Gemeente wil huiseigenaren met restschuld helpen

LELYSTAD
Woningeigenaren in Lelystad die willen verhuizen maar een restschuld hebben, kunnen als het aan de gemeente ligt, een restschuldlening aanvragen. Het college van burgemeester en wethouders stelt daarvoor één miljoen euro beschikbaar. Op die manier wil het stadsbestuur de doorstroom op de woningmarkt stimuleren. 

In 2015 hadden ruim 5.000 huishoudens in Lelystad een restschuld. Die ontstaat als de verkoop van een woning minder oplevert dan het bedrag waarvoor een hypotheek is afgesloten. De gemiddelde restschuld in Lelystad bedraagt ruim 23.000 euro. 

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten gaat kijken of Lelystedelingen die in aanmerking komen voor een lening, die ook kunnen betalen. De gemeenteraad kijkt na de zomer of ze het eens is met het plan. 

reacties (2)

  • Frans

     

    Begrijp dat het pijnlijk is geconfronteerd te worden met de gevolgen van je eigen besluiten en de consequenties van de wijze waarop we elkaar in de huidige tijd behandelen. Zoals eerdere reactie aangeeft geen gat met gat gaan vullen. Krijg ik straks ook een lening als blijkt dat ik op te grote voet heb geleefd en mijn groot (bij veel huiseigenaren achterstallig) onderhoud niet kan betalen. Hoe moeten de asbest daken eigenaren zich wel niet voelen? Verhuizen uit eigen vrije wil wordt een worst voor gehouden met geleend geld maar voor het bij wet opgelegde vervangen van daken is zelfs in Lelystad voorlopig geen geld te vinden om de zo noodzakelijke procesondersteuning in te dien huren. De wereld op zijn kop toch?

    reageer
  • Een gat met een gat vullen, heel verstandig. Door het extreme leengedrag, zijn deze mensen juist in de problemen gekomen.

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert