Wereldprimeur: Airport Businesspark krijgt gelijkstroomnetwerk

LELYSTAD
Het toekomstige bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark krijgt een gelijkstroomnet. Volgens Netbeheerder Liander en de ontwikkelingsmaatschappij OMALA gaat het om het eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld. Met de aanleg van het net denkt Liander 10 procent energie te kunnen besparen.

Waarom is gelijkstroom nodig?
Veel apparaten werken op gelijkstroom, maar uit de stopcontacten komt wisselstroom. Om de elektriciteit geschikt te maken voor die apparaten zijn adapters of omvormers nodig. Doordat deze warm worden, gaat een deel van de energie verloren. Dat is niet goed voor de portemonnee en niet goed voor het milieu.

Waar komt de gelijkstroom vandaan?
De stroom wordt lokaal opgewekt door zonnepanelen op de daken van bedrijven. De opgewekte elektriciteit gaat rechtstreeks met een USB-kabel naar de apparaten, zonder tussenkomst van adapters. 

Straks twee types stopcontacten?
Het gaat om een proef. Bedrijven die zich vestigen op het Lelystad Airport Businesspark hebben straks twee elektriciteitsbronnen: wisselstroom en gelijkstroom met de daarbij horende stopcontacten. De aanleg van het gelijkstroomnet start volgend jaar. Naar verwachting kunnen bedrijven vanaf 2018 aangesloten worden op het nieuwe elektriciteitsnet.

reacties (19)

 • Stuiverman

   

  Men denkt toch niet dat alle fabriekanten op de wereld iets zullen gaan doen aan alle wisselstroomapparatuur die zij inbouwen in diepvriezers, koelkasten, vaatwassers, wasmachines enz, dus overal waar n motor(tje) in zit? Ik dacht t niet! En die adapters van tegenwoordig voor laptops en ander mobiele apparatuur hebben echt wel n hoog rendement en worden echt niet warm meer.

  reageer
 • Piet

   

  Meteen maar een tesla charger aanleggen dan... Die werken ook met gelijkstroom

  reageer
 • Deecee

   

  Mee eens; het was ook geen pleidooi voor dit plan. Ik geloof er ook niet zo in. Het rendement van de converteren is overigens zeer hoog. Maar bij de budget adapters van de telefoon is dat niet anders. Aan welk percentage moeten we denken Jan?

  reageer
 • Jan

   

  Een dc/dc converter is niet anders dan een apparaat dat gelijkspanning in wisselspanning verandert, dan via een transformator de gewenste spanning er van maakt, en het hierna weer omzet in gelijkspanning. Weet u het rendement, of de verliesfactor? Ik wel. Daarom zet ik mijn kaarten op wisselspanning.

  reageer
 • Ed

   

  Briljant idee. Geef een hoop geld uit om een minimale besparing te bereiken. Dat wordt op deze manier nooit terug verdiend.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • DeeCee

   

  Blijkbaar is er in de Haarlemmermeer al een gelijkspanningsnet: http://www.gelijkspanning.org/nl/projecten/gelijkspanningsnet-haarlemmermeer Wat uit het filmpje wat minder naar voren komt, maar waarschijnlijk hier ook zo is: het is geen laagspanningsnet waardoor je inderdaad dikke kabels nodig hebt en grote verliezen hebt zoals eerder in het forum aangegeven, maar een hoogspanningsnet wat lokaal naar een lagere spanning omgezet wordt. Dat is in de link ook te zien met de DC/DC converters. Dus eigenlijk wat je telefoonadaptertje in het stopcontact ook doet, maar dan in het groot.

  reageer
 • Brinkman

   

  Over 10 jaar schrijft deze omroep dat dit netwerk de grootse flop ooit is .

  reageer
 • Jan

   

  Gelijkspanning laat zich niet transformeren. Daaraan is het Edison netwerk eind 19e eeuw overleden. Of je moet enorme hoeveelheden dik koperdraad gebruiken om de verliezen te beperken, of je moet een hogere spanning dan de net nog niet dodelijke 48 volt toepassen. Beide zijn een kostbaar alternatief voor wisselspanningnetwerken, bedacht door Tesla. Kijk maar op internet en zie welke luchtfietserij nu weer is bedacht!

  reageer
 • Bas

   

  Sorry maar dan moet je toch echt beter op letten. Transavia heeft al uitgesproken om van Lelystad haar homebase te gaan maken. Inclusief technische afdelingen en hoofdkantoor.

  reageer
 • AB

   

  Zoooo ouderwets. In 1882 was er al, het door Thomas Edison met publiek geld opgezette, publieke gelijkstroom (DC) netwerk. Rendements verliezen zijn bij DC netwerken veel groter dan bij wisselstroom (AC) netwerken. De wet van Ohm biedt hiervoor het bewijs.

  reageer
 • Albert

   

  Prima plan, schouders er onder en doorpakken.

  reageer
 • Boels

   

  En nog dit: meer dan de helft van de tijd schijnt de zon niet en bedrijven zijn ook in het donker bedrijvig. Dan moet er dus toch 230V adapters gebruikt worden. Waar is de winst? (ik weet waar het verlies terecht komt: bij de belastingbetaler).

  reageer
 • johan54

   

  Er gaat misschien wat minder energie verloren, maar de prijzen zullen gigantisch stijgen. enig idee hoe dik de toevoerkabel naar de wijken moet worden bij gelijkstroom. Vele malen dikker dan bij wisselstroom. Daarbij is de capaciteit ook vele male minder. Individueel zou dit nog kunnen zonder al teveel extra kosten maar op wijkniveau praat je toch echt over een ander kabeltje. NS heeft ook jaren geleden de foute beslissing genomen door met gelijkstroom te voeden. Daar zijn ze nu dus la jaren mee bezig om dat te veranderen.

  reageer
 • Boels

   

  Prijsvechters moeten of gaan Schiphol verlaten; logische bestemming wordt Lelystad. Of de kantoren mee gaan weet ik niet, maar het lijkt logisch.

  reageer
 • Boels

   

  "Veel apparaten werken op gelijkstroom". Helaas, met verschillende gelijkspanningen. Dus heb je weer omzettertjes nodig met de nodige verliezen. Het is overigens geen wereldprimeur, ergens in Londen bestaat het al. Mensen met groene ideeën moeten maar eens een rekentoets afleggen.

  reageer
 • Bas

   

  Liander? Eens wat bij hu kan gaan is mis gaan. Kijk maar eens naar de gasexplosie op Urk

  reageer
 • Van der valk komt bij de Mac. HoofdKantoor van Transavia gaat er echt niet komen.

  reageer
 • Maartje

   

  Toch het nieuws volgen dan. Er is nog niet veel, maar toch al een en ander verkocht hoor. Kun je lezen op Omroep Flevoland. Ook het Van der Valk hotel heeft een groot perceel gekocht. En wat dacht je van het nieuwe hoofdkantoor van Transavia?

  reageer
 • En nog geen m2 verkocht....0

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert