Zorgen om leningen Floriade

ALMERE
De oppositie in de gemeenteraad in Almere maakt zich grote zorgen over de leningen die het stadsbestuur aan de Floriade BV wil verstrekken. Burgemeester en wethouders willen tot 30 miljoen euro lenen aan de Floriade BV. Op deze manier kan de BV haar activiteiten financieren.

Volgens oppositiepartijen worden de financiële risico's van de gemeente door de lening nog groter. De gemeente is tot nu toe de enige aandeelhouder. Als de Floriade BV straks niet in staat is om haar leningen terug te betalen, is Almere daar verantwoordelijk voor.

Volgens wethouder Mark Pol zal de gemeente de komende jaren de inkomsten en de uitgaven van de BV nauwlettend in de gaten houden. Juist omdat de gemeente aandeelhouder is, kan Almere ingrijpen als dat nodig is, meent Pol.

Het college heeft de Floriade op onderdelen aangepast met als doel dat mensen vaker het evenement gaan bezoeken. De programmering is uitgebreid met onder meer concerten in de avond. Ook wordt extra geld geïnvesteerd in bijzondere en dure planten en bomen.

Het is voor de tweede keer dat de gemeenteraad over de aangepaste plannen voor de Floriade 2022 praat. Een aantal fracties heeft aangekondigd moties te willen indienen over de plannen. Die moties worden volgende week donderdag besproken. Ook praat de raad dan over de positie van de jachthaven Haddock.

reacties (21)

 • NLToday

   

  Nederland en nu in het bijzonder Almere heeft niets geleerd van de IJslandse banken crisis, miljarden zijn de gemeenten toen door speculatie met gemeenschapsgelden kwijt geraakt. De gemeente speelt voor bank en worden niet teruggefloten door toezichthouders lijkt wel of wij in een bananen republiek wonen, en als het gaat om verantwoording afleggen kent de Nederlandse speculant/ambtenaar geen verantwoording dan alleen aftreden en het incasseren van wachtgelden of vooraf bedongen garantie bepalingen.

  reageer
 • Almeriaan

   

  Het is bizar hoe ver de politiek van de Almeerse stem af staat. PvdA keihard afgestraft bij de laatste gemeenteraadverkiezingen, staat nu landelijk op instorten maar krijgt toch de gelegenheid om een wethouder, die voor miljoenen verliezen in Amsterdam heeft gezorgd, op wel het belangrijkste dossier te zetten. Vervolgens laat VVD wethouder Pol zich ook nog de afgrond in meesleuren door deze brokkenpiloot. Het kan toch niet zo zijn dat VVD, de liberalen van de marktwerking, als overheid een zeer risicovolle lening gaat verschaffen. Staat haaks op het politieke fundament van de VDD! VVD neem een wijs besluit stap uit dit college anders gaan jullie zo de PvdA achterna. PVV grootste partij van Almere wordt niet gehoord. Een grove belediging naar de Almeerse bevolking. Overige fracties durven niks omdat ze allemaal een wethouder in het college hebben.....Is dit hoe de politiek het volk wil vertegenwoordigen?

  reageer
 • Helga

   

  Het is schaamteloos wat er allemaal in Almere gebeurd. Ipv miljoenen te steken in de jeugd en vergaande verloedering tegen te gaan, spendeert men liever miljoenen aan een linkse hobby. Almere is echter een rechtse stad. Dat hebben de verkiezingen duidelijk uitgewezen. Zou alle anarchie komen van niet gehoorde inwoners die niets in te brengen hebben en in de maling worden genomen door hun gemeenteraad en wethouders?

 • Boels

   

  @Dr. Andries van D.: "In deze kringen spelen wij het spel met spelregels die u niet kent beste man." Een evenement van krap 6 maanden kan geen impuls geven aan de economie en werkgelegenheid. En is daarom economisch onhaalbaar zonder geld bij de burger weg te halen (want leningen worden subsidie). De spelregels staan niet op papier, maar laten zich raden: eerst wat slemielige politieke figuren bewerken met mooie woorden en vergezichten, de losgepeuterde gelden stoppen in eigenzak-activiteiten en na afloop achter de verantwoordelijkheidshorizon verdwijnen. Slechte man, we hebben je door.

  reageer
 • Albert

   

  Dit gaat faliekant mis, kappen nu het nog kan, uithuilen en energie ergens (zinvols) in steken.

  reageer
 • Willem D

   

  Dat geld in we nooit meer terug

  reageer
 • Dr. Andries van D.

   

  Ik denk dat jullie dat geld wel zullen terugzien, echter zal de beleving niet altijd zo zijn. Kijk, uw groep zal hier misschien niet komen, maar door allerlei zakenlijke deals kan personeel van bedrijven, en daar reken ik u dan maar even toe best indirect profiteren. Denk aan voorzieningen en werkgelegenheid. Mijn persoon zal in de fronlinie proberen dit te realiseren. Om deze zakelijke sfeer te creeeren zullen eerst wat offers gedaan moeten worden. Daar hebben de meeste mensen helemaal geen weet van. Ik neem het u niet kwalijk. In deze kringen spelen wij het spel met spelregels die u niet kent beste man. Het is een mooi en vermoedelijk lucratief project. U mag best komen kijken natuurlijk, maar houdt u zich nu bezig met uw professie, dan doe ik dat ook. Hoogachtende,

 • laat alle reacties zien
 • Pzaal

   

  Goh? nee? echt waar? Nee toch? Zucht..! Gewoon kappen met deze onzinnige geld verspilling.

  reageer
 • sjonny75

   

  Dit staat geschreven in de Limburger van 26 april 2016 over de afloop van de floriade in Venlo.. De strop die de Floriadegemeenten lijden als gevolg van de organisatie van de wereldexpo is bijna dubbel zo groot als een jaar geleden werd aangenomen: 26,6 in plaats van 14,4 miljoen euro.

  reageer
 • almere

   

  geen geld voor onderhoud van de stad , maar wel miljoenen uitgeven aan een waardeloze flopiade hier . de schulden worden gewoon bij de burgers neer gelegd maar daar hoor je niets over , deze club van wethouders denken nog steeds dat de bomen met geld tot in de hemel groeien , en omroep flevoland ik roep jullie op om eens te onderzoeken wat de gemeente raad doet met de schulden en of die dan zeker op de burgers verhaalt worden .

  reageer
 • Kansloos

   

  Publiek geld over de balk gooien wat nooit meer terug komt en ondertussen worden de rijen bij de voedselbank maar langer

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als ik me niet vergis was het niet de bedoeling dat de gemeente garant zou staan voor de Floriade.

  reageer
 • sterk

   

  Maar bij een faillissement sluit de gemeente achteraan. En dat is niet denkbeeldig. En dan zijn de 50 miljoen wel verdwenen. Tevens zijn de huidige wethouders dan ook verdwenen. En een gemeentelijke enquête achteraf bevestigd dan de vele foute beslissingen, die er in het heden zijn gemaakt..

 • .\/\/. 2.0

   

  Kijk beste voorstander, snap je nu dat weldenkende burgers zich zorgen maken?

 • .\/\/. 2.0

   

  Kijk beste voorstander van de Floriade, zo gaat dat! Onbegrijpelijk dat je tot nu toe oogkleppen op had. Dit feestje voor de bobo's gaat de burger miljoenen kosten. Want de bobo's zullen koste wat het kost het bloemenfestijn doordrukken. Op het moment van financiële verantwoording hebben ze toch al elders een functie.

 • Bezorgde burger

   

  De gemeente Almere neemt mi onverantwoorde keuzes. Dat geld komt nooit meer terug in de gemeentekas. Er is namelijk nog geen Floriade geweest die aan het einde van de rit winst heeft gemaakt. Waarom zou dat in Almere dan wel gebeuren? Waar halen de bestuurders van deze gemeente de wijsheid vandaan dat zij dat wel zouden kunnen realiseren. Laat de politiek zich bewust zijn dat wij, de inwoners, ongevraagd mede eigenaar worden van een enorme schuld. De oplossing zou zijn, de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor het resultaat. Kijken of ze dan nog zo makkelijk beslissen om de leningen te verstrekken.

  reageer
 • Boels

   

  Zo werkt het helaas niet. Wel kunnen de deelnemende partijen bij de verkiezingen in 2017 afgestraft worden. Misschien dat partijen willen afzien om over het graf heen te regeren, maar daar heb ik een hard hoofd in. Het vervelende is dat als dit gedoe doorgaat de PVV de absolute meerderheid kan krijgen; zit de PvdA als moter achter de Gloriade daar op te wachten?

 • Jan

   

  Een lening van 30 miljoen daar zien we echt niks meer van terug. Met andere woorden we zijn al bijna 30 + 10 + 7 50 miljoen kwijt. Geld dat echt niet meer terugkomt. Die 50 is echt niet genoeg want totaal gaat het feestje 100 miljoen kosten. De tactiek van de PvdA wethouder is nu lekker doorpakken zodat er geen weg terug is. En we straks de inwoner per huishouden 800 tot 1200 euro laten betalen. En de PvdA maar roepen we moet goedkope woningen bouwen. Nou die mensen zitten straks in zon woning en dan vragen wilt wel even 1200 dokken voor de Flopiade.

  reageer
 • Karel

   

  Naamsbekendheid heeft Almere al genoeg. De gemeente Almere is geen commerciële instelling. Om een Floriade BV op te richten maar toch enig aandeelhouder te zijn is een verkapte commerciële activiteit.

  reageer
 • Enna

   

  Dus maximaal 30 miljoen gaat de gemeente Almere lenen om uit te lenen aan de Floriade bv. Of heeft wethouder Pol dit in kas? Tot nu toe was deze wethouder een uitstekende penningmeester. Maar ook deze man laat zich voor het politieke karretje spannen en zegt dan gewoon dat door een lening van 30 miljoen de risico's voor gemeente Almere niet groter zijn geworden dan dat ze al waren. Zwaktebod van wethouder Pol die blijkbaar het pluche boven ons belang stelt!

  reageer
 • Lies

   

  Dat gaat niet goed komen...

  reageer
 • Danny

   

  Dus nu gaan ze er ook al van uit dat mensen er meerdere keren heen gaan. Met andere woorden, we denken niet dat er genoeg bezoekers komen.

  reageer
 • Jop

   

  Zorgelijke ontwikkelingen.

  reageer
 • .L.

   

  Maar even scherp in de gaten blijven houden welke partijen de Almeerse burger willens en wetens met een giga schuld willen opzadelen. Deze partijen kunnen we bij de volgende verkiezingen als eerste wegstrepen. Deze raad zorgt er voor dat de kloof tussen de politiek en de burger nog groter wordt.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Oftewel :Flexit! = Almeerders willen 'uit' de floriade!

 • Pimpernel

   

  En dat mag/kan allemaal. Terwijl er donkere wolken boven bv Europa Nederland hangen welke na faillissement Almere de goede gang van zaken moet behartigen.

  reageer
 • Sjors

   

  Dan zijn een paar nieuwe sluisdeuren goedkoper. Dan die zogenaamde subsidie floriade . Steeldieferij van het gemeenschappelijke geld

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Maak de vergoeding/het loon van de bestuurders via een belonings/-bonusregeling van de floriade bv afhankelijk van de winsten / het succes van de floriade en betaal ze maar (zolang) maar een minimum(loon). Dat mes snijd dan 2 kanten :men werk (nog) harder om het een succes te maken en men bespaard geld door bonussen niet te hieven uit te keren mocht de flopiade geen succes worden. STOP MET DE FORIADE!!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert