Zoektocht nieuwe school voor weggestuurde leerlingen

ALMERE
De Meergronden zoekt een nieuwe school voor de vier vmbo-leerlingen die na een grote vechtpartij van school zijn gestuurd. Dat zegt Grada Huis van de Almeerse Scholen Groep (ASG), waar De Meergronden onder valt.

Van school sturen mag bij wangedrag
De schoolleiding heeft het recht om een leerling van school te sturen wanneer de leerling 'wangedrag' vertoont. Wangedrag is wanneer een leerling zichzelf, andere leerlingen, ouders of personeel in gevaar brengt, of als de leerling verbaal en/of fysiek geweld uit tegen andere leerlingen, ouders of personeelsleden. Volgens Ruud Pet, directeur van Passend Onderwijs Almere, heeft de school gehandeld volgens deze richtlijnen. De vier meisjes zijn in zijn optiek terecht van school gestuurd.

De Meergronden heeft een zorgplicht
Sinds 1 augustus 2014 hebben schoolbesturen een 'zorgplicht'. Dat betekent dat de schoolleiding een leerling pas van school mag sturen als er een andere school bereid is gevonden die leerling toe te laten. Zo wordt voorkomen dat een leerling tussen wal en schip valt. Als ouders van de betreffende leerling niet akkoord gaan met de nieuwe school kunnen zij naar de geschillencommissie stappen.

Aanleiding was een grote vechtpartij
Zes leerlingen van De Meergronden in Almere gingen donderdag elkaar te lijf in de klas. De vechtpartij werd gefilmd en verscheen op internet. Vier meisjes zijn van school gestuurd, de andere twee leerlingen zijn geschorst.  

reacties (12)

 • cire63

   

  Laat de ouders van de kinderen maar naar een nieuwe school zoeken.Ze zijn terecht van school gestuurd en dan houd het op.Doen de kinderen, hopen we dan maar, geen 2e keer.

  reageer
 • Hannes

   

  Weet je wat eraan voorafging. Dat het zo'n een terechte beslissing is.

 • Jan

   

  Ze zullen heus wel flink geschrokken zijn, het zijn kinderen. Vroeger ook heus wel eens flink gevochten op school, gelukkig was er toen nog geen youtube of dumpert.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Klopt. Maar het is zo heerlijk om lekker verontwaardigd te doen, en luidkeels om strenge maatregelen te roepen. Zo aaien de mensen zichzelf over de ziel.

 • Opa Bas

   

  Vroeger werd dit soort belhamels naar een kostschool gestuurd.

  reageer
 • Nico

   

  Zoek vooral buiten de polder.

  reageer
 • oud-leerling

   

  Ik vind het een overdreven reactie om 4 meisjes weg te sturen. Ik heb het filmpje meerdere keren bekeken, natuurlijk de eerste keer uit sensatie, daarna objectief. Het is onmogelijk om schuldigen aan te wijzen, het is gewoon een uit de hand gelopen meningsverschil. Het lijkt misschien wel heel heftig, maar het zijn maar kinderen en de wereld is enorm veranderd sinds ik op -toen nog- mavo (1990) zat. Kinderen worden tegenwoordig met angst en haat opgevoed en zien op televisie niets anders dan geweld. Het houdt hier niet bij op. Ook op de werkvloer slaan collega's soms elkaar de hersens in, ook om een heel klein meningsverschil dat niet tijdig uitgesproken is. Die school moet gewoon de klas op een teambuildingsuitje sturen, gezellig met elkaar een opdracht uitvoeren. Het is zinloos om schuldigen aan te wijzen, zowel onder leerlingen als leiding van de school, het is gewoon gebeurd. Compliment aan de leraar, hij heeft gedaan wat er binnen zijn bevoegdheid mogelijk was.

  reageer
 • Inger

   

  Dit vind ik nu typisch een voorbeeld van de verloedering van de maatschappij. Oud-leerling vind het kennelijk geen ernstig incident en lijkt dit gedrag normaal te vinden en te accepteren. In mijn beleving is het nog steeds niet normaal en moet er streng opgetreden worden om te voorkomen dat de 4 weggestuurde meisjes dezelfde lage moraal ontwikkelen als oud-leerling. Stuur ze naar het PRO, daar hebben ze veel ervaring met begeleiden van probleemjongeren.

 • Ik

   

  De school heeft duidelijke regels opgesteld en daar dient iedereen zich aan te houden. In dit geval zijn deze regels overschreden en rest school niets anders dan schorsen of verwijderen. Wanneer er op de werkvloer wordt gevochten volgt er ook op staande voet ontslag.

 • Flevoburger

   

  Ik neem aan dat ze daar op school over iets meer informatie beschikken dan alleen dat filmpje. En dat je als school duidelijke grenzen aangeeft welk gedrag absoluut niet getolereerd wordt is alleen maar dikke prima! Er zijn , ondanks de diverse "oorzaken"die u benoemt, gelukkig heel veel kinderen die zich dan weer niet zo misdragen.......

 • laat alle reacties zien
 • Paula

   

  Zoeken? Hebben we Aqarius voor!

  reageer
 • VVDfirst

   

  "Dat betekent dat de schoolleiding een leerling pas van school mag sturen als er een andere school bereid is gevonden die leerling toe te laten." Dit is al een bizarre nutteloze levendige handel, het levert geld op voor de ontvangende school. Zoals ook asociale criminele gezinnen welke niet meer kunnen functioneren in hun gemeente worden verhandeld om in andere gemeenten te kunnen gaan wonen om opnieuw te beginnen, een tweede kans noemt men dit. Beter zou zijn deze ontspoorde kids langdurig in een heropvoedingskamp te plaatsen en daarna een werkplek voor hen te creëren met een minimum cao zonder rechten op een uitkering.

  reageer
 • Albert

   

  Een tuchtschool lijkt in deze de enige juiste oplossing.

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Door die "zorgplicht"is het wegsturen gewoon een farce, je zult maar schoolbestuurder zijn in deze tijd in dit landje van pappen & nathouden. Het enige wat een schoolbestuur nog rest is dergelijk gespuis in een apart klasje te plaatsen met een zo streng mogelijk regime. In de hoop dat de dan ongetwijfeld diep beledigde "ouders" alsnog eieren voor hun geld kiezen en hun onschuldige oogappeltjes van die school afhalen.

  reageer
 • Pietje

   

  Duistere wereld hè, daar achter de vitrages? Eng ook, want daar lopen echte mensen rond...

 • Thomas

   

  Leuk he? Die zorgplicht? Stel dat je dus heftig bent mishandeld of te maken hebt met een gestoorde pester, dan zit je dus als slachtoffer opgescheept met de dader totdat een andere school zo gek is om een kind met een ernstige gedragsstoornis op te nemen. Laten we eerlijk zijn, de zorgplicht is pro-pesten en staat aanpak van dit probleem in de weg.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Nee want de kinderen zijn tot die tijd wel geschorst lijkt mij.

 • jan

   

  Laat ze die lekker zelf zoeken. Wie wil dit kansloos tuig nog hebben.

  reageer
 • Frank

   

  Zodat je later zeker weer lekker kunt zeuren dat de criminaliteit zi gestegen is. Zorg voor kansen, juist voor deze jongeren zodat we hier in de toekomst geen last van hebben.

 • Dnz.

   

  Zo werkt het niet Jan. goed lezen, de school heeft een zorgplicht. Wettelijk zo geregeld. In praktijk zullen deze leerlingen tot de grote vakantie thuiszitten en wordt er vermoedelijk rekening gehouden met het feit dat alles op internet staat... (verzachtend). Scholen ruilen veelal minder gemakkelijke leerlingen uit. Dit kan soms best goed werken. Een kind van 14 is niet slecht, het gedrag echter wel. Een reactie zoals van u werkt niet aan verbetering.

 • Piet

   

  Leerlingen wegsturen zonder te bemiddelen voor een nieuwe school mag nou eenmaal niet zomaar.

 • Rutger

   

  Alsof deze figuren nog te redden zijn. Worden volwassen met het uitzicht op werkloosheid, 4 kinderen bij 3 mannen en in naveltruitje naar de Primark.

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Helaas is de kans dat je gelijk krijgt erg groot.

 • aaron

   

  Inderdaad 100% mee eens

 • Joke

   

  Hoop doet leven, jammer dat u het heeft opgegeven

 • .\/\/.

   

  Vooroordelen houden de wereld overzichtelijk. Hoef je niet teveel na te denken.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert