Almere omarmt gedenkbos voor vlinderkinderen

ALMERE
Een definitief herdenkingsbeeld voor te vroeg geboren, niet levensvatbare kindjes in Almere is een stap dichterbij. Stichting Wensjes Almere wil zo'n beeld in het Molenpark in Buiten. Daarvoor is 4.000 euro nodig van de gemeente. Wethouder Frits Huis staat positief tegenover het idee.

In de vlindertuin staat op dit moment een tijdelijk monumentje. Dat werd eind vorig jaar onthuld tijdens Wereldlichtjesdag. 

PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en ook de partij van Huis, Leefbaar Almere, omarmden het voorstel van de stichting. In een motie roepen ze de wethouder ook op mee te zoeken naar 'een veilige, waardige en betaalbare plek' om deze kinderen te begraven. De wethouder wil dat. Onduidelijk is nog of er geld is voor de bijzondere begraafplaats. Overleden te vroeg geboren kinderen worden volgens de wet niet erkend en krijgen dan ook geen officiële uitvaart.

Donderdag bespreekt de raad tijdens de politieke markt verschillende voorstellen van inwoners en organisaties in Almere. Het gaat om voorstellen in de motiemarkt voor Almeerders vorige maand. 
 

reacties (2)

 • Job

   

  Mooi initiatief! "Overleden te vroeg geboren kinderen worden volgens de wet niet erkend en krijgen dan ook geen officiële uitvaart." Het eerste deel van de zin klopt. Het tweede deel niet. Dat is namelijk aan de ouder (-s) zelf. De ouders bepalen namelijk zelf of hun te vroeg geboren kindje begraven, danwel gecremeerd wordt. Begraven kan op officiële begraafplaatsen. Dat hoeft echter niet. Omdat het kindje ( beneden de 24 weken zwangerschap en levenloos geboren, volgens de wet niet 'erkend' wordt, mag het kindje overal begraven worden. Dus ook in de eigen tuin. Of dat wenselijk is, is een andere zaak. Het zou dus heel mooi zijn als er een specifieke plek komt!

  reageer
 • RM

   

  Mooi dat dit gedaan wordt. Jaren terug in de show van Paul de Leeuw toen het verhaal gehoord van twee ouders die hun kind na een halfjaar verloren vanwege de vlinderziekte. Dit heeft mij toen enorm aangegrepen. Inmiddels zelf nu vader, maar ook toen ik die show zag en nog geen kinderen had, kon ik niet bevatten hoeveel pijn het moet doen om je eigen kind pas na het overlijden voor het eerst echt vast te kunnen pakken en te knuffelen.

  reageer
 • Ted

   

  Zeker een mooi gebaar. Vlinderziekte is wat anders als vlinderkinderen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert