Almere vreest torenhoge windmolens langs A27

ALMERE
Het Almeerse gemeentebestuur is niet blij met de mogelijke komst van torenhoge windmolens langs de A27. Het liefst wil het college van burgemeester en wethouders dat er een maximale bouwhoogte komt voor de windturbines in Windpark Zeewolde. Het ministerie van Economische Zaken zegt dat dit onmogelijk is.

Volgens het ministerie zou het onverstandig zijn een maximale ashoogte in te stellen. Het zou toekomstige ontwikkelingen en innovatie in de weg kunnen zitten. 

Bewoners uit Almere Hout en Oosterwold maken zich grote zorgen over de komst van de windmolens langs de A27. Zij zijn bang voor enorme overlast. Het gemeentebestuur erkent dat de windmolens dicht op huizen in de buurt van de Paradijsvogelweg komen. Dat geldt ook voor de Stripheldenbuurt en de Regenboogbuurt  in Almere Buiten. Toch zegt het college genoeg redenen te zien om in te stemmen met het voorstel van het ministerie.

Zo leveren de tien windmolens op grondgebied van Almere straks aan tienduizend huishoudens groene stroom. Bovendien kunnen bewoners financieel meeprofiteren van de opbrengsten van de molens. Dat kan via de lokale Almeerse energiecoöperatie Groene Reus.

Na de zomer komt het windmolenplan ter inzage te liggen. Dan krijgt iedereen de kans er een zienswijze op te geven.  

reacties (19)

 • John van Diepen

   

  De 93 nieuwe molens vervangen 226 bestaande in hetzelfde gebied van dezelfde omvang. Ze worden veel meer dan nu in samenhang met elkaar geplaatst. De productie (dubbel zoveel als nu) is van dien aard dat dat met zonnepanelen op woningen in het gebied zelfs bij benadering niet te evenaren is. Ik zeg: maak het maar netter en vang die grote hoeveelheid groene energie.

  reageer
 • Jan

   

  Almere wekt gezien de grote van de stad weinig windenergie op een nu krijgen ze de kans om de capaciteit te verhogen en dan willen ze weer geen molens bij de gemeentegrens. Die voormalige Amsterdammers hebben ook altijd wat.

  reageer
 • Groko

   

  Hoogte is niet meetbaar voor menselijk oog, alles is afhankelijk van omgeving. Overlast is wel groter bij grotere hoogte mbt slagschaduw maar ook dat is relatief en regelbaar te voorkomen. Waar het om draait is dat elke vorm van energie een dosis belasting/subsidie vermomd. We zijn met de nieuwe (lees dus ook hogere )generatie turbines in staat om met een meer dan halvering van overheids bijdrage toch rendement te draaien. Niet dat het dan meteen kaskrakers zijn maar wel met een acceptabele verhouding investering/rendement. Als je groen wil zul je consessies moeten accepteren en het alternatief zon is prachtig maar net zo betrekkelijk als wind want het is er niet altijd. We moeten durven investeren in innovatie van batterij en verbruikspatronen om de groene productie te gebruiken op het moment dat het er is. Maar..... dan moet je wel ruimte geven voor ook windturbines nieuwe stijl

  reageer
 • Antje Ha

   

  Aan de schaduwkant van die molens staan geen huizen. Wat is het probleem?

 • Boels

   

  Ik wil geen groen zonder opslag van energie, dat is geld weggooien. Opslag is de nekslag van 'hernieuwbaar". Mooie dromen over accu's komen de eerste 20 tot 30 jaar niet uit en het omzetten naar waterstof of andere brandstoffen geeft enorme verliezen (bovendien is waterstof onder druk niet op te slaan, het lekt door centimeters dikke wanden).

 • sneaky

   

  Waarom moet dat ,windmolens , iedereen heeft er last van , gebruik dan wat minder energie ook een oplossing maar ja daar verdienen ze niks mee,dus waar gaat het over , geld de groene leugen

  reageer
 • De ingenieur

   

  Ze zijn niet torenhoog. Er is geen enkele toren in de buurt die zo hoog komt. Bij Urk valt het ook best mee dus hier kan het ook geen probleem zijn. De windenergie moet ergens opgewekt worden. Beter zou zijn om ook wat dichter bij de eindgebruikers in de steden te gaan zitten. Bij IJburg kan wel een rijtje terecht. Langs de A9 bij Amstelveen en Zuid-Oost moet het ook goed kunnen. Dan de hele lengte van het Amsterdam-Rijn-kanaal Overigens zou het ook niet zo gek zijn om op hoge gebouwen een lichte verdieping te maken waarin turbines van zo'n twee meter doorsnede opgesteld worden. Met een trechter voor en na moet er flink wat te winnen zijn. Daarbij kan het dak daarvan dan ook vol gezet worden met meebewegende zonnepanelen. En waarom worden masten van windmolens niet over de hele hoogte volgezet met zonnepanelen?

  reageer
 • Dick

   

  Je vergeet dat het windregime in Flevoland een stuk gunstiger is dan op de plaatsen die jij noemt. Daarom is Flevoland zo interessant voor windenergie.

 • Boels

   

  Hoog of niet, die krengen draaien op subsidie en leveren onregelmatige elektricteit die op kostbare wijze getemd moet worden alvorens het wordt losgelaten op het openbare net. Mocht iemand denken dat de beloofde kwalijke klimaatverandering er door verhinderd wordt: laat je nakijken. Het hele EnergieAkkoord gaat tussen de 50 en 10 miljard kosten en zorgt voor een temperatuurvermindering van 1 miljoenste graad Celsius. Wel worden de groene graaiers bediend ten koste van de burgers.

 • laat alle reacties zien
 • Ger

   

  Dit is de uitkomst van het bestuurlijk overleg dat in april en mei 2015 heeft plaats gevonden. Almere heeft te veel andere zaken die voor hun belangrijker waren als 't Oosterwold , de nieuwe burgemeester en weer een nieuwe wethouder. We gaan 't zien of 't gerealiseerd gaat worden op zee is 't een stuk goedkoper geworden om molens te bouwen . het Oosterwold plan kan komende 25jaren de diepvries in als de molens met 220m tiphoogte er komen.

  reageer
 • Rob

   

  Het is een virus aan het worden in het kleine Nederland en wel teveel geconcentreerd in voornamelijk 1 provincie alsof daar geen mensen wonen. Ze kunnen beter kieze voor 1 > kerncentrale die geeft net zoveel of meer energie dan een heel land vol te bouwen met die lelijke windmolens die over 10 jaar weer vervangen moeten worden omdat ze dan achterhaald zijn.

  reageer
 • Kees

   

  Prachtig dat zijn onze ambtenaren, die op moeten komen voor onze belangen, 'we stemmen er maar mee is' . Triest om onze vertegenwoordiger zo te zien acteren met onze belangen

  reageer
 • Thomas

   

  Was Almere ook zo bezorgd om inwoners toen ze het hele landschap bij de gemeentes Huizen en Eemnes verwoestten door de polder daar helemaal vol te plempen met windmolens? Ook toen torenhoge rendementen beloofd, ook toen bleek het een leugen en staan de molens veelal stil.

  reageer
 • Enna

   

  Almere en rendementen haha dat kunnen we in Almere nou net niet!. Laat maar eens een berekening maken over de financiële blunders in de afgelopen en toekomstige jaren...Omniworld, Podium, PIT, Bibliotheek, Ijsbaan, Kasteel, Floriade, Afkoopchinees. En nu ook nog reclame op TV voor Almere met de camping die ze zelf aan het wurgen zijn. En Haddock, en straks ook nog het Weer(minder)water. En wethouders met hoge kosten omdat ze hier nog niet eens ...gevonden willen worden.Slechter kunnen we het niet maken, en mooier voor de belastingbetaler daarom ook niet. Minder onderhoud, minder opvang, minder zorg, minder minder minder.

 • Tja

   

  Wat dacht je toen de NOP de windmolens rond Urk plaatste? Je hoorde niemand. Gemeenten zijn er dol op maar dan wel het liefst bij een ander. Veel subsidie en steun van klimaatgekkies maken het mogelijk. Het investeren in zonnepanelen (daar heeft niemand last van) bespreekt men niet eens als optie.

 • natuurkunde.

   

  financiele participatie is mogelijk via de groene reus dus iedereen kan vanaf 100 euro mede eigenaar worden van dit park. meedelen in de winst, want die is gegarandeerd 7% bij welke bank vind je dat nog. ga voor je gaat klagen en zeuren eerst een kijken naar de voorwaarden van de groene reus

  reageer
 • Hans K

   

  Gaan we voor rendement op financieel tegoed, een duurzaam beleid of voor een proeftuin van Vestas, alias de Groene neus?

 • Zarko Zappelman

   

  Ja, ja, de vernietiging van het Hollandse landschap is akkoord als we er maar een paar centen aan overhouden. In dat geval stel ik voor dat we Almere omringen met een stuk of 10 kolencentrales. Levert nog veel meer op, en ach wat maakt het milieu of het landschap nou uit. Als we er maar aan verdienen.

 • henk daalder pak de wind

   

  Maak die windmolens positief maatschappelijk relevant, door ze nu al in kavels aan huishoudens te verkopen. Elk huishouden een stukje windpark voor eigen gebruik. Stroom voor de kostprijs, 3 cent, 20 jaar vast. SDE overbodig De Groene reus wil de winst van 0,1 cent onder de leden verdelen, maar ze kunnen elk huishouden 3 cent voordeel geven, door niet de stroom, maar de windmolens zelf te verkopen. Als duizenden Almeerders zelf eigenaar zijn, dan worden die windmolens positief maatschappelijk relevant, en verdiepen veel meer mensen zich in de kansen die dat biedt.Zij gaan dan de effecten zoals geluid en slagschaduw realistischer bekijken. De bouwregels voor windmolens zijn zo streng, dat er geen overlast is. Ook in Almere Trots Eigen Windpark Bezit

  reageer
 • Willem Wampes

   

  Dit is met voorsprong het meest trieste gemeentebestuur uit de Almeerse geschiedenis. De burger speelt geen rol voor dit gemeentebestuur. Bij de volgende raadsverkiezingen zal wel blijken hoe de burger hier over denkt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Net als de vorige keer zeker

 • Klaas

   

  stamp je bij Urk in het water daar is nog wel plaats voor een paar van die dingen

  reageer
 • almere

   

  en de inwoners vrezen toren hoge schulden door de flopiade straks die de inwoners dan mogen betalen , dus niet zeuren over een paar windmolens hier .

  reageer
 • Karel

   

  Typisch gemeent Almere. Ze willen van alles.... Alleen geen windmolens langs de a27 nee dat wil men niet want daar komen huizen.. Aan stads kant en dan wil je een mooi uitzicht Nou voor het uitzicht ga je niet in Almere wonen

  reageer
 • schaapjes

   

  Reken er maar wel op, schaalvergroting is de enige manier om windenergie nog enigzins rendabel op de markt te zetten. Heeft geen toekomst omdat de techonologische rek er wel uit is helaas loopt de politiek achter de feiten aan en agrariërs en energiebedrijven achter hun geld. Beter is inzetten op ieder zijn eigen zonnepanelen op het huis! Dan worden we onafhankelijk van de bedrijven en subsidies!

  reageer
 • Duurzaam?

   

  In alle turbines zit dusdanig veel subsidie dat het rendement hoog is. Doe hetzelfde zonder subsidie en er wordt geen windmolen meer gebouwd. Daarnaast worden de windmolens van een natuur zeer onvriendelijk materiaal gebruikt wat niet te hergebruiken is. Het komt dus als een soort kernafval (zonder straling, dat wel) in het milieu terecht. Kappen met deze onzin!

  reageer
 • Tja

   

  Opeens protest? Toen de NOP subsidietorens langs hun gemeente grens plaatste hoorde je niemand op een paar actievoerders na.

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  En wat is het probleem? We willen toch groene stroom en uitstraling dat we duurzaam bezig zijn. Maar "not in my backyard" is weer het devies.

  reageer
 • .B.

   

  Ik stel voor dat we in dat geval elke meter groen in Dronten gebruiken om windmolens te plaatsen. Dat levert wellicht genoeg op om heel veel gezinnen van groene stroom te voorzien. En we kunnen die landschapsvernietigende windmolens buiten Almere houden. Mark kan nu in Dronten actie gaan voeren om dit voor elkaar te krijgen, hij wil dit immers heel graag in zijn achtertuin hebben.

 • Demo

   

  Ik wil helemaal geen windmolens. Zijn totaal niet efficient en al helemaal niet economisch verantwoord. Zonnepanelen levert meer op, is niet landschapvervuilend en economischer.

 • Simpele gedachte

   

  Ze komen niet in mijn achtertuin, maar ik kan me er alles bij voorstellen. Niet alleen het uitzicht, maar wat denk je van geluid en schaduw-effecten? Snap ook niet waarom er geen plek te vinden is zonder overlast.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert