denk je wat voor grondstof deze vissen in hun voer krijgen? Juist! gevangen vis! Waarom? Vanwege de essentiele stoffen die deze vissen nodig hebben om bijv. Omega 3 aan te maken om daarna als gezonde voedingswaarde te dienen voor de mens. En om geen gebruik te maken om vis te gebruiken als grondstof voor het voeren van hun kweekvis experimenteren de kwekers nu met gemanipuleerde grondstoffen om hetzelfde resultaat te krijgen. Vis zo uit de zee is het meest gezondst!

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Hoeveel viskwekerijen zijn er wel niet in de Scandinaviëse landen. Nooit van gehoord zeker. En met een klepel vang je geen vis. Maar met een diepte klok kan je bepalen hoe diep de vis zit.

  reageer
 • Vissekla

   

  Viskwekerijen maken geen kans hier in Nederland vanwege de regelgeving. Daarom eten we kweekvis uit verweglanden die niet gehinderd worden door regels. En wat dacht u van de duizenden koeien in het Oostvaardersnatuurgebied? En om de vissers in het wilde weg als criminelen en rovers af te schilderen is laster. Kortom: u roept maar wat.

  reageer
 • Vincent

   

  Iets recht praten wat krom is. Over een jaar of 40 zullen de vissers wel moeten toegeven dat de meeste zeeën leeggevist zijn. Voor de jonge generatie vissers nu nog de kans om een ander vak te kiezen en iets beters met de boten en bedrijfspanden te gaan doen.

  reageer
 • Boels

   

  Je linkse rovers en rechtse rovers; soms zie je ze samen aan de borreltafel om de subsidies te verdelen. Waarom zou je ze smakeloos kweken als ze smakelijk in het wild voorkomen? Je denkt toch niet dat vissen de AOW-leeftijd bereiken? Voor die tijd worden ze opgevreten door vogels en andere vissen.

  reageer
 • IK

   

  Je vergelijking met koeien gaat mank, dat gebeurd wel alleen niet hier! Daarvoor wordt er in het Amazonegebied bos gesloopt en het vlees komt dan via de grootgrutters op jouw bord! Dat er geen vis wordt gekweekt ligt aan de beschikbare ruimte en de vele regels waaraan je moet voldoen. Denk dan aan milieuregels voor oppervlaktewater, beschermde vogels die je kwekerij leegroven (aalscholvers bv). Ook de onbekendheid met de voortplanting en het niet kunnen nabootsen van de natuurlijke habitat staan succesvolle kweek in de weg. Vissers zouden wel dom zijn om te roven zonder limiet, ze zouden over 10 jaar geen brood/baan meer hebben. Ben geen visser, heb geen belangen bij de visvangst, denk wel na hoe het beter kan op deze wereld!

  reageer
 • Boels

   

  @ Flevowatcher: Als de vis je na aan het hart ligt, dan moet je de zeehonden afschieten. In een luie stoel met een natte vinger (want meer dan dat aan onderzoekmethoden hebben de milieuclubs niet) gesubsidiëerd bepalen wat wel en niet mag moet maar eens afgelopen zijn. Ik raad de vissers aan om eendrachtig de onderlinge gebbetjes te vergeten en de groene zeloten een lesje te leren. Maar houdt de keien aan land.

  reageer
 • ??

   

  Iets met een klok en een klepel..? Praat waar je verstand van hebt, en roep niet zomaar iets.

  reageer
 • WillemLely

   

  Ik ben niet links maar rechts. En ook ik vind de vissers criminelen en rovers. Waarom wordt er geen vis gekweekt? We laten toch ook geen koeien los in een groot gebied om ze daarna op te jagen? Het zal me niks verbazen als Eendracht Maakt Kracht aan nog meer subsidiepotjes gaat lopen rinkelen.

  reageer
 • Rob

   

  een vissersleugen

  reageer
 • Frans Tienstra oud Visserman

   

  He he word tijd dat de Visser man nu iets van zich laat horen ze worden al te lang afgeschilderd als criminelen maar ja denk dat er al teveel eu subsidie in de kweek troep zit dus het lekkere Noordzee scholletje moet dan wijken dan komen ze met van die maffe regels dat je alles mee moet nemen jonge vis hoort in zee niet in de vismeel

  reageer
 • IK

   

  Waarop baseer je dat de Noordzee is leeggevist? Gewoon wat roepen is makkelijk, maar bewijs dan ook wat je zegt!! Is het niet zo dat het aantal zeehonden explosief is toegenomen evenals het aantel bruinvissen en andere zeezoogdieren? En is hun hoofdvoedsel niet veelal vis? Bewijst dat niet het tegendeel en het gelijk van de vissers, er is genoeg vis! Dat er maatregelen worden genomen om de soortenrijkdom te beschermen kan ik inkomen al is die door de opwarming van het zeewater ook aan het veranderen, soorten trekken weg naar kouder water, nieuwe soorten komen veel noordelijker voor!

  reageer
 • Tsja

   

  Ok mannen de beuk erin. Laat jullie ringeloren door de groen linkse praatjes.

  reageer
 • schaapjes

   

  Mooi eindelijk samen ten strijde! Succes want jullie hebben het gelijk aan jullie zijde

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Jawel, de 'groene leugen' is verantwoordelijk voor het leegvissen van de Noordzee en de meeste oceanen: Leugens verspreiden over de visstand is niet groen, maar beleid van Visned. Urker vissers weten maar al te goed dat de meest gegeten vis kweekvis is, en niet die uit de Noordzee. Het wordt tijd dat Urk, en andere reactionare vissersorganisaties gaan beseffen dat de zee behoorlijk leeggevist is, en dus moeten gaan omzien naar andere inkomsten... (subsidies genoeg van de EU!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert