ABN AMRO woensdag weer open na plofkraak

EMMELOORD
Op de Deel in Emmeloord is in de nacht van zondag op maandag een plofkraak gepleegd op het filiaal van de ABN AMRO. De explosie rond 04:00 uur was in de ruime omgeving te horen. Na de explosie ontstond er brand in het gebouw. Twee ramen van de bank zijn gesneuveld en de deuren zijn beschadigd. Drie woningen in de omgeving van de bank zijn tijdelijk ontruimd.

Ooggetuigen 
Volgens de politie hebben getuigen na de knal twee personen op een bromfiets of motor weg zien rijden in de richting van Bant. Volgens een woordvoerder van de politie waren agenten na twee minuten aanwezig. De politie kan nog niet zeggen of er iets is buitgemaakt. 

Onderzoek
De ruime omgeving van de bank was afgezet met linten. De politie heeft tot na het middaguur onderzoek gedaan. Aanvankelijk assisteerde ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie daarbij. Dit omdat er rekening werd gehouden met de aanwezigheid van nog meer explosieven in het pand. Het onderzoek werd bemoeilijkt door rook in onder meer de kelder van het pand. De brandweer heeft het bankgebouw daarom geventileerd.

Schade
Volgens een woordvoerder van ABN AMRO is de schade 'aanzienlijk'. Zo heeft er onder meer binnen brand gewoed na de explosie. Volgens hem is er mogelijk ook nog een auto tegen de gevel gereden. Nadat het pand rond 12:45 uur door de politie werd vrijgegeven, is een aantal ramen met houten schotten dichtgetimmerd. Het kantoor in Emmeloord gaat woensdag weer open zegt de ABN AMRO. Donderdag kan er weer gepind worden. 

Rabobank
Omdat de meeste winkels op De Deel op maandagochtend gesloten zijn, hebben zij weinig hinder ondervonden van de urenlange afzetting. De Rabobank, die pal naast de ABN Amro zit, is in overleg met de politie een uur eerder opengegaan. Dit om klanten van de ABN AMRO op te vangen en mensen te woord te staan. Volgens een woordvoerder van de Rabobank is aan hun kantoor ook enige schade ontstaan. Zo raakten enkele panelen aan de gevel door de explosie ontzet. De winkel in medische hulpmiddelen aan de andere kant van de ABN zegt op het eerste oog geen schade te hebben.


reacties (6)

 • Dennis

   

  Waarom hebben die banken geen palen voor de pui staan? Leven ze nog in het stenentijdperk? Het zijn wel vaak de banken die op de minder dure locaties zitten ( SNS, ABN, Rabo ). Misschien moeten die toch eens meer uit gaan geven aan veiligheid :-) .

  reageer
 • Peter Zwart

   

  Dennis, Bij een plofkraak wordt gas of explosieven gebruikt. Hier heeft een paaltje dus geen invloed op... Anders zal het een ramkraak zijn, maar dat is niet gebeurd zo te zien.

 • Paal

   

  Die paaltjes helpen ook echt tegen het opblazen van een pinautomaat...

 • Politie was direct na de klap aanwezig. Echt weer een omroep Flevoland getuige

  reageer
 • pimmy

   

  Wacht even een half uur na de explosie arriveerde de hulpdiensten? Waarom zo traag reageren? En waarom traceren ze geen mobiele telefoon's die op het tijdstip in de buurt waren, volgens mij heb je dan redelijk snel de dader te pakken!?

  reageer
 • Minette

   

  Dr stond 1 politieagente op de hoek bij het voorhuys. Hoorde van een bekende dat de politie op de a6 auto's aan het controleren waren. 25/30 minuten na de klap kwam de eerste politieauto..

 • erik

   

  ik was daar zaterdag middag en toen stonden er 3 mannen die zich vreemd gedrag hadden.2 bij de pin automaat en 1tje stond buiten en de omgeving te verkennen,die liep steeds na binnen en na buiten.die andere 2 keken het hele pand door waar de automaat staat.en pinden grote bedragen van rond de 1300 euro.ook deze 2 mannen waren zenuwachtig.waren allochtonen

  reageer
 • henk

   

  Maar Erik als jij van plan bent om een kraak te gaan zetten, dan is het toch niet echt slim om een paar dagen daarvoor grote bedragen bij diezelfde bank te gaan pinnen . Er hangen overal camera's enz.

 • Gerard

   

  Klopt Erik ze reden in een rode daiatshiu zoon klein autootje

 • Moo

   

  Knap dat je gezien hebt hoeveel geld ze gepind hebben.....Toch niet teveel naar Netflix gekeken mag ik hopen ?

 • Joke

   

  Erik de speurneus? Spannend hoor!

 • IK

   

  Raad je aan je te melden bij de politie met dit verhaal.

 • Stefan

   

  Met een bezetting van 2 man en een paardenkop kan de enige prioriteit van de dienstdoende agenten de veiligheid van de directe omgeving plaats delict zijn. In de ideale situatie zou je bij een dergelijke melding direct de ketelbrug open zetten en een helikopter in de lucht hangen. De realiteit is helaas dat men tonnen weg weet te halen met behulp van levensgevaarlijke methodes en hier nog mee weg komt ook.

  reageer
 • Nop

   

  Haha niet eens zo'n gek idee. Zet alle bruggen open en ze komen niet heel ver.

 • laat alle reacties zien
 • urker

   

  wie kan dit weer betalen...... de gemeenschap....... werken is zo slecht nog ziet, als je er de voordelen van inziet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert