Wereldprimeur: Airport Businesspark krijgt gelijkstroomnetwerk

LELYSTAD • Wo 29 juni 2016 | 15:54 • Woensdag 29 juni 2016 | 15:54
Het toekomstige bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark krijgt een gelijkstroomnet. Volgens Netbeheerder Liander en de ontwikkelingsmaatschappij OMALA gaat het om het eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld. Met de aanleg van het net denkt Liander 10 procent energie te kunnen besparen.

Waarom is gelijkstroom nodig?
Veel apparaten werken op gelijkstroom, maar uit de stopcontacten komt wisselstroom. Om de elektriciteit geschikt te maken voor die apparaten zijn adapters of omvormers nodig. Doordat deze warm worden, gaat een deel van de energie verloren. Dat is niet goed voor de portemonnee en niet goed voor het milieu.

Waar komt de gelijkstroom vandaan?
De stroom wordt lokaal opgewekt door zonnepanelen op de daken van bedrijven. De opgewekte elektriciteit gaat rechtstreeks met een USB-kabel naar de apparaten, zonder tussenkomst van adapters. 

Straks twee types stopcontacten?
Het gaat om een proef. Bedrijven die zich vestigen op het Lelystad Airport Businesspark hebben straks twee elektriciteitsbronnen: wisselstroom en gelijkstroom met de daarbij horende stopcontacten. De aanleg van het gelijkstroomnet start volgend jaar. Naar verwachting kunnen bedrijven vanaf 2018 aangesloten worden op het nieuwe elektriciteitsnet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel