Culturele instellingen vrezen toekomst

ALMERE
De culturele instellingen in Almere maken zich zorgen over de toekomst. Doordat de gemeente al jaren geen inflatiecorrectie toepast op de subsidiebedragen, moeten zij met steeds krappere budgetten overeind proberen te blijven. Het Directie Overleg Culturele instellingen Almere (DOCA) heeft berekend dat het sinds 2013 gaat om een half miljoen euro. De culturele instellingen hebben daarom naar wethouder Frits Huis een brief gestuurd maar zij hebben daar tot nu toe niets op vernomen.

Culturele sector staat onder druk
De afgelopen jaren is er in Almere al veel bezuinigd op de culturele budgetten. Veel instellingen hebben gesneden in de programmering, hebben hun personele inzet verminderd en hebben hun openingstijden teruggebracht. De situatie wordt volgens DOCA steeds nijpender. De instellingen willen daarom dat de subsidies in elk geval vanaf volgend jaar weer trendmatig worden verhoogd. 

Corrosia wordt het hardst getroffen
Cultureel Centrum Corrosia in Haven is één van de instellingen die het hardst wordt getroffen. Volgens Harry Dijksma van het bestuur kan het personeel momenteel niet volgens de CAO worden uitbetaald en is het aantal exposities al gedaald. Hij vreest voor het voortbestaan van het cultureel centrum.

Dat heeft ook te maken met een bezuiniging van een ton op de subsidie vanaf volgend jaar. Voor vorig jaar en dit jaar was de bezuiniging tijdelijk teruggedraaid met een extra subsidie van 2 ton. Maar voor de komende jaren is er nog geen nieuwe oplossing. Politiek in Almere zei begin dit jaar wel Corrosia te willen redden, maar vooralsnog is er nog niets geregeld. 

reacties (15)

 • Hannes

   

  Hoe herkenbaar moet je zijn om als culturele samenleving, met alle activiteiten tot een doel te komen.."Daar waar nog velen netwerken en werkgelegenheid tot stand komen". Wordt vandaag de dag teveel in in het verdomhoekje geschoven!!. Het zijn niet alleen de banken en bedrijven die met overheids gelden overeind worden gehouden!. Zo geeft de culturele samenwerking ook een bijdrage aan een "aanpassingsvermogen" en herkenbaarheid van een stad met zijn eigen continuïteit!!.

  reageer
 • Thomas

   

  Er moet ook meer geld naar cultuur. Het is namelijk best belangrijk dat elke cultuurclub een directie van tig keer balkenende-norm onderhoud, en voorstellingen organiseert die alleen een handjevol bejaarden aanspreekt en nooit echt populair wordt. Dat is allemaal de schuld van Rutte en de rechtse afbraakpolitiek. Die rechtse aso's snappen niet dat cultuur miljarden moet kosten, bonussen graaien voor cultuurbobo's heel belangrijk is en een cultuurinstelling vooral nooit iets op mag leveren.

  reageer
 • Oude kunst kenner

   

  Gelukkig dat er nog oudere bejaarden zijn die verstand van cultuur en kunst hebben!!! Tegen de tijd dat jij oud en ook bejaard bent kan je waarschijnlijk alleen maar met je mobieltje overweg.. Verstand van kunst en cultuur heeft de jeugd van tegewoordig helemaal niet!!!!

 • Almeerse Den

   

  Kunst en cultuur bestaat helemaal niet! Houd toch op met die linkse elite zooi. Kom dan met goede initiatieven, zoals de KFC, daar besteet ik liever mijn centen aan dan aan schilderijen en ander kansloos gedoe.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Vraag maar een hogere prijs voor kaartjes,abbonementen,lesgeld enz. De gebruiker betaald! En niet iedere burger zoals de linkse kliek dat wil.

  reageer
 • Almeerse

   

  Maar dat betekent dat alleen mensen met geld nog van cultuur kunnen genieten. Lijkt me zeer oneerlijk ... Is dat wat een rechtse borrelprater wil ?

 • peteratea

   

  All deze instellingen, vertegenwoordigd in DOCA, hebben een jas aan die drie maten te groot is. Ik zeg krimpen. Krimpen tot je jasje weer past voor een stadje van 200.000 inwoners,.. Bovendien voor de echte cultuur van Almeerse bodem is al jaren geen plek, laat staan geld. Echte Cultuur, zijn de mensen in de stad, die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken. Die iets bijzonders proclameren, die de middenmoot overstijgen. Maar helaas daar is geen aandacht voor. Alles is gericht op de quango's die de gemeente Almere, cq de gemeenteraad, nb zélf inrichtte.

  reageer
 • Jos

   

  Ik geen voorstander van het bezuinigen op cultuur, maar hier heb je wel een punt. In Almere is cultuur gericht op het realiseren van (te dure) gebouwen die vervolgens gevuld worden met duur betaalde medewerkers. Er is te weinig oog voor lokale initiatieven en dan heb ik het nog niet over het vele jonge talent dat Almere heeft voortgebracht. Talenten die elders fantastisch werk verrichten en in deze stad nauwelijks te zien zijn. De gevestigde cultuurorganisaties (maar ook de gemeente) hebben hier te weinig oog voor en hebben er dus geen weet van.

 • laat alle reacties zien
 • Ed Molenaar

   

  Staan ergens de boekhouding online? Dan kunnen we zelf zien of ze een punt hebben.

  reageer
 • Jan

   

  Goed nieuws, ook al wordt het niet zo gebracht. Geld beter voor armoede bestrijding, infrastructuur, zorg en woningen andere belangrijke zaken inzeten. Compliment voor de gemeentes!

  reageer
 • Reactie

   

  Haal er maar eens flink de bezem door. De verkwisting is enorm. In de Stadsschouwburg staan stoelen in de foyer die vele duizenden euro's per stuk kosten. Dat is toch niet nodig?? En naamswijziging naar KAF, was dat nou per se nodig? Al dat soort dingen kunnen we missen als kiespijn.

  reageer
 • Deborah

   

  Kunst en cultuur zetten je aan het denken, dagen je uit om over dingen na te denken en geven het leven een leuk randje. En we kunnen in deze dagen van ellende in de wereld wel wat leuks gebruiken. En wat jij niet leuk vindt, vindt een ander leuk. En andersom. Daarom zijn kunst en cultuur belangrijk. Net zo belangrijk als goede zorg, goed onderhoud en goed onderwijs. O, en laat ik veiligheid niet vergeten.

  reageer
 • Niet meer .........

   

  Het enigste wat cultuur en zorg gemeend hebben is dat de management de zakken vullen over de rug van ons allen. Kunst daarintegen is de meest overschatte vorm van geld verspilling in ons land. Als je alleen al ziet wat erbij de gemeente aan troep in de kelder staat van de zgn kunstenaars wordt je ook niet blij van!!

 • peteratea

   

  Als dit echt allemaal zo leuk zou zijn, dan zouden veel mensen er veel geld voor over hebben. De werkelijkheid is anders. Nu moet iedereen eraan mee betalen,.. Laat het Directie Overleg Culturele instellingen Almere er maar wat meer vrijwilligers en welwillende burgers bij betrekken. Met name die burgers die dit érg belangrijk vinden, zoals jij. Meld je aan als vrijwilliger!

 • .G.

   

  In uw laatste twee zinnen raakt u de weg kwijt. Net zo belangrijk als goede zorg. Dit staat toch niet in verhouding tot elkaar? De hamvraag is waarom de samenleving moet betalen voor kunst en cultuurvormen waar zo weinig interesse voor is dat het niet kostendekkend kan worden aangeboden. Voor Rieu wil men best een hoge prijs betalen, net zoals voor Pinkpop etc. Kunst en cultuur hoort erbij, maar als er onvoldoende belangstelling voor is om het kostendekkend te krijgen, dan moet dit niet met overheidssubsidies nodeloos in stand worden gehouden.

 • Almeerse

   

  Mee eens ! Als kunst en cultuur verdwijnen verdwijnt een belangrijk onderdeel van de samenleving . Kijk eens naar wat we weten van oude samenlevingen, naar wat we bezoeken in oude, bekende stenen, dat zijn de kunstuitingen !

 • Niek

   

  Wel een goede naam, corrosia, gezien de omstandigheden. Chapeau!

  reageer
 • Max

   

  Misschien moeten die instellingen zelf eens gaan bedenken hoe ze winstgevend kunnen worden in plaats van klagen dat ze niet genoeg geld krijgen.

  reageer
 • Havenaar

   

  Heb je voorstellen ? Alleen voorstellingen binnenhalen van het niveau Geer-en-goor? Entreegelden omhoog? Kunst, cultuur, het kost geld en wil je het binnen het bereik van iedereen houden moet het niet duur zijn, maar dan zal de gemeenschap er met elkaar voor moeten betalen. Er zal vast bezuinigd kunnen worden, maar dat is minder eenvoudig dan het lijkt.

 • Pimpernel

   

  Vreemd men kan het personeel niet meer uitbetalen conform cao, een opmerkelijke redenen terwijl het management al jaren puissant riante vergoedingen opstrijkt. Het is al opmerkelijk dat deze parasitaire instellingen überhaupt nog een plaats hebben in een samenleving waar al decennia wordt bezuinigd waar gaarkeukens, voedselpakketten en kringloopwinkels een geaccepteerd onderdeel is van onze zogenaamde bejubelde welvaartsstaat. opheffen deze geldverslindende instellingen.

  reageer
 • Bram

   

  Mischien word het eens tijd om de eigen Broek op te houden ,en dan heb je geen gezeur dat je een te dure Directie hebt.

  reageer
 • Almeerse

   

  Hoe de eigen broek op te houden ? Dan moeten theatervoorstellingen nog duurder worden en een bezoek aan een tentoonstelling ook, dan wordt het iets voor de elite, dat moet je niet willen.

 • .\/\/.

   

  We missen er hoogstwaarschijnlijk niets aan. Subsidie dient eenmalig te zijn, iets opstarten, laatste zetje, enzovoort. Standaard subsidie maakt instellingen lui.

  reageer
 • .\/\/. (de èchte)

   

  Geef gerust je mening, maar gebruik je eigen pseudoniem!

 • Havenaar

   

  'Hoogstwaarschijnlijk ', kennelijk heb jij Corrosia of KAF ( die naamswijziging had van mij niet gehoeven ...) nooit bezocht ? Dan weet je inderdaad niet wat men mist als t verdwijnt. Dat zou echt een verarming zijn , een stad zonder culturele instellingen is geen echte stad .

 • Willem D

   

  Ik wil ook meer geld Wil u ook meer geld vul een veld in

  reageer
 • Almeerse

   

  Ze vragen niet om meer geld. Ze gaan erg gekort worden. Ik zou het heel jammer vinden als cultureel centrum Corrosia het niet zou redden. Het is heel laagdrempelig, een mooie manier om de jeugd met cultuur in aanraking te brengen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert