Jongeren vinden sneller huurwoning door loting

ALMERE
Jongeren maken in Almere een grotere kans op een huurwoning dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Woningnet. Door de helft van de vrijgekomen huurwoningen te verloten, maken starters 50 procent meer kans een woning te bemachtigen.

Woningnet ondervroeg 1838 woningzoekenden naar hun ervaringen met de woonruimteverdeling in Almere. Driekwart van de ondervraagden gaf aan tevreden te zijn met de nieuwe werkwijze die in 2015 werd ingevoerd. De ene helft van de woningen wordt verdeeld op basis van inschrijfduur, de andere helft op basis van het lot.

Kritiek
Ondanks dat de woningzoekende positief zijn, is er ook kritiek. Ten eerste wordt het als oneerlijk ervaren dat mensen met een lange inschrijfduur relatief minder kans hebben op een huurwoning. Ten tweede wordt er zoveel ingeschreven op een lotingwoning dat de kans dat je als winnaar uit de bus komt klein is.

Een derde kritiekpunt zijn de kosten. Wie mee loot betaalt pas voor de inschrijving wanneer de woning wordt toegewezen. Woningzoekenden die op basis van inschrijftijd een woning hopen te krijgen, betalen 22,50 euro per jaar.  

Wijziging
In het najaar komt wethouder Tjeerd Herrema met wijzigingsvoorstellen als het gaat om toewijzing van zorgwoningen en het aanscherpen van de regels voor kamerverhuur. 

reacties (9)

 • Froy

   

  En dan schreeuwt de wethouder Herrema maar van de daken de gemiddelde inschrijvingsduur is maar 7 jaar. Wel raar waarom staan er dan honderden mensen tussen de 7 en 12 jaar lang ingeschreven of langer? En waarom heb je bij woningnet als alleenstaande meer kans op een 1 kamerwoning dan op een 2 of 3 kamerwoning . Moet ik als 40+ in zo'n kleine kamer wonen terwijl het eerder een woning is voor een student. Asielzoekers stoppen ze toch ook in een eengezinswoning helemaal alleen dan mag ik toch ook een 2 of 3 kamer woning hebben want in een 1 kamer woning word ik claustrofobie . En waarom moet iemand met een uitkering 1/3 deel van zijn inkomen aan huur betalen en iemand die werkt maar 1/2 deel van zijn inkomen dat is toch ook raar . Mensen met een uitkering hebben er niet om gevraagd om ontslagen te worden hoor en hebben het al moeilijk genoeg om rond te komen . Maar laat het kabinet nou eerst maar eens die verhuurdersheffing afschaffen en dat de woningbouw de huren weer terug draait naar betaalbaar huren dan pak je mensen met een uitkering ook minder hard aan want nu zijn ze de melkkoe van deze maatschappij .

  reageer
 • Henk

   

  Er zijn te weinig betaalbare huurwoningen in Almere. Laat die Herrema zich daar maar eens druk over maken. Gewoonweg schande.

  reageer
 • Piet

   

  Binnenkort ben ik 8 jaar ingeschreven maar ik sta tegenwoordig vele malen lager op de lijst dan een paar jaar terug. 2 jaar terug stond ik zo nu en dan wel eens 7e. Tegenwoordig sta ik gewoon weer overal 50ste. Ik heb me nu ook bij andere gemeente ingeschreven want als dit zo door gaat heb ik als ik 40 ben nog geen huis.

  reageer
 • wat een onzin

   

  ik wacht al 13 jaar op een woning in almere :(

  reageer
 • Een ouder

   

  Loting ? Laat me niet lachen. Als je iedere keer rond dezelfde plek eindigt is er toch niet echt een loting. Dit is de meest oneerlijke manier van huizen verdelen. Ik denk dat het niet uit moet maken hoe lang je ingeschreven staat, de nood kan voor iedereen even hoog zijn. Loten is prima, maar onder toezicht van een notaris .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kalknagel

   

  Wat een propaganda verhaaltje weer!! Een verzinsel uit eigen drukwerk .. Er is werkelijk geen jongeren die geholpen is met deze kansloze lotingen. Jongeren moeten alsnog gewoon zo een jaar of 8 wachten op een eigen huurhuisje.

  reageer
 • Thomas

   

  Natuurlijk zijn de rijke oudjes die al 40 jaar inschrijftijd hebben degenen die kritiek hebben op het minder oneerlijk maken van het systeem, door lotingen in te voeren. Zij zijn precies de reden dat anders alle sociale huur door rijke ouderen bezet wordt gehouden terwijl starters met veel minder geld (en meer dingen om het aan uit te geven, zoals kinderen) dan gedwongen worden duurder te wonen. De situatie is in meerdere regio's dramatisch door te weinig loting. In de Eemvallei regio heb je bijvoorbeeld meer dan 8 jaar inschrijftijd nodig om een huis te vinden om überhaupt kans te maken. Dus ben je niet rijk en schrijf je je in op je 18e verjaardag, dan maak je rond je 30e pas een eigen woning.

  reageer
 • Carry

   

  Volgens mij heb je wel eens de bel horen luiden maar weet je niet waar de klepel hangt! Rijke ouderen. Waar haal de onzin vandaan. Er zijn meer arme ouderen dan rijke. Wie praat je nu eigenlijk na? Rutte die denkt dat iedereen 3000 euro netto per maand heeft te besteden?

 • Cosmo

   

  Helemaal mee eens!

  reageer
 • Faerie

   

  A: Hoe komen jullie aan 22,50 per jaar??!!! Dat is al jaren 25,50! En daarmee duurder dan Amsterdam of Hilversum! Naast deze kromme woningverdeling (want het probleem was gewoon het aantal beschikbare woningen, en daar is nog bar weinig aan veranderd), is het ook zo dat sinds begin dit jaar minima niet meer mogen reageren op woningen boven de 586 (1 pers)/628 (meerpers). Die bestaan nagenoeg niet hier. Ymere en de Alliantie maken wekelijks een handjevol woningen nog beschikbaar voor deze doelgroep dmv een clausule in de advertentie om de huur aan te passen. Goede Stede verhuurt sinds begin dit jaar gewoon geen woningen meer aan mensen die recht hebben op huurtoeslag. Sociale woningbouw was ooit voor de armsten, maar die hebben nu nog maar 20% van de woningen om op te mogen reageren. Wat vergeten wordt is dat dat wel even de grootste doelgroep is. Ik vraag me af of deze trend ook is opgenomen in het onderzoek, want het betekent gewoon dat mensen die een ruimer inkomen hebben ook veel makkelijker aan een woning komen.

  reageer
 • almere

   

  goede stede is een verhuurder die alleen maar aan geld graaien en zakken vullen doet het bekende huisjes melken , onderhoud is bijna op het nul punt aan overlast zaken doen ze niet alleen maar de huur zoveel mogelijk verhogen over de grens dat de mensen niet meer in aanmerking komen voor sociale huur bij ze maar wel ruim 7 miljoen op de rekening hebben staan en dan doodleuk zeggen er is geen geld voor onderhoud

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert