Na zomer duidelijkheid over financiële hulp asbestdaken

LELYSTAD
De gemeente Lelystad geeft dit najaar meer duidelijkheid over de mogelijkheden die de gemeente inwoners met asbestdaken praktisch en financieel kan bieden. De raad heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met een voorstel om onderzoek te doen naar de opties.

Geld lenen van de gemeente?
Onderzocht wordt welke mogelijkheden er zijn om geld voor de asbestsanering te lenen aan inwoners. Vanuit de landelijke overheid komt eind dit jaar meer duidelijkheid over subsidieregelingen voor asbestsanering. Maar wethouder John van den Heuvel verwacht niet dat er vanuit Den Haag extra geld komt voor dit probleem.

Steun aan inwoners
Ook wordt bekeken in hoeverre de gemeente inwoners kan begeleiden en steunen, zonder verantwoordelijk te worden voor de problemen. Gezamenlijke plannen van inwoners en duurzaamheid krijgen extra aandacht in de onderzoeken van de gemeente. Het Platform Asbestdaken Lelystad vindt het een stap in de goede richting dat de gemeente de mogelijkheden gaat uitzoeken. 

reacties (3)

 • Wim

   

  Laat ieder lekker zijn eigen dak betalen waarom zou ik daaraan mee moeten dokken van mijn belastinggeld?

  reageer
 • Pieter

   

  ;-) mee eens...

 • KC

   

  Wie is de lachende derde van deze overheidsmaatregel? Dat is juist de overheid met haar BTW van 21%. Laten zij het BTW tarief verlagen naar 6%. Dat scheelt veel geld.

  reageer
 • Jon

   

  Nouw... De lachende derden zijn alle asbest gerelateerde bedrijven (laboratoria, onderzoeker, verwijderaars).. Dat beetje BTW zal het m niet doen. Die kunnen als ze nu beginnen het hele land niet asbestvrij krijgen voor 2024. Ik zeg omscholen en zakken vullen😆

 • Freek

   

  Ik zou het niet afwachten, je mag dan subsidie krijgen maar het kost je sowieso geld en het nieuwe dak moet je echt zelf betalen! Afgelopen jaar zelf zo'n 40 m2 naar de gemeentewerf gebracht en op de vraag of er asbest in zit, zeg je gewoon dat het nog door niemand is geconstateerd. Moeilijk doen ze verder niet want ze weten zelf ook wel dat alles in dezelfde verbrandingsoven terecht komt!

  reageer
 • h. Andaver

   

  Freek toch.... Je mag helemaal geen 40 m2 wegbrengen. Dat mag tot max 35m2 en dan is voor verwijderen ook nog een sloopvergunning vereist. Hd je die aangevraagd ? Dit kan als er een handhaver milieu langsloopt er voor zorgen dat je een tweede hypotheek kan nemen. Want bij verkeerd toepassen van de regeltjes zetten die lui met gemak de halve wijk af, doen onderzoek of er niets besmet is geraakt en ook als ze wel of niet wat aan asbest vinden komen ze alle kosten op jou verhalen en dat gaat ze lukken. Dit geld ook als er mensen zijn die even hun asbestdak afspuiten (voor het aanbrengen van een coating ofzo. NIET DOEN, kost bij betrappen de afspuiter tienduizende euro's om eerder genoemde reden. En idd, asbest wordt gestort en geisoleerd begraven. Nooit verbrand. De vezels zijn onverwoestbaar en onbrandbaar. Daarom juist zo gevaarlijk als ze zich in de longen nestelen. Breken niet af.

 • Rinus

   

  Asbest wordt begraven niet verbrand i.v.m. Risico.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert