PvdA: gemeente moet optreden tegen afvaldumpingen

ALMERE
De gemeente Almere moet optreden tegen het dumpen van afval bij de ondergrondse afvalcontainers in de Rentmeesterstraat in het centrum. Dat schrijft de PvdA in Almere aan het college van burgemeester en wethouders.

De PvdA vraagt de gemeente om een 'afvalbeheerder' in te zetten of gebruik te maken van camerabeelden om te zien wie het afval dumpt. De PvdA denkt dat de containers snel vol raken door vuilniszakken die schoonmaakbedrijven illegaal storten. Het gevolg is dat mensen vuilnis naast de containers plaatsen.

Dat leidt volgens de PvdA tot ergernis, overlast en het is een gevaar voor de volksgezondheid. De partij merkt dat mensen die dumpingen bij de gemeente melden vaak te horen krijgen dat ze geduld moeten hebben. De gemeente is nog bezig met een plan om in de hele stad het dumpen van afval tegen te gaan. Daarop kan volgens de PvdA-fractie niet worden gewacht.reacties (9)

 • M.E.

   

  Wat mij verbaasd is dat er steeds maar gesproken wordt over afval dumping, en dan zelfs van buiten af. Maar het feit is wel dat er in principe maar twee plekken zijn waar afval voor restafval gestort kan worden voor de bewoners. 1 op de hoek bij de busbaan (bankiersbaan) en 1 op de (rentmeesterstraat). De andere twee plekken voor restafval waar het ondergrondse afval systeem van toepassing is werkt voor ons als bewoners niet. Met twee plekken voor het verwijderen van je vuil op een gebied van het spoor tot en met aan de grote markt en tussen de busbaan en de spoordreef wonen en werken genoeg mensen. Je lost dit alleen maar op als je met een pasje als bewoner de container kan openen, en/of om de twee dagen de containers te laten legen. Mensen filmen ( Ook de bewoners die hun vuil kwijt willen en niet in de gang willen laten staan stinken) om ze dan voor afval dumping aan te spreken gaat te ver. Dit is de verantwoordelijkheid van de gemeente om er voor te zorgen dat je netjes je vuil kunt weggooien.

  reageer
 • Robert

   

  Ik woon in het centrum en het is inderdaad met grote regelmaat een enorme bende. Ik neem mijn vuil weer mee terug als containers vol zitten en breng het dan weg als ze geleegd zijn. Deze worden veel te weinig geleegd. Het verbaast me overigens dat de gemeente er niets aan doet want ik struikel over de toezichthouders in het centrum. Die lopen dan klaarblijkelijk niets te doen.

  reageer
 • Henk

   

  De buitengewoon overijverige ambtenaren van de gemeente Almere schrijven liever bonnetjes uit voor verlopen parkeertickets. Da's makkelijker want dan is er niemand in de buurt. Dat is pas goed toezicht houden. En dat levert tenminste geld op. Controleren of er illegaal wordt gedumpt is te ingewikkeld voor de buitengewoon overijverige ambtenaren.

  reageer
 • Henk K

   

  Dingen die er niet inpassen mag je er toch wel naast zetten lijkt me? Niet iedereen heeft een auto om alles en altiid naar de stort te brengen.

  reageer
 • van Dijk

   

  Nee natuurlijk niet. En als mensen geen auto hebben (ik heb zelfs geen rijbewijs terwijl ik wel volwassen ben) is er ook nog gewoon de mogelijkheid om contact met de gemeente erover op te nemen en een afspraak te maken. Ik heb zelf tot een aantal jaar geleden 1 voor de deur gehad en het was elke week weer raak troep die door mensen (vaak) van buiten de wijk vooral naast de ondergrondse afvalcontainers werden gedumpt en verder er niet naar om gekeken werd en de mensen ook gewoon lachend de wijk weer uit gingen met de gedachte: wij zijn die troep af en andere hebben er last van.

 • Jaanchi

   

  Almere een afvalvrije stad? Nou echt niet. De gemeente zorgt zelf voor een vreselijk slordig, met afval gevuld straatbeeld. Elke wijk meerdere plasticcontainers (liefst op parkeerplaatsen of in het groen gezet), elke bewoner 3 containers en dan ook nog, waar ze al onder de grond staan, de illegale dumpingen niet aanpakken. Bij ons in de wijk zijn de helden van Tomin trouwens erg druk om de troep van die dumpers elke keer op te ruimen. Hulde aan die mannen en vrouwen. Maar handhaven is belangrijker en dat is helaas aan een onwillige gemeente voorbehouden. Een gemeente die liever miljoenen aan een ongewenste floriade uitgeeft in plaats van behoorlijk onderhoud van de bestaande stad. Begin 2018 gemeenteraadsverkiezingen, misschien dat dat helpt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • grondstof

   

  Ik heb als regelmatige gebruiker meerdere malen gezien dat er auto's stoppen en meerdere zakken uit de kofferbak halen en dumpen in of naast de containers. Volgens mij zijn het geen bewoners uit de omgeving die dat doen, die sparen de zakken niet op in hun appartement maar brengt ze stuk voor stuk weg.

  reageer
 • Mark

   

  Tja, dan kun je bij de gemeente digitaal melding doen. Heb dat een keer gedaan van mensen die een complete laminaatvloer erin stopte bij ons. Foto's erbij met leesbaar nummerbord van de betreffende auto. Je kunt aanvinken dat de gemeente terugkoppeling geeft op je melding. Nooit wat gehoord, ook niet op de mail met verzoek dit alsnog te doen. Had trouwens eerst de politie gebeld ivm illegaal dumpen op heterdaad. "Meneer, misschien mag het wel gewoon. Dat weet ik niet hoor..."

  reageer
 • eddy

   

  camera,s plaatsen en van een ieder die daar afval ernaast doet ipv in de ondergrondse container door de stadswachten oplaten sporen en ze een goede bekeuring geven.

  reageer
 • branco

   

  is overal dit probleem, het lijkt soms wel dat de mensen wachten dat de rommel weer opgeruimd is en dan gelijk weer van alles neergooien.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert