'Rijk moet betalen voor Waterloopbos'

MARKNESSE
De provincie wil dat het Rijk zeven miljoen euro geeft voor behoud van het Waterloopbos bij Marknesse. De schaalmodellen van waterwerken in het bos zijn een Rijksmonument, maar als er geen geld voor restauratie komt, zullen ze uit elkaar vallen en overwoekerd raken, zegt gedeputeerde Michiel Rijsberman. 

Samen met zijn collega's uit de andere provincies heeft Rijsberman aandacht gevraagd voor 36 grote monumenten waar dringend geld voor nodig is. Behalve het Waterloopbos gaat het onder andere om de Utrechtse Domtoren en paleis Soestdijk. Het Rijk heeft voor deze bouwwerken 4 miljoen euro per jaar beschikbaar, maar de provincies hebben berekend dat ze veel meer nodig hebben: bijna 400 miljoen euro. 

Naast de claim die nu bij het Rijk ligt, onderzoekt Rijsberman ook de mogelijkheid om de Zuiderzeelijngelden in te zetten voor behoud van het Waterloopbos. Deze gelden zijn beschikbaar gekomen voor de ontwikkeling van Noordoostpolder en Urk nadat de aanleg van de Zuiderzeelijn geschrapt werd. 

reacties (6)

 • Pzaal

   

  Weg met die rommel.

  reageer
 • KC

   

  Hadden zij de Nachtwacht, de Dom, het Muiderslot, e.d als ouwe troep moeten opruimen? Het bos laat zien waar de Nederlandse waterbouwers goed in zijn.

  reageer
 • Erik

   

  Zuiderzeelijn ten koste van oude troep....? Lekker slim bezig! Ipv investeren in iets anders wat geld op levert te gaan gebruiken voor onnodige kosten dat feitelijk niks oplevert of in feite nog meer geld gaat kosten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Tja, waarom zou je ervoor betalen als je ook wat mensen uit kan buiten, hè?

  reageer
 • Prachtige projecten.

   

  Zou het misschien een idee zijn om de werkloze jongeren die zich willen specialiseren in renovatie van monumenten te helpen. Met een toevoeging op hun uitkering zijn deze projecten goedkoper te financieren.Deze werknemers zijn voor de toekomst zeker van belang. Om de Zuiderzeegelden hiervoor te gebruiken is merkwaardig. Juist de mobiliteit bevorderende elementen zouden als uitgangspunt moeten zijn voor de Noordoostpolder .Iedere keer een gedeelte van dit geld voor andere doeleinden te gebruiken zou niet mogen!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rinus

   

  Gewoon oude troep opruimen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert