Vluchtelingen krijgen sneller huis

FLEVOLAND
Het lukt gemeenten steeds beter om vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan een huis te helpen. In de eerste helft van 2016 moest voor een recordaantal van 475 vluchtelingen een huis worden gezocht en dat hebben de Flevolandse gemeenten ruim gehaald. Dat er zoveel huizen nodig zijn komt doordat veel mensen naar Nederland zijn gevlucht voor het geweld in Syrië.

Achterstanden
Ondanks de goede score dit jaar, kampt Flevoland toch nog met een achterstand uit 2015. Er zijn nog steeds zo'n 200 vluchtelingen die recht hebben op een huis, maar moeten wachten. Alleen op Urk en in Zeewolde en Lelystad is geen of bijna geen achterstand. 

Inhaalslag Almere na belofte
De grootste gemeente van Flevoland had enorme achterstanden bij het huisvesten van de zogenaamde vergunninghouders. Wethouder Herrema heeft beloofd dat hij de wachtlijst van 2015 dit jaar wegwerkt. Dat is nog niet gelukt, maar als Almere in het tempo van de laatste maanden doorgaat, slaagt de Almeerse wethouder in zijn missie. In mei en juni kregen maar liefst 150 vluchtelingen een huis in Almere.

Uitdaging
Ook in de tweede helft van dit jaar moeten weer 475 vergunninghouders een huis krijgen. Er blijft dus veel werk aan de winkel voor de gemeenten en de woningbouwcorporaties. De laatste maanden werken ze beter samen om huizen te zoeken. Vluchtelingen die op de wachtlijst staan blijven in een asielzoekerscentrum en houden daar weer plaatsen 'bezet'. Lelystad maakte een uitzondering door een groep mannen uit Eritrea naar een hotel te verplaatsen.

[https://localfocus2.appspot.com/577b788218b23]

 

reacties (20)

 • Uuuh

   

  En mijn zus maar wachten. Staat al 6 jaar ingeschreven en inmiddels ook mijn mooie nichtje geboren maar moest gewoon thuis blijven wonen. Mijn ouders hadden nog een kamer vrij dus urgentie was niet nodig volgens woningbouw. En raad maar wie nu de nieuwe buren zijn....

  reageer
 • Bram

   

  Is het een probleem dat vluchtelingen een huis krijgen, of is het probleem dat er te weinig huizen zijn?

  reageer
 • Eddie

   

  Beiden denk ik

 • syrier

   

  de vraag is:wat gaan we er aan doen? of blijven we alleen maar via dit forum klagen of komen we in actie

  reageer
 • Pzaal

   

  Pffff nog bedankt voor de mensen die al jaren zitten te wachten. Achterlijk gedoe, wij mogen jaren wachten en hun krijgen zomaar eventjes een huis. Waarom?

  reageer
 • Me

   

  Belachelijk voor woorden het nederlandse volk mag in de bekende stront zakken het gaat echt nergens over. Mijn broertje heeft hierdoor ook langer moeten wachten en die gelukzoekers lachen je recht in je gezicht letterlijk. En binnen de kortste keren allemaal dure meubels in huis en niet van de leenbakker maar de exclusieve meubelzaken en jawel elektrische fietsen en een mooie auto van onze centen pffff. Bedankt meneer rutte het word tijd dat je je biezen gaat pakken bij je moeder en op jezelf gaat wonen. En een normale baan gaat zoeken voor het minimum loon eens kijken of je dan nog steeds zo makkelijk praat pffff drama.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jacco

   

  Te triest voor woorden. Voor de Nederlander is er geen plaats. Jaren wachten tot je een huurwoning/kamer krijgt toegewezen. Eigenlijk rest er maar een keuze: paspoort weggooien en melden in Ter Apel. Alles voor elkaar. Binnen een paar weken. Eigenlijk zo gek nog niet.....

  reageer
 • .\/\/.

   

  Misschien moet Nederland ook eens af van het waanidee dat de overheid voor iedereen een woning moet verzorgen. Een beetje passief op de wachtlijst vegeteren en wachten tot de gebraden haantjes je mond in vliegen.

 • Han.

   

  Bij mij in het blok woonde er een paar op kamers. Kwamen met een koffer en na een paar weken hadden ze een huis en na 2 maanden stond er een nette Mercedes voor de deur. Geen nieuwe Mercedes maar wel eentje die een flinke slok benzine lust en veel kost in de wegenbelasting vanwege gewicht. Volgend jaar verkiezingen en dan zal pijnlijk duidelijk worden dat dit beleid niet langer aan het Nederlandse volk verkocht kan worden.

  reageer
 • De Vries

   

  Helemaal mee eens. Mijn dochter is in Friesland werkeloos geworden. Kan in Lelystad een baan krijgen, maar geen huis! Moet nu noodgedwngen bij ons weer inwonen tot wie weet hoe lang. Ze zit nu in de bijstand, maar omdat haar aurotje, een oude Corsa, teveel waard is krijgt ze geen enkele vrijstellig van belastingen. Ze woont in een klein dorpje met weinig OV. We zijn het helemaal zat dat die "asielzoekers" met alles geholpen worden.

 • wilders

   

  Het zou verboden moeten worden

  reageer
 • Drontense

   

  Nou bij ons wonen ze ook in het blok spreken geen Nedelands . De hele tijd te schreeuwen door de mobiele telefoon.BBQ moeten ze ook nog leren eigenlijk zou je de brandweer moeten bellen.Ze hebben een mooie auto .Ja hoe kan dat allemaal vraag je je af .Ik heb geen auto kan ik niet betalen.Het spreekwoord Eerlijk zullen we alles delen is hier wel van toepassing.

  reageer
 • huis zoekende

   

  Ik denk dat ik ook maar vluchteling ga worden... dan heb ik op korte termijn een huis en die.mag ik inrichten op kosten van het rijk... klinkt allemaal erg goed.. het is toch van de zotte!

  reageer
 • jo jo

   

  Elke vergunninghouder is er één teveel.

  reageer
 • grondstof

   

  De wachtlijst van bewoners maak je toch gewoon enkele jaren langer, dan kan de achterstand voor vluchtelingen snel weggewerkt zijn. Jammer voor jonge stelletjes die jaren langer bij de ouders moeten blijven wonen. Dat is Nederland tegenwoordig, je zal toch maar willen gaan samenwonen of trouwen. De beleidsmakers hebben vast en zeker wel een onderdak voor zich zelf en hebben er geen enkele moeite mee.

  reageer
 • almere

   

  de eigen woning zoekende kan de p,p, krijgen . alles voor de gelukzoeker laat Herrema zich maar eens druk maken om het eigen volk hier , maar nee hij is lid van de linkse knuffelclub . Herrema gewoon door gaan met knuffelen met je partij voor de afbraak hier in almere laat je eigen mensen hier maar barsten

  reageer
 • Ron

   

  en wij maar wachten

  reageer
 • Jan

   

  Je zult maar inwoner zijn en wachten op een huis

  reageer
 • Wacht even, borrelnootjes staan klaar, dus kom er maar in met de 'mijn kind wacht al 8 jaar op een woning' en 'onze oudjes dan?' en de 'gelukzoekers moet je terugsturen' in 3, 2, 1...

  reageer
 • Rich

   

  Ja en wij Nederlanders mogen 9 jaar wachten op een woning.

  reageer
 • Bb

   

  Je zal zal maar op een huis zitten te wachten. Gaan ze mooi voor en het kost ze nog niks ook Bedank lelystad

  reageer
 • Piet

   

  Echt ongelooflijk. En eigen volk kan de .... krijgen. Man man man vind je het gek dat men het zat wordt met die zogenaamde vluchtelingen. Er is bekend dat bijna 80% gelukzoeker is maar alle geldkraan gaan open en die van ons nog verder dicht. Ik vraag het me vaak af waarom deze mensen een huis met complete inrichting nodig hebben. Als je echt uit de oorlog komt dan zou je blij moeten zijn met een kamer zoals dat in Nederland werkt als je niet op de wachtlijst staat maar ja er is ook bekend dat 90% islam zich niet wil aanpassen aan het land van opvang. Nou rot een eind op dan. Heb het van dichtbij meegemaakt. Alleenstaande moeder krijgt een lening van 3000euro komt 1 maand later een geldverslindende vluchteling naast haarvook alleenstaande moeder en krijgt ja 7000 dit valt toch niet uit te leggen op ja toch wel de vluchteling levert geld op

  reageer
 • Annechien

   

  Ik ben benieuwd waar je het vandaag hebt dat 80% gelukzoeker is. Mijn ervaring is wezenlijk anders....... Mensen die daar enorme rijkdom bezitten, maar alles is kapot geschoten en gebombardeerd.... Vervolgens een levensgevaarlijke reis om je eigen leven en die van je gezin veilig te stellen..... Daarna in een kamer, die je deelt met een vreemde, wachten op je gezin. En dat wachten kan wel een half jaar duren. Wat een gelukzoeker zeg.....

 • Jolanda

   

  Is gewoon belachelijk en mensen die a Jaren op wachtlijst staat bij centrada hebben mooi pech blijkbaar die kunnen nog paar jr wachten blijkbaar ik zou zeggen met die alleen in een 5 kamer wonen goi die er uit dan die houden een huis vast voor een gezin

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert