Plan tegen jeugdwerkloosheid

FLEVOLAND
Ruim twintig partijen hebben woensdag handtekeningen gezet onder een nieuw plan dat de Flevolandse jeugdwerkloosheid moet tegengaan. Het nieuwe plan is getekend door zes Flevolandse gemeenten en verschillende schoolbesturen.

Het gaat om een update van het huidige plan van aanpak. Dat is overigens al behoorlijk succesvol: de afgelopen periode is het aantal voortijdige schoolverlaters fors gedaald.

In 2005 waren er in Flevoland 1554 voortijdige schoolverlaters, afgelopen jaar waren dat er 788. Dat is ruim vijftig procent minder. Bij het plan van aanpak werken overheid, bedrijfsleven en scholen nauw samen. Leerlingen die buiten de boot dreigen te vallen, krijgen een persoonlijke coach die hen helpt om weer deel te nemen aan de arbeidsmarkt.


 

reacties (3)

 • Iemand

   

  Het ligt aan het feit dat Flevoland, met name Lelystad, Zeewolde en NOP geen tot nauwelijks HBO en Universitaire studies aanbieden. Flevoland is van oudsher een landbouwprovincie, waarbij groei van het stedelijke gebied niet als prioriteit is opgenomen in het plan van aanpak. De jeugd moet dus ver reizen naar Amsterdam, Zwolle, Utrecht of zelfs Groningen om daar aan de bak te kunnen voor een volwaardig studiebestaan. Je kan een Flevolander, uitgezonderd van Almere, waar de rust en het provinciale heerst niet zomaar in de randstad droppen en maar zien of ze het aankunnen. Neen, het is tijd dat Flevoland een volwaardig, met name Lelystad (Centraal gelegen) een volwaardig MBO, HBO en Universitaire studies krijgen waardoor de jeugd van Flevoland dus kan afstuderen in hun vertrouwde omgeving, met korte reistijden, en dus de jeugdwerkloosheid afneemt omdat de jeugd na hun afstuderen in Flevoland kunnen gaan werken. Zelfstandig of niet. Ofwel het is tijd dat Flevoland zich wat meer op Flevoland richt en minder op de Randstad en Zwolle. 14

  reageer
 • Almeerse

   

  Alsof iemand die een HBO-niveau niet naar Amsterdam zou kunnen om een opleiding te gaan volgen ... Hoe denk je dat het buiten de randstad is, daar is t ook heel normaal om te reizen voor je studie of elders op kamers te gaan wonen.

 • Boels

   

  Ik zou het leerlingenselsel maar van stal halen: werken en leren. Leer je ook je te gedragen in de samenleving. En schaf de opleidingen tot werkloze af!

  reageer
 • Almeerse

   

  Kijk naar MBO-BBL, dat is leren en werken (meeste dagen werken, 1 dag naar school). Dus dat is er.

 • Democratie

   

  Aanhef artikel is misleidend, men doet voorkomen alsof de jeugdwerkloosheid bestreden wordt, het gaat om vroegtijdig schoolverlaten. De jeugd kan overigs na school direct aan de bak zolang zij accepteren niets of weinig te kosten, tegen de tijd dat zij zich denken te consolideren als burger, zijn zij te oud en raken zij uit de gratie als werknemer.

  reageer
 • ron

   

  Ik ben het deels met je eens (je eerste deel althans) Zouden ze hier niets mee doen dan weet je zeker dat de kans op jeugdwerkeloosheid enorm toeneemt. Je kan die 2 niet los van elkaar zien.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert