Restafval wordt nog maar één keer per maand opgehaald

DRONTEN
Inwoners van Dronten krijgen vanaf oktober te maken met andere regels voor het inzamelen van afval. Het restafval wordt vanaf dat moment niet langer eens in de 2 weken opgehaald, maar eens in de maand.

De gemeente wil de burgers op die manier stimuleren om het afval beter te scheiden. De maatregel is de aanloop naar een compleet nieuw systeem, dat een jaar later zal worden ingevoerd. Daarbij moeten inwoners hun restafval naar ondergrondse containers in de wijk brengen.

Papier, plastic en GFT worden nog wel huis aan huis ingezameld. Volgens de gemeente blijft de afvalstoffenheffing voor burgers voorlopig gelijk, en zal de heffing op langere termijn dalen.

reacties (67)

 • Drontenaer

   

  Het schept wel werkgelegenheid dit....binnen een jaar zullen er wel wat mileuhandhavers extra noodzakelijk zijn..... En wat te denken van de communicatie-deskundigen ? Dat de gemeente Dronten intern onvoldoende communiceert hebben we al mogen vernemen via een ingezonden brief (waar B&W zich uiteraard niet in herkent) maar extern is er ook nog wel wat te verbeteren getuige deze bekendmaking via OF....

  reageer
 • Arjan

   

  Het mag toch genoegzaam bekend zijn dat er altijd aso's zijn die afval bij / naast die ondergrondse containers dumpen. Ik werk in Lelystad en zie het daar gebeuren. Complete bankstellen worden er naast gezet. "Het wordt toch wel opgeruimd." Slecht plan, werkt illegaal dumpen in de hand. Om nog maar te zwijgen van de manier waarop de gemeente dit bekend maakt. Een brief zou toch veel netter geweest zijn. Nu lees je het toevallig op Omroep Flevoland.

  reageer
 • Louise

   

  Je kipkluifje moet ook niet bij het restafval maar bij het groen, dat wordt nog steeds 1x per 2 weken opgehaald. Net als de (bedorven of over de datum) spullen uit je koelkast, potjes leeggooien, verpakking eraf en inhoud in de groencontainer.

  reageer
 • Louise

   

  Als je in plaats van steentjes milieukeur kattenbakvulling koopt (houtvezel, papier) dan mag het gewoon bij het groenafval. Kwestie van ander materiaal kopen dus.

  reageer
 • Willem

   

  Terugbetalen doet GBLT niet aan. Wat betaald is, krijg je niet meer terug. Ooit na een aanmaning het advies van hen gekregen eerst te betalen om verdere kosten te voorkomen en daarna kwijtschelding aanvragen. Vervolgens blijkt dan, dat je geen kwijtschelding kunt aanvragen voor wat je al betaald hebt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • drontense

   

  Terugvorderen zal een probleem worden. De gemeentelijke belastingen gaan via GBLT. Als je niet betaald zijn de volgende kosten ook voor de mensen.

  reageer
 • Hendrik

   

  Gewoon de gemeente aanschrijven en de helft van je afvalstoffenheffing terug vorderen. Groot kans dat een rechter daar in meegaat.

  reageer
 • drontense

   

  Ik heb ook katten. Elke dag worden de kattenbak verschoond. Ja, je ruikt de container maar door goed schoon te houden heb je dat zelf in de hand. Je hebt zelf voor de katten gekozen en laat dan een ander er geen last van hebben.

  reageer
 • Pieter

   

  Wederom een slecht plan! Een gemeente die voor zich zelf bezig is maar niet voor hun burgers. Het dwingen van burgers om afval te scheiden en dan een argument gebruik dat dan goedkoper gaat worden. Misschien moeten eerst eens aan de burger vragen of ze dat echt willen. Wij scheiden ons afval al alleen om nog 2 weken langer te doen met restafval is geen optie. Wij hebben nu al problemen met oudpapier dat we een keer zelf moeten rijden om een deel eerder weg te brengen. Een gezin met kinderen zal dat probleem ook vaker hebben. Ik snap dat het kan bij een echtpaar of alleen wonende. Er zijn ook andere betere oplossingen in andere gemeente waarbij de gezinssamenstelling het aantal x van legen bepaalt. Ik zal vast de poepluiers verzamelen voor deze waardeloze wethouders.

  reageer
 • Hans

   

  Daar hangt een luchtje aan. Vooral in de zomer!

  reageer
 • Karel

   

  Plastic container prima idee.groene container gewoon om de twee weken. Om de vier weken is een bezopen idee

  reageer
 • Ardon

   

  Dit is van de zotte. Wat zullen die bakken gaan stinken. Ik roep iedereen op om alles op het meeroken voor het gemeentehuis te kiepen. Dan weten ze daar ook wat stank is in je achtertuin.

  reageer
 • Piet

   

  Ik vind een keer per maand ook erg weinig, maar voor jouw probleem zou ik me eerder tot je buren richten. Die willen vast wel af en toe jouw bak aan de weg zetten.

  reageer
 • Thomas

   

  Precies, zo bestuur je een land. Wil je iets, dan leg je het de burgers onder brute dwang op, zonder te letten op de haalbaarheid. Het zou volmaakt stalinisme zijn als iemand ook nog eens een boete zou krijgen voor illegaal dumpen van afval als ze het niet meer in hun afvalbak kwijt kunnen.

  reageer
 • Peter

   

  Mochten de bakken gaan stinken, gewoon voor de deur zetten van B&W, en de gemeenteraadsleden. Word het zo weer teruggedraaid. Deze mensen staan mijlenver van de praktijk

  reageer
 • Niet oké,

   

  Laat de gemeente eerst maar es plastic afvalbakken bestelen zoals ze al wel voor het buitengebied gedaan hebben"gemeente Dronten" En wordt de belasting aanslag voor de afval dan ook lager,wij gaan immers het afval scheiden. Wat moet je dan doen als de afvalbak vol zit en het duurt nog een tijdje voor het afval gehaald wordt!! En zo zijn dit er maar een paar argumenten, mij lijkt het een slecht idee...

  reageer
 • j kees

   

  Zal een mooie stink zooi bij jullie zijn .Al die losse schijt luiers en vleesresten los in de gft bak .

  reageer
 • Brinkman

   

  Nou dat word dus stront luiers en vlees resten in de gft bak gooien .d ad n loop hij vanzelf naar het stort toe .

  reageer
 • Maria

   

  Nee hoor luiers en incontentie materiaal ruiken naar roosjes. Restanten van vlees ook heel fijn als daar de maden uit komen kruipen! En nee die horen niet bij het Groente Fruit en Tuinafval! Denk toch eens iets verder door!

  reageer
 • restje

   

  Restafval stinkt niet..!!

  reageer
 • mennis

   

  Die burgemeester is gek 😱😱😱 alles was goed tot hij aanschoof echt verveelde man

  reageer
 • Dronten

   

  Perfect! Bravo voor de gemeente!! Wij hebben een gezin met 2 kinderen waarbij we nog maar 50 kilo afval per jaar hebben. Niet door extreem te handelen maar gewoon netjes afval te scheiden.

  reageer
 • erwin sweep

   

  is idd niet te geloven dit ik ben al af en toe niet thuis op de dag dat het opgehaald word en dan kan ik met heel veel pijn en moeite het redden met 1 maand maar als ik dan vervolgens 2 maanden ermee moet doen omdat een idioot dit bedacht heeft kom ik het wel bij hem thuis brengen!!

  reageer
 • Inge

   

  Krijgen we dan voor plastic een container ipv die vieze zakken. Het plastic gaat bij mij bij het restafval. Die vieze gore plastic zakken vol met afval wil ik niet in mijn tuin of schuur hebben liggen wachten tot ze opgehaald worden. Bah

  reageer
 • Michael

   

  Welke idioot heeft dit bedacht? Na 2 weken zit de container al knots vol, restant dan maar in het gemeente perkje?

  reageer
 • Kaassie

   

  Positief bericht ! Aan we met z'n allen een hekel aan scheiden krijgen, moeten we klagen ( weet zeker 35 personen, de klagers hier, zeker wel waar) zodat fabrikanten, winkels enzovoorts gaan nadenken hoe hun spullen verpakt moeten worden, als de consument niet kiest voor het Merk, maar de hoeveelheid verpakking, komt er beweging in de zaak. Ook wij als consumenten moeten niet meer alles klakkeloos verpakt willen hebben, veel kan makkelijk zonder of met heel weinig. Probeer eens iets minder via Internet te bestellen en ga bij de plaatselijke verkopers langs, scheelt ook veel troep. O ja, ik hoop dat Dronten de huidige Rest bak gaat gebruiken voor plastic en papier en 1 x per week ophalen

  reageer
 • Kitty

   

  Onhandig als je toch regelmatig een aantal kattenbakken moet verschonen: dat is restafval en dat is vrij snel vrij veel. Mijn oplossing wordt dan ook: kattenbakken eruit en dan toch maar bij de buren in de tuin laten kakken...

  reageer
 • .\/\/.

   

  4 weken....dat gaat vreselijk stinken! Hier in Almere vind ik twee weken al lang. Het is niet zozeer de hoeveelheid, maar die lucht.....

  reageer
 • Deluis

   

  Wat is het probleem?

  reageer
 • Marijke

   

  Ik heb er zelf niet zoveel problemen mee als alleenstaande, maar hoe zit dat als je een gezin hebt, of bijvoorbeeld vanwege kinderluiers of incontinentiemateriaal extra afval hebt? En ook al heb je weinig afval, ik eet wel eens een kippenkluifje. Het kost me nu al moeite om de vliegen en de maden uit de bak te houden. En wáár komen die containers te staan? Niet iedereen die niet goed kan lopen of sjouwen woont bij De Regenboog :) en het is niet prettig om telkens weer om hulp te moeten vragen. Verder is de kans op overlast enorm. Dumpt iedereen zijn afval wel keurig in de bak? Ik heb in Almere gewoond en daar werd de container gelukkig geleegd als die vol was, maar men dumpte de troep er gewoon omheen, ook als die leeg was. En wat als je onverhoopt eens extra vuilnis hebt en geen auto hebt om naar de stort te gaan? In het voorjaar had ik een koelkaststoring, dat leverde twee volle stinkende vuilniszakken op. Ik wijs het idee niet af, maar zou wel graag antwoord op de vragen willen.

  reageer
 • drontense

   

  In kampen wordt het ook ingevoerd. Naast de gemeentelijke belastingen betaal je extra voor gewicht zakken. Dus krijgt de gemeente extra geld binnen. Dronten en kampen hebben contact met elkaar dus zal er meer zaken gaan veranderen. Hoe zit dat met de mensen die kwijtschelding krijgen, het zou ook eerlijk zijn dat zij ook voor de zakken gaan betalen. Zij verbruiken meer daar ik dat regelmatig constateer doordat zij hun zakken bij andere mensen in de container zie gooien. Laat een ieder zelf betalen voor de hoeveelheid afval die men produceert. In de zomer extra gft afval ophalen lijkt me zeer zinvol

  reageer
 • vonnie

   

  En......als we beter gaan scheiden!!!! waar laten we dan de plastic afvalzakken. Als ik er al 1 buiten hang/zet maken de katten hem stuk, en ligt al het afval door m,n tuin. Laat staan met 3 of 4 zakken. Hoe gaan jullie dit oplossen!!!!! Dus niet alleen de buiten wegen, maar ook voor de woonwijken plastic afval containers!!!!!

  reageer
 • Drontenaar

   

  Belachelijke regeling. In de gemeente Lelystad kan je gratis naar de milieustraat. Hier kost dat ook een hoop geld. Zeer kortzichtig van de gemeente Dronten. Werkt alleen milieuvervuiling in de hand. Stelletje graaiers..

  reageer
 • Uh

   

  Weet je wat het mooie is van deze participatie maatschappij?als je kinderen hebt mogen en kunnen die prima helpen!sorteren is idd en werkwoord dat klopt maar dat is rijden ook en slapen ook.....

  reageer
 • Carolien

   

  Vind ik ook hoor. Wij zijn met z'n 5-en en meestal maar een bodempje in de restafval bak. Ik vraag me af wat mensen dan allemaal in de restafvalbak gooien. Voor wat vaker groenafval ophalen ben ik ook wel een voorstander! Nu heb ik vaak te veel, wat ik dan maar bij het restafval gooi.

  reageer
 • Oma

   

  Hoe komen ouderen aan een vuilnisrollator en hoe ver moeten ze daarmee lopen naar de vuilniscontainer? Worden er op de route bankjes geplaatst zodat ze even kunnen bijkomen als het ver is?

  reageer
 • Hans K

   

  Dat dumpen zie je nu al in de bossen rond Almere Hout. Recycle perrons zijn gratis, maar daar kun je niet met wielafval niet zo makkelijk mee aankomen. We hebben het hier al gehad: drugsafval, uien (boer heeft het wel later opgeruimd), bevroren patat, koelkast, keukenkastjes, vuilniszakken. Het dumpen en verbranden in openhaard/allesbrander zal zeker toenemen als je het afval niet aan de straat kwijt kunt. Je moet je schoorsteen wat vaker laten vegen, dat wel. In Almere is de inzameling om de week en moet zeggen dat met de plastic en groenbak wij wel uit de voeten kunnen. Grote gezinnen hebben wel moeite, maar gooien dat bij ons in de kliko.

  reageer
 • kees d.

   

  Ik vraag me af of het gemeente bestuur ook naar Almere heeft gekeken? Daar is het altijd een puinhoop om de containers heen omdat anderen niet woonachtig binnen de gemeente nu ook hun afval kunnen komen storten en daardoor de containers sneller vol zijn. Ook wordt er met enige regelmaat grofvuil bij de containers gedumpt. We zullen de ergernissen vastleggen en met regelmaat aan het college toe zenden.

  reageer
 • sim

   

  Sinds wij meedoen aan de actie 100-100-100 hebben wij bijna geen restafval meer. Nu ongeveer 800 gram per week. Oude/kapotte kleding/schoenen kunnen in de kleding bak. Blik, plastic bij het plastic afval, papier in de papierbak. En over het wegbrengen, we gaan bijna elke dag wel weg, kinderen naar/van school halen/brengen, boodschappen (kan je gelijk oude batterijen inleveren bij de winkel) doen, koffie drinken bij iemand, aan het werk. Dan kan je toch het afval meenemen. En voor oudere mensen onder ons zal er vast wel een oplossing komen. We zijn niet de eerste gemeente die dat doen toch. Sommige mensen zien gelijk beren op de weg. En als er veel gedumpt afval ligt kan je via de gemeente een melding doen en word het snel opgepakt.

  reageer
 • Afval scheiden is een prima zaak, maar wie krijgt straks de ondergrondse containers voor de huisdeur? Informatie over hoe het vuil naar de container komt ontbreekt volledig, hoe groot wordt de onderlinge afstand van de containers? Als de groene kliko gaat verdwijnen moet men dan met een kruiwagen naar de container? Kortom, het zou beter zijn om met goed doordacht plan en duidelijke informatie te komen en laat de betrokkenen er over mee denken. Zo het nu op deze wijze gebracht wordt zijn de gemeente Dronten en de verantwoordelijke wethouder op dezelfde wijze bezig als de elite in Brussel.

  reageer
 • grondstof

   

  Wat zal het buitengebied hiervan afknappen, ik verwacht vele illegalen stort door mensen die hun afval niet kwijt kunnen. De kosten van het opruimen zullen hoger zijn dan de besparing.

  reageer
 • Alex

   

  En die gasten in het gemeentehuis zijn door ons gekozen? Lekkere volksvertegenwoordigers! Ik zie het afval wel gedumpd worden op plaatsen waar het niet hoort! Dit noemen we nou bezuinigen op de korte termijn terwijl ik heeeel zeker weet dat er behoorlijke potjes geld aanwezig is!

  reageer
 • Drontenaar

   

  Wat een slecht idee zeg! Gezin met kinderen gaat dat nooit halen als de container maar 1 keer in de maand wordt geleegd. Ik denk dat de gemeente op deze manier bezuinigd en iets gaat doen aan de werkgelegenheid want ik weet zeker dat dit afval dumping in de hand gaat werken. En afval scheiden kan werken maat dan moet je idd wel voorzien in een container voor het plastic. Rest en tuinafval komen trouwens gewoon weer bij elkaar bij de verbranding dus dat je die moet scheiden slaat nergens op. Papier en plastic ben ik voorstander van. En dan die ondergrondse containers nog. Moet de gemeente eens in Almere gaan kijken wat daar allemaal gedumpt wordt bij die containers. Wat een slecht idee zeg!!!!

  reageer
 • Drontenaar

   

  Maar houden we wel de klikos om te afval in te doen of moet je die inleveren als de ondergrondse containers komen? Gaan we dan weer over op ouderwetse vuilniszakken?

  reageer
 • Aangezien je ruimte zat hebt: waar mogen wij onze zakken vuil brengen wat wij niet kwijt kunnen? De gemeente kijkt alleen naar eigen kosten en dit heeft niks met beter scheiden te maken. Het is al eerder aangetoond dat scheiden bij de afvalverwerker met bepaalde (dure) sorteer machines een beter resultaat geeft. Maar dit kost veel geld. Dan maar afschuiven op de inwoners. Ondergrondse containers hebben andere gemeenten ook zat ervaring mee en in veel gevallen geen goeie. Waarom moet Dronten dan denken dat het hier in heel Dronten wel gaat werken?? Ik zie meer in 2 containers die beiden in midden gescheiden zijn. Deze worden dan om de week opgehaald. 1 voor plastic en papier en andere voor GFT en rest. In Almere doet men dit nu (geen idee of dat in heel Almere is). Vind dit een goeie oplossing.... En minder containers, en er zal beter gescheiden worden dan nu. Ook ik vind de zakken voor plastic niks! Waar moet ik deze neerleggen???

  reageer
 • Jan

   

  Dit is geen stimulans maar een ordinaire bezuiniging

  reageer
 • dorpsgenoot

   

  Dit is Dronten op zijn smalst. Je kunt het ook eerst goed regelen en dan omgooien. Niet eerst omgooien en dan een jaar later pas regelen. Partijpolitiek krijgt hier voorrang boven gezond verstand. Jammer

  reageer
 • Brinkman

   

  Volle zakken bij Aat op de oprit zetten .

  reageer
 • JB

   

  Wij zijn met vier personen en hebben nauwelijks nog restafval. Goed plan. Ook om het plastic in een container te kunnen doen. Dan kan dat ook eens in de twee weken. Groenafval zou in het voorjaar en zomer wel wat vaker opgehaald mogen worden met al dat grasmaaien en snoeien

  reageer
 • Sn

   

  Met hoeveel personen bent u in het huishouden? Ik scheid het afval ook goed maar met een huishouden van 5 personen zit de container toch elke twee weken vol.

  reageer
 • kees d.

   

  Bij de WMO een aanhangertje aanvragen voor achter mijn scootmobiel om het restafval naar de container te brengen. De dienst verlening gaat hard achteruit. Met vier afval bakken in de tuin om te sorteren is het niet goedkoper geworden terwijl sorteren een werkwoord is.

  reageer
 • drontense

   

  Hier zijn veel mensen niet blij mee. Wij hebben per twee weken een container restafval half vol. Als wij deze aan de weg hebben gezet duurt het maar even voordat deze helemaal vol is doordat andere mensen hun restafval in de onze gooien. Ik voor zie veel problemen als het nieuwe beleid ingaat. Dat wordt dus veel zwerfafval en illegale dumping elders in de omgeving

  reageer
 • Ik

   

  Hoe zit het dan met het buitengebied? Ik ga geen kilometers rijden met een zak afval in mijn auto

  reageer
 • Mar

   

  Dit kan toch niet!

  reageer
 • Iemand

   

  Nou met alle het overtollige vuilnis bij gemeente huis droppen.. Belachelijk ben al blij a,s de container weer geleegd kan worden.. En die plastic apart verzamelen in. De plastic zakken stinkt een uur in de wint.. Dus no way op deze manier..

  reageer
 • EN

   

  Goed idee, ik scheid het afval al, en het restafval is echt heel weinig. Een volle container 1x in de 3 maanden. Zou fijn zijn als de restcontainer voor plastic afval gebruikt gaat worden. Scheeld een hoop zakken.

  reageer
 • Petra

   

  Ik ben een voorstanders 1x per week GFT ophalen. Met name in de zomer.

  reageer
 • EK

   

  Hoe verzin je dit. Niet nagedacht hoe met name ouderen dit oplossen.En later een verlaging van de heffing. Geen enkele belasting wordt lager en deze dus ook niet. Gemeente schaam u!!!!

  reageer
 • Tsja

   

  Dat worden volle vuilniszakken op de meest bizarre plaatsen.

  reageer
 • Jan

   

  Dumpen van afval wordt niet uitgesloten. De gemeente werkt het zelf in de hand.

  reageer
 • Marijke

   

  Als het plastic en blik etc maar wel elke week opgehaald blijft worden... Daarvan heb ik minimaal 1 zak vol iedere week.

  reageer
 • Nou laat de dumpingen maar komen.

  reageer
 • RD

   

  En dat zonder aankondiging ! Lekker dan met een gezin !!

  reageer
 • Me

   

  Fijn dat de gemeente Dronten dit via het nieuws bekent maakt en niet via een brief ik vind als inwoner van de gemeente erg onaangenaam en zeker met een gezin met 2 volwassenen en 3 kinderen absurt zeker weer een actie van iemand die zijn huisafval bij de milieustraat gratis stort omdat hij/zij daar werkt. Tevens erg slecht voor de werkgelegenheid van personeel. Om nog maar niet over de kosten te door te gaan deze blijven voorlopig hetzelfde dus we krijgen minder maar wel veel betalen halloooooo waar zijn we mee bezig

  reageer
 • Erick

   

  "Gemeente kiest"..... Wil de burger dit ook? Ik zie er niet veel in. Krijgen ouderen hierbij hulp van de gemeente?

  reageer
 • Ron

   

  1x per maand? Schande

  reageer
 • Frank

   

  Onder de noemer 'stimuleren' dwingen wij de burger😂

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert