Pleegmoeder daagt gemeente voor Raad van State

ALMERE
Een pleegmoeder uit Almere is naar de Raad van State gestapt omdat ze wil dat haar twee pleegdochters worden aangemerkt als 'staatloos'. Dan wordt het voor de zusjes makkelijker om de Nederlandse nationaliteit te krijgen.

De meisjes van 12 en 14 jaar worden nu in de gemeentelijke Basisregistratie aangemerkt als 'nationaliteit onbekend'. Daardoor zouden ze een minimale kans hebben om ooit Nederlandse te worden. De pleegmoeder wil dat de gemeente Almere de aanduiding wijzigt. De gemeente doet dat niet, omdat er een kans bestaat dat de meisjes wel een nationaliteit hebben. Daarom wil Almere bewijzen zien dat de meisjes geen nationaliteit hebben. 

De zusjes zijn geboren in Nederland en kwamen als peuters via jeugdzorg in het Almeerse pleeggezin terecht. Nu zitten ze op school in Almere en hebben ze een verblijfsvergunning die elke vijf jaar moet worden verlengd.

reacties (8)

 • Clazina Knobbout

   

  Ik hoop dat het lukt. Zelf 13 jaar gevochten voor pleegzoon. Ook al hadden we bewijzen dat hij nergens ingeschreven was kom de naturalisatie pas na zijn wie gerealiseerd worden. Schandalig hoe er in Nederland met kinderen om gegaan wordt. En de maatschappij wordt er niet beter op. Succes.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nergens staat vermeld dat ze in Nederland geboren zijn. Geboren zijn in Nederland geeft niet automatisch recht op de Nederlandse nationaliteit. Echte statenlozen zijn zeldzaam, in de meeste gevallen betreft dat mensen die van hun oorspronkelijke nationaliteit zijn uitgesloten (in dit geval zouden dat de ouders van deze meisjes kunnen zijn). Gevallen als deze zijn lastig, de procedures kunnen jaren aanslepen. Het is ook terecht dat de overheid dergelijke gevallen niet al te licht opvat, en grondig te werk gaat. Verder is het natuurlijk begrijpelijk dat de pleegmoeder in het belang van de kinderen voor hen de Nederlandse nationaliteit nastreeft.

  reageer
 • Japio

   

  Het is toch echt treurig in Nederland. Mensen die echt in de maatschappij staan en de medemens behulpzaam zijn en willen laten meedelen word het moeilijk gemaakt , en vinden geen hulp. Zij die bekend zijn bij justitie en allerlei andere instellingen en er een zooitje van maken, daarvoor staan de hulpverleners en advocaten in de rij, zelfs als ze niet willen worden ze toch "geholpen". Een schande is dat. Je moet je als overheid diep schamen.

  reageer
 • carl

   

  Omdat ze in nederland geboren zijn

  reageer
 • Lies

   

  Misschien omdat ze hier geboren zijn?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ingrid

   

  Waarom niet? Ze zijn hier toch geboren?

  reageer
 • Imke Vierling

   

  Heb niet eerder over de zaak iets vernomen, maar waarom moeten deze meisjes van deze pleegmoeder zo nodig 'Nederlander' worden?

  reageer
 • Evros

   

  Wat een flauwekul zeg ! Zijn ze bij de gemeente Almere niet goed bij hun hoofd ! De schoften die hier de beest uithangen worden gepamperd en krijgen van alles gedaan ! Wat is er loos in Nederland? Geef die kinderen gewoon de Nederlandse nationaliteit ! Straks mogen ze wel belasting betalen als ze gaan werken ! Ik wil de pleegmoeder heel veel sterkte wensen met alles waar we in Nederland naar buiten toe, zo goed in zijn ! Hypocrisie !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert