Waarde De Deel nog 2 miljoen gedaald

EMMELOORD
Het plein De Deel in Emmeloord blijkt veel minder waard dan onlangs is vastgesteld.

Volgens een nieuwe taxatie is de grond nog maar 1,6 miljoen euro waard. Dat is bijna twee miljoen lager dan de 3,5 miljoen euro waarvoor burgemeester en wethouders De Deel twee weken geleden nog in de boekhouding wilden opnemen. 

In 2008 stond de grond nog voor 11,7 miljoen in de boeken. Die waarde was grotendeels gebaseerd op de plannen die de gemeente Noordoostpolder en projectontwikkelaar Provast lange tijd met het centrum hadden. Een deel van die 11,7 miljoen is door de gemeente al uitgegeven aan het opknappen van de Lange Nering en de rest van het centrum van Emmeloord. 

Oppositiepartij ONS Noordoostpolder is woest over de waardedaling. Volgens fractievoorzitter Berthoo Lammers heeft de gemeente zich tegen beter weten in rijk gerekend en was het te verwachten dat de accountant de cijfers niet zou goedkeuren. 

Volgens Lammers was het beter geweest als de gemeente direct na de breuk met projectontwikkelaar Provast haar verlies had genomen en De Deel tegen de echte dagwaarde in de boeken had gezet. Mocht de grond later dan toch meer opleveren, dan was dat een kleine meevaller geweest.

ONS denkt dat de gemeenteraad maandag mogelijk niet akkoord zal gaan met de boekhouding over 2015, nu de cijfers op de valreep nog zo zijn bijgesteld. 

reacties (13)

 • Henk

   

  Het was administratief en balanswaarde. Maar omdat het geld al uitgegeven is is het nu de werkelijke waarde.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Er is helemaal geen geld naar de knoppen of verloren. Het is een balanswaarde.

  reageer
 • Pieter

   

  Het betekend wel dat er ergens twee miljoen eurie gevonden om de balans weer in evenwicht te krijgen. Door belastingverhoging, minder geld voor onderhoud openbare ruimte, o.i.d. Dus zeg niet dat er geen geld verloren zijn gegaan en het wordt nog erger, want als er niets met de deel gedaan wordt, zal de economische waarde alleen maar verder dalen. Misschien toch maar betaald parkeren invoeren, er is met geld van de deel immers de paardenmarkt als vervangende parkeerplaats aangelegd.

 • Logisch dat het zo gaat?

   

  Juist alles is de waarde die je gevoelsmatig geeft. Dat geld ook voor luchtkastelen.

 • siemon

   

  De Deel is gewoon de Deel; en zolang het niet verkocht wordt maakt het niet uit of het 3 of 6 miljoen waard is; De waarde is gewoon een administratief gegeven, waar de gemeente (hopenlijk!) niets mee doet.

  reageer
 • Jeroen

   

  Alleen blijkt dus dat er wel wat mee is gedaan. Nl. het opknappen van de Lange Nering. Er is dus geld uitgegeven wat er niet was en dat mag je best een probleem noemen.

 • Logisch dat het zo gaat?

   

  Het is helemaal niet verwonderlijk dat het zo uitpakt. Ten eerste het gehele proces qua inspraak 't Hart geeft negatieve lading. De bewoners zijn gewoon bedot en gepaaid.Achteraf komen allerlei randeisen van dhr. Lammers en de gemeente via de Wethouder. De grond kunnen we beter gratis weggeven zoals ook bij van de Valk is afgewikkeld met een 1 euro.Dit noemen we overal tegenvallers en speculeren met belastinggelden!Lucratief om gegadigde binnen te halen! De zelfde bestuurders geven vaak wel commentaar over mensen die niet meer aan het werk komen door verschillende omstandigheden. Dit is momenteel het dubbele moraal!!

  reageer
 • Arnold

   

  de heer Lammers is woest over de waardedaling ? Hij wil zelf niet dat er gebouwd wordt? En zijn de nieuwe plannen er al dan ? Holle retoriek en opkloppen van nutteloze inzichten. Zo jammer. Nu is het moment van afwaarderen al een heel item geworden. Stop de energie in positieve dingen. Maar dat is voor dovemansoren

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bauer

   

  Wat voor taxateurs hebben ze daar bij de gemeente? Zijn vast geen professionals!

  reageer
 • Henk

   

  Wie heeft er eigenlijk getaxeerd? Want waar komt die enorme waardedaling vandaan? Misschien lopen er wat lijntjes naar een projectontwikkelaar?

  reageer
 • Bromsnor

   

  Ja, die Lammers weet het achteraf beter. En een winstje halen door eerst te laag te waarderen is ernstig laakbaar.

  reageer
 • schaapjes

   

  Lekker rekenwerk van onze knappe kopen op dat permanent in verbouwing zijnde gebouw

  reageer
 • Joep

   

  Ach ja, en bij die 3,5 miljoen dacht de gemeente dat het wel meer zou worden. Daar hadden wij reaguurders direct al commentaar op. Nu blijkt de grond nog veel minder waard te zijn. Beduveld door onze wethouders?

  reageer
 • stop

   

  En nu de woz waarde volgend jaar maar weer verhogen, om deze blunder te compenseren?

  reageer
 • IK

   

  Waar kunnen we B en W laten taxeren? Nog even en ik krijg geld toe als ik wat wil met de Deel.

  reageer
 • sterk

   

  Echte rekenmeesters daar bij de gemeente. 10 miljoen 8 jaar naar de knoppen, een ware prestatie, maar om daar trost op te zijn....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert