'Uitbreiden vis- en landbouwindustrie belangrijk voor economie'

EMMELOORD
Het uitbouwen van de vis- en landbouwindustrie, dat zijn de twee belangrijke economische kansen in Noordoostpolder en op Urk. Dat staat in een onderzoek van de regionale Rabobank naar de economische kansen van de gemeenten.

Het rapport is woensdagavond gepresenteerd aan lokale ondernemers en bestuurders van de twee gemeenten. 

Wereldmarkt veroveren
Zo zouden de vis op Urk en landbouwproducten uit Noordoostpolder de wereldmarkt kunnen veroveren. Dat is volgens directeur Jetze Kempenaar van de Rabobank de grootste kans voor de economie in Noordelijk Flevoland. In 2050 moeten ongeveer 9 miljard mensen gevoed worden. Volgens Kempenaar is er daarmee een grote markt voor producten uit Urk en Noordoostpolder.

Dan moet er wel gewerkt worden aan verduurzaming. Dat kan door de kwaliteit van landbouwgrond te beschermen en te kijken hoe het vangen en verwerken van vis kan gebeuren met minder verbruik van fossiele brandstof. 

Meer samenwerken
In het onderzoek staat ook dat gemeenten beter moeten samenwerken. Dat gebeurt volgens de Urker wethouder Geert Post nu nog te weinig. Hij wil laten onderzoeken hoe er met de agrarische productie en de vis nieuwe producten gemaakt kunnen worden 

Het onderzoek van de bank moet richtlijnen geven aan de ondernemers en gemeenten. Na de zomer wordt in kleinere groepen verder gepraat, om tot duidelijke ideeën en doelstellingen te komen. 

 

reacties (5)

 • Nu breekt mijn klomp!

   

  Zie in alle heftigheid het onderzoek wat nu in het nieuws gebracht wordt,schade aan de luchtwegen in de omgevingen van intensieve veeteelt !!

  reageer
 • tja

   

  Rabobank is een hele grote draaikont. Een paar jaar terug als je als boer een lening wilde zagen ze geen toekomst meer in het boerenbestaan kregen letterlijk te horen dat je beter een ander beroep kon kiezen. andere banken konden we zo terecht. nee Rabobank jullie geloof ik niet meer

  reageer
 • Ron

   

  Wat een open deuren.

  reageer
 • Oude wijn in nieuwe zakken??

   

  Dit is werkelijk oud nieuws. Zelf weet men bij de Rabobank dat Agrarische bedrijven alleen maar door hen gestimuleerd zijn om te vergroten ten koste van kleine duurzame bedrijven.Het verduurzamen is een pre ,maar waar blijven nu ook de gemeenten om een enkele IJsselmeer binnenvisser te steunen met o.a. alternatieve ontwikkelingen.Tevens is de zeevisserij allang aan het voorsorteren .Zie bijvoorbeeld hoe duurzaam de sorteermachine is ingezet op de afslag in Urk.Dat zevenkoppig monster loopt nu nog te pas en te onpas slecht .Willie wortel had deze machine allang in de prullenbak gegooid of de stekker eruit.Dit is toch ook geld van de bank( tevens een gedeelte van de burger waar haast geen rente over wordt gegeven)Een merkwaardig signaal van deze Rabobank om de wereldmarkt zo op de kaart te zetten.

  reageer
 • Japie

   

  En ik maar denken aan scheepsbouw,wapenindustrie,vliegtuigbouw. Wakkere jongens daar bij de RABO, die komen er wel.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert