Almeerse wil smartengeld van burgemeester en politie

ALMERE
Burgemeester Franc Weerwind en de politie Flevoland kunnen een schadeclaim van zeker 40.000 euro verwachten van de Almeerse Helen Spruit. Ze werd jarenlang geterroriseerd door buurtbewoners om haar seksuele geaardheid. Spruit wil gecompenseerd worden voor onder meer verhuiskosten en geleden geestelijk leed.

Het Gerechtshof van Leeuwarden erkende vorige week dat er inderdaad sprake is van jarenlange discriminatie van de lesbische vrouw en haar inmiddels 15-jarige zoon. Omdat de zaken zijn verjaard en de daders meerderjarig zijn, ziet de rechter geen aanleiding om de daders te straffen. De eerste pesterijen vonden plaats in 2011. 

Onder het tapijt
Spruit neemt hier geen genoegen mee. "De politie heeft zaken onder het tapijt geveegd", zegt ze. "Doordat mijn aangiftes te lang bleven liggen kan de rechter nu niets meer doen". Ook laakt zij het optreden van de burgemeester van Almere. Die zou niet hebben opgetreden.

Politiek
In 2012 stelde de SP-fractie in de Almeerse gemeenteraad vragen over de situatie van Spruit. Voormalig burgemeester Annemarie Jorritsma beloofde toen dat de politie voortvarend zou optreden. Spruit zegt dat dit niet is gebeurd. "De burgemeester had meteen in overleg moeten treden met politie en openbaar ministerie. Dat is toen niet gebeurd."

Stress
De vrouw ziet zich gesterkt door de uitspraak van de rechter vorige week. Het is voor haar het bewijs dat politie en de burgemeester hebben onderkend dat zij slachtoffer is van discriminatie. Haar zoon lijdt aan post traumatische stress stoornis, verklaart zij. De jongen zou daardoor een te hoge bloeddruk hebben. "Mijn zoon was negen jaar oud toen dit begon. Hij had destijds net zijn moeder verloren. Ik laat het er niet bij zitten", aldus Spruit. De twee wonen nu in een andere wijk in Almere.  

Documentaire
In 2013 werkte Spruit mee aan een documentaire van Frans Bromet over homopesten


 

reacties (7)

 • zeewolde

   

  Dat politie aangiften lang laten liggen is wel zeker. Mijn aangifte van huisvredebreuk en vernielingen ligt al sedert 24maart jl nog steeds op t buro ipv bij het parket slachtoffer te Utrecht. En op herhaaldelijke telefoontjes terug gebeld te worden door betreffende persoon van politie blijven MN notities volgend mij niet verder komend dan de telefoniste daar.

  reageer
 • Dirk Janssens

   

  Afgelopen zondag was er op Radio ook aandacht over deze uitspraak en werd verteld dat het COC Nederland gewoon niet reageerde op hulpverzoeken van deze mevrouw met zoontje. Nu hoorde ik dat het COC in Flevoland een afdeling wil oprichten. Maar er is toch al Roze Almere en die doen het , zo hoor ik van iedereen om me heen, erg goed. Ik hoor over het COC weinig positieve verhalen. En in deze zaak heeft het COC zitten slapen en slapen ze nog steeds. Jammer want mevrouw Jorritsma zou eens flink aan de tand moeten worden gevoeld en het COC zou er op aan moeten dringen dat er een diepgaand onderzoek komt naar het handelen van mevrouw Jorritsma. En ik vrees dat ze inderdaad als anti-homomoeder uit dat onderzoek gaat komen als ik dit bericht hier lees en het radioprogramma beluister. Het was op de Roze Golf ...

  reageer
 • Ineke van Dam

   

  Je zou verwachten dat Tanja Ineke van het COC van de daken zou schreeuwen dat dit niet kan en nooit had mogen gebeuren. Maar ze heeft het te druk kennelijk met andere dingen?

  reageer
 • Bart van Wezel

   

  Annemarie Jorritsma was toch een jaar lang 'homo-moeder'? Ik heb de neiging als ik dit artikel lees te denken dat Annemarie beter 'anti-homo-moeder' genoemd kan worden. Dit vind ik wel heel erg voor die mevrouw en haar zoon. Is buro Halt niet bij de daders langs gegaan? En kan de Korpschef gewoon aanblijven? En hoe zit eigenlijk met Roze in Blauw? Is die ook wat te verwijten? En het COC Nederland? Waarom staat er niets op hun website over deze zaak?

  reageer
 • Tuuk

   

  40.000 euro voor onder andere verhuiskosten?

  reageer
 • Thomas

   

  Nee, 40.000 voor jaren van je leven kwijt omdat de burgemeester te links en lamlendig is om iets te doen aan openlijke straatterreur. Net zoals de linkse burgemeester Wolfsen in Utrecht weigerde om iets te doen aan 'Utrechtse Wegpestzaken', waarbij allochtone straatbendes met grof geweld homoseksuele stellen de buurt uit zetten. Maar toen een Marokkaans gezin een ingegooide ruit had, was Wolfsen er als de kippen bij natuurlijk. De meeste stellen die slachtoffer werden van burgemeester Wolfsen en de straatbendes, hebben ondertussen bedragen van rond een halve ton toegewezen gekregen van de rechter, die de gemeente Utrecht moet betalen.

 • laat alle reacties zien
 • joost

   

  ze heeft wel een punt vind ik. politie doet haar best alleen door alle regeltjes onderbemand. politiek vult zn zakken.

  reageer
 • De meester

   

  Men schrijft meerderjarige daders maar zal wel minderjarig bedoelen. Wat betekent dit zinnetje? "Annemarie Jorritsma beloofde toen dat de politie voortvarend optrad." Er zijn zoveel mensen met bijzondere posities die allemaal in Almere wonen. Mevrouw heeft het wel bijzonder slecht getroffen.

  reageer
 • Kaassie

   

  men schrijft juist. de daders waren toen minderjarig, op je 18e worden de strafbare zaken die je gepleegd hebt in je jeugd "geschrapt", vergeven, noem maar op.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert