Nieuw Land Erfgoedcentrum komt geld tekort

LELYSTAD
Het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad heeft het jaar 2015 afgesloten met een financieel tekort. Dat blijkt uit de jaarrekening van het museum. Het Erfgoedcentrum schiet een ton in de min.

Minder bezoekers
Volgens directeur Hans Maris komt dat vooral door tegenvallende bezoekersaantallen. Er kwamen in 2015 26.000 belangstellenden naar het Erfgoedcentrum, maar het bestuur was uitgegaan van een veel hoger aantal. Daardoor liep het museum 70.000 euro mis. Het is onduidelijk waarom het museum de verkeerde bezoekers-prognose maakte, want de bezoekersaantallen schommelen al jaren rond de 30.000. De museumdirecteur was vrijdag onbereikbaar voor commentaar.

Scherpe kritiek
De provincie, die het museum subsidieert, heeft al jaren scherpe kritiek op de begrotingen van Nieuw Land Erfgoedcentrum. Ze rammelen of zijn onvolledig. Leden van Provinciale Staten hebben zich hier meerdere malen boos over gemaakt. De SGP vroeg zich af of de directie de zaken wel op orde had. De PVV wilde de subsidie vorig jaar zelfs per direct stopzetten. Dit is niet gebeurd, maar Gedeputeerde Staten hebben het museum wel op het matje geroepen.

Niet gehaald
De provincie is met 1,4 miljoen euro de grootste subsidieverstrekker van Nieuw Land Erfgoedcentrum. Aan die financiële steun is de voorwaarde verbonden dat er 35.000 bezoekers moeten worden binnengehaald. In 2015 is aan die verplichting dus niet voldaan.

Signaal
Volgens een woordvoerder van de provincie is het financiële tekort, en het teruglopend aantal bezoekers een signaal dat er snel wat moet veranderen. Die verandering staat ook op stapel, want het Erfgoedcentrum gaat samenwerken met de Bataviawerf en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dat is althans het plan. Eigenlijk zou de samenwerking op 1 januari dit jaar van start zijn gegaan, maar er ontstond vertraging omdat de provincie beter uitgewerkte plannen wilde zien. Aanstaande woensdag staat het onderwerp weer op de agenda van Provinciale Staten.

reacties (20)

 • Cees

   

  Wat een dramatisch slechte ervaring hebben wij daar gehad, dit is geen museum te noemen...

  reageer
 • kustbewoner

   

  Twee direkteuren ad interum ( Verdaasdonk en Bouwmeester) streken ieder in een halfjaar een bezoldiging op van 35.000,-- euro. Geen wonder dat er een tekort is ontstaan.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Ik breng al jaren de gang van zaken m.b.t. Erfgoedcentrum onder der aandacht van de politici, maar praat kennelijk tegen dovemansoren. 5 direkteuren sinds 2005, waarvan 1 nu direkteur van de Fundatie, die voorspelde 100.000 bezoekers per jaar bij de opening van het museum en daarna minstens 200.000. Het zoveelste luchtkasteel. Exposities te statisch en niet attractief genoeg voor de bezoekers, bovendien sneeuwt het Zuiderzeeproject totaal onder aan de overige zaken. Teveel management en medwwerkers in vaste dienst of op tijdelijke basis.Sommigen proberen het uit te zingen tot hun pensioen. Ingang museum was al aan de orde tijdens de bouw in 2004/2005, totaal verkeerd gepland. Gemeente Lelystad heeft 600.000 euro verstrekt t.b.v. de Cantine, renteloos en aflossingsvrij. Geld komt NOOIT meer terug in de gemeentekas, net zoals bij Agora en Zuiderzeeziekenhuis. Velen "zitten"er ter meerdere glorie van hun zelf. BataviaLand ( Erfgoedcentrum+ Werf + RCE) een grote luchtballon.

  reageer
 • KC

   

  Ik hou mijn hart helemaal vast bij het Batavialand waar 200.000 bezoekers is in geschat.

  reageer
 • .A.

   

  De belastingbetaler legt op elk kaartje minimaal 54 euro toe. Dat is wel een erg ruime subsidie voor de bezoeker van dit museum. De provincie zou moeten overwegen of de samenleving ook kan overleven zonder dit museum.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • pietje bell

   

  Waarom wordt er door de provincie niet eerder ingegrepen...als er jaarlijks maar rond de 30.000 bezoekers komen en een begroting maken van 70.000...dan weet je al dat er tekort dreigt. In iedergeval strijkt het management met hoge vergoedingen ..salarissen...een kind kan het invullen. Of hebben de statenleden zelf boter op hun hoofd.

  reageer
 • Martin

   

  Mij lijkt het verstandig om Nieuwland te sluiten.

  reageer
 • Rob

   

  Ach, hang je er tijdelijk zo'n goedkoop Rembrandtje aan de muur of vraag je aan Defensie of je voor 3 dagen een JSF mag exposeren. De Groene Draak naast de Batavia is misschien ook wel leuk... Gelukkig wordt die nog sumier onderhouden.

  reageer
 • Barbara

   

  En dan lees je ook nog eens dat passanten die aanleggen in Batavia Haven korting krijgen aangeboden op artikelen die zij in de Outlet gaan doen. Ik vraag me werkelijk af of de gemeente voor deze samenwerking toestemming heeft voor gegeven of zou moeten geven Draait ze nou weer de eigen middenstand daarmee de nek niet om? Waarom geen korting op Musea aldaar?

  reageer
 • frits

   

  Gelukkig gaat de Nederlandse overheid niet over de marketingactiviteiten van winkels. Het moet toch niet gekker worden.

 • Jan

   

  Al jaren roepen we maak de ingang tegenover de ingang van de Bataviewerf. Nu is de entree erg verstopt.

  reageer
 • Louise

   

  Precies verstopt en heel donker, ziet eruit alsof het permanent dicht is. En haal dan meteen die verroeste machines bij de voorkant weg die daar zonder enige uitleg staan. En doe iets aan de PR, voor je het weet gaat Almere met het verhaal van de inpoldering aan de haal.

 • Barbara

   

  Als de Provincie al JAREN scherpe kritiek heeft is dit het bewijs van hun slappejanusgedrag! Mijn God wat zou ik me schamen.

  reageer
 • Erick

   

  Jammer! Maar dit museum heeft totaal geen uitstraling. Als je d'r bij nadenkt is het onbegrijpelijk. Nederland voor een groot deel onder de zeewaterspiegel.... Scholen zouden geïnteresseerd moeten worden om hier met leerlingen heen te komen.

  reageer
 • Almeerse

   

  Voor scholen buiten Lelystad ligt het erg onhandig. Je bent veel kwijt aan reiskosten en behalve met de Bataviawerf is er niets om het mee te combineren.

 • Frits

   

  Er zijn heel veel poldermusea in Nederland. Naast gemalen, oude gemaalmolens en dergelijke die je kunt bezoeken. Geen enkele reden dus om naar Nieuwland te gaan. Mensen bezoeken liever juist plekken waar mensen eeuwen geleden met mindere technieken de strijd tegen het water voerden. Juist het feit dat een groot deel van het land onder water ligt, geeft al aan dat dit gegeven van Flevoland helemaal niuety bijzonder is.

 • han

   

  Er komen wel meer mensen geld tekort.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Dit museum kan zoveel meer bezoekers trekken, zeer wonderlijk dat ze niet mee kunnen liften op de stijgende bezoekersaantallen van Batavia-Stad. Wij zijn verschillende keren daar geweest samen met kleine kinderen, na een paar uur shoppen vinden die het prachtig om in de waterspeelhal en het daarnaast gelegen archeologische opgraving gedeelte te spelen. Met een beetje juiste PR kunnen ze de bezoekersaantallen hier verdubbelen.

  reageer
 • Deetje

   

  Ben er net geweest en ik miet zeggen......niks aan helaas en al jaren het zelfde. Er liepen nog wat verveelde bezoekers rond die ook weer snel weg waren

  reageer
 • Niek

   

  54 euro subsidie per bezoeker. Sluiten die tent, kennelijk is er geen behoefte aan. Bezoekersaantallen van batavia stad stijgen jaar na jaar, hoe kan het dat het museum daar niet van mee profiteert?

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Tja, dat verlies zat er in, want het Erfgoedcentrum is nu niet direct koploper in interessante tentoonstellingen. Het erfgoedcentrum kan zich alleen profileren als ze letterlijk alles uit de kast halen om de geschiedenis van de Zuiderzee echt te verbeelden. Samenwerking met de Bataviawerf is prima, maar de werf doet het wel goed. De rijksdienst daarentegen is volledig uit beeld... Als je samen een goed en interessant product wil presenteren is samenwerking het minste, maar creatief denken, en iets educatiefs produceren voor een groot publiek zeer noodzakelijk, anders wordt de boot echt gemist (en de provinciale subsidie).

  reageer
 • piet

   

  ja mensen het staat er echt: "Het is onduidelijk waarom het museum de verkeerde bezoekers-prognose maakte, want de bezoekersaantallen schommelen al jaren rond de 30.000". Dus met bijna 2 miljoen subsidie per jaar, worden slechts 26.000 bezoekers bereikt (waarbij waarschijnlijk 75% verplichte bezoekers die met hun klas moeten gaan...). Dus elke bezoekers KOST bijna 80 euro!!! Schandalig !!!

  reageer
 • Willem D

   

  Kan het ook zijn dat er geld verspild wordt En dat er een paar mensen zijn die te veel verdienen

  reageer
 • Hans

   

  Nieuwland heeft een groot management en de vijfde directeur in 3 jaar dat zegt genoeg over hoe het wanbeleid al jaren gevoerd wordt. Hans Maris is niet alleen directeur van Nieuwland maar ook van het nog op te richten Batavialand. Dubbele pet! Dus kosten voor Nieuwland en inkomsten voor Batavialand.

 • Bram

   

  Je meent het,hoe kan dat nou!!!

  reageer
 • Frits

   

  Ja, inderdaad, een verrassing voor de politiek. Hier op het forum had iedereen het al verwacht. Politici, stop toch eens met geld pompen in impopulaire cultuurzaken. Ook Batavialand gaat echt geen extra mensen trekken naar het Nieuwland. Zelfs die rottende namaak-VOC-boot hebben mensen nu wel gezien.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert